Τα 2/3 των γυναικών μέσης ηλικίας υποφέρουν από ακράτεια, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχική τους υγεία...
όπως αναδείχθηκε μέσω μιας δημοσκόπησης.
Οι εννέα στις 10 πάσχουσες άνω των 40 ετών υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αυτή, που μπορεί να προκληθεί λόγω ενός τοκετού και συχνά αναπτύσσεται καθώς η γυναίκα μεγαλώνει, έχει τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, ενώ το 10% δηλώνει ότι έχει βιώσει κατάθλιψη λόγω αυτού.
Ωστόσο, μόνο οι τρεις στις 10 γυναίκες έχουν απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της ακράτειας, κάνοντας τους επαγγελματίες υγείας να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το γεγονός ότι οι γυναίκες δε νιώθουν αρκετή αυτοπεποίθηση για να ζητήσουν βοήθεια. Τρεις στις πέντε, μάλιστα, το έχουν κρατήσει κρυφό από τους συντρόφους τους ή δεν ήταν «απόλυτα ειλικρινείς» μαζί τους σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος.
Η δημοσκόπηση των 2.000 γυναικών άνω των 40 ετών βρήκε ότι στο 17% των περιπτώσεων ακράτειας, το πρόβλημα «κυριαρχούσε» τις σκέψεις των γυναικών.
Η Julia Herbert, συμβουλευτική φυσιοθεραπεύτρια και διευθύντρια της εταιρείας που διεξήγαγε τη σχετική έρευνα, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των γυναικών που υποφέρουν και δεν ζητούν βοήθεια είναι πραγματικά μεγάλος.
«Η ακράτεια ούρων είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες όλων των ηλικιών. Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν εξαιτίας της εμμηνόπαυσης ή της αύξησης του βάρους αποτελούν κάποιες από τις αιτίες, καθώς αποδυναμώνονται οι μύες του πυελικού εδάφους. Πρόκειται για θέματα που βιώνουν περισσότερο οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες, αλλά μπορεί εξίσου εύκολα να επηρεάζουν κάποια στην ηλικία των 30 ετών ή και νεότερη. Παρά την αυξημένη επικράτηση του φαινομένου, η διαρροή ούρων θεωρείται ακόμα ένα θέμα ταμπού για τις γυναίκες, καθώς πολλές είναι εκείνες που δυσκολεύονται να μιλήσουν στις φίλες, την οικογένεια ή το σύντροφό τους για αυτό. Είναι μια αντίληψη που θα θέλαμε να δούμε να αλλάζει», δήλωσε η κ. Herbert.
Όπως φάνηκε από τη δημοσκόπηση, από τις γυναίκες που έχουν αναζητήσει ιατρική βοήθεια για την κατάστασή τους, το 21% απευθύνθηκε σε γενικό παθολόγο και το 5% επισκέφθηκε γυναικολόγο. Όμως, από το 96% των γυναικών που έχει ακουστά τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους, μόνο το 10% τελικά τις κάνει τακτικά. Το 5% των γυναικών, μάλιστα, δήλωσαν ότι δεν ήταν σίγουρες αν έκαναν σωστά τις ασκήσεις του πυελικού εδάφους, ενώ το 23% προσπάθησε να τις κάνει αλλά δεν παρατήρησε κάποια βελτίωση.