Ορισμένα φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο τροχαίου, επειδή έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες που καθιστούν επικίνδυνη...
την οδήγηση.
Αν παίρνετε φάρμακα, βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή κατά την οδήγηση. Αν και τα περισσότερα δεν επηρεάζουν την ικανότητα χειρισμού οχημάτων, μερικά έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες που καθιστούν την οδήγηση επικίνδυνη.
Η προειδοποίηση προέρχεται από την αρμόδια κυβερνητική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA). Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι ορισμένα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τροχαίου.
Τα φάρμακα αυτά μπορεί να είναι συνταγογραφούμενα ή να διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή. Στις ανεπιθύμητες ενέργειές τους που καθιστούν επικίνδυνη την οδήγηση συμπεριλαμβάνονται:
Η υπνηλία
Η θολή όραση
Η ζάλη
Η επιβράδυνση των κινήσεων
Η μείωση των χρόνων αντίδρασης
Η τάση λιποθυμίας
Η αδυναμία εστίασης ή προσοχής
Η ναυτία
Η ευερεθιστότητα
Ορισμένα από τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν για λίγη ώρα μετά τη λήψη τους την ικανότητα οδήγησης. Άλλα όμως μπορεί να σας επηρεάσουν για αρκετές ώρες ή και μέχρι την επόμενη ημέρα.
Κάποια από αυτά αναγράφουν στο φύλλο οδηγιών χρήσεως ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί κατά την οδήγηση και κατά τον χειρισμό βαρέων μηχανημάτων. Άλλα όμως αναφέρουν μόνο τα βαρέα μηχανήματα. Ωστόσο σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τα αυτοκίνητα, τονίζει η FDA.
Ποια είναι τα ύποπτα φάρμακα
Τα φάρμακα που μπορεί να ταιριάζουν στις παραπάνω περιγραφές είναι πολλά. Επικίνδυνα κατά την οδήγηση δεν είναι μόνο τα ίδια μεμονωμένα, αλλά και οποιοσδήποτε συνδυασμός αυτών. Ακόμα πιο επικίνδυνος, δε, μπορεί να είναι ο συνδυασμός τους με αλκοόλ.
Επιπλέον, ο κίνδυνος δεν αφορά μόνον όσους οδηγούν ΙΧ, αλλά τους οδηγούς οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου, από τα λεωφορεία και τα αεροπλάνα έως τις βάρκες και τα πατίνια.
Στα φάρμακα, λοιπόν, που μπορεί να επηρεάσουν την οδήγηση συμπεριλαμβάνονται:
Αγχολυτικά (π.χ. βενζοδιαζεπίνες)
Ορισμένα αντικαταθλιπτικά
Οπιοειδή παυσίπονα
Αντιεπιληπτικά
Αντιψυχωσικά
Φάρμακα που περιέχουν κωδεΐνη
Μερικά φάρμακα για το κρυολόγημα και τις αλλεργίες (π.χ. τα αντισταμινικά)
Υπνωτικά
Μυοχαλαρωτικά
Φάρμακα για τη θεραπεία ή τον έλεγχο της διάρροιας ή της ναυτίας
Φάρμακα για αδυνάτισμα και κάθε είδους φάρμακα που περιέχουν διεγερτικές ουσίες (π.χ. καφεΐνη, εφεδρίνη, ψευδοεφεδρίνη)
Τι να κάνετε
Να ρωτάτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό για τις παρενέργειες των φαρμάκων που παίρνετε, με έμφαση στην οδήγηση
Πριν πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο, να διαβάζετε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών χρήσεως.
Αν έχετε καιρό να πάρετε ένα φάρμακο, διαβάστε πάλι το φύλλο οδηγιών χρήσεως
Αν σας πει ο γιατρός ότι ένα φάρμακο μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση αλλά εσείς πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσετε, ρωτήστε τον αν μπορεί να σας το αλλάξει. Ή αν μπορεί να σας αλλάξει τη δόση ή τις ώρες που θα το λαμβάνετε.
Να τηρείτε πάντοτε σχολαστικά τις οδηγίες χρήσεως του γιατρού. Αν αυτές διαφωνούν σε κάτι με εκείνες που αναγράφει το φύλλο οδηγιών χρήσεων, ρωτήστε σχετικώς τον γιατρό σας.
Να ενημερώνετε πάντοτε τον γιατρό σας για κάθε φάρμακο, βότανο, αφέψημα ή βιταμίνη που ενδεχομένως παίρνετε. Να θυμάστε ότι τα φάρμακα μπορεί να αλληλεπιδράσουν με βότανα, καθώς και ότι ορισμένα βότανα είναι πολύ ισχυρά.
Μην διακόπτετε τη χρήση ενός φαρμάκου, εάν δεν σας έχει πει ο γιατρός να το κάνετε.
Να θυμάστε ότι τα φάρμακα των παραπάνω κατηγοριών που λαμβάνονται χωρίς ιατρική συνταγή, δεν σημαίνει απαραιτήτως πως είναι πιο ελαφρά. Επομένως και αυτά μπορεί να επηρεάσουν την οδήγηση. iatropedia