Μια ανάσα πριν τις εκλογές και ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος για την...
διεξαγωγή τους.
Τι γίνεται όμως με τις εφορευτικές επιτροπές διότι στις τελευταίες ευρωεκλογές δημιουργήθηκαν προβλήματα, με πολίτες να μην προσέρχονται και να δημιουργούνται μικροπροβλήματα.
Ποιες είναι οι κυρώσει που επιβάλει ο νόμος σε όσους έχουν κληρωθεί για εφορευτική επιτροπή και δεν προσέλθουν;
Εάν οι πολίτες δεν προσέλθουν να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους γιατί απουσιάζουν ή κωλύονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία, αναπληρώνονται από τα αναπληρωματικά μέλη. Εάν η αναπλήρωση είναι αδύνατη η εκλογή διεξάγεται από τα παρόντα μέλη ή ακόμη και μόνο από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής.
Για να μπορέσουν να απουσιάσουν θα πρέπει να έχουν τα εξής δικαιολογητικά:
- Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο, σε περίπτωση ασθένειας
- Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε κατά την ημέρα των εκλογών.
- Έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματος του να παρουσιαστεί.
Σε άλλη περίπτωση όσοι δεν προσέλθουν σύμφωνα με τη διάταξη της παρ.3 του άρθρου 118 του Προεδρικού Διατάγματος 96/2007 (πλέον ισχύει το αντίστοιχο ΠΔ 26/2012), με τίτλο «Ειδικά Εκλογικά αδικήματα δημοσίων οργάνων», ορίζεται ότι: «μέλη εφορευτικών επιτροπών που αμελούν ή δείχνουν απείθεια στην έγκαιρη εκπλήρωση των καθηκόντων που τους επιβάλλονται από τις διατάξεις του παρόντος… τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών μέχρι δύο χρόνια και με στέρηση των αξιωμάτων και θέσεων που προβλέπονται στο άρθρο 63 του Ποινικού Κώδικα, από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια».