Σε μια περίεργη, αλλά αναγκαία απόφαση κατέληξε η κυβέρνηση...
της Ναμίμπια.
Η χώρα της Αφρικής, όπου τον Μάιο κηρύχθηκε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, αποφάσισε να πουλήσει περίπου χίλια άγρια ζώα αφενός για να περιορίσει τις απώλειες τους και αφετέρου για να συγκεντρώσει 1,1 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για να σώσει τα υπόλοιπα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Τα τελευταία χρόνια η χώρα μαστίζεται από μια από τις χειρότερες ξηρασίες όλων των εποχών. Η μετεωρολογική υπηρεσία εκτιμά ότι ορισμένες περιοχές πλήττονται από τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 59-90 χρόνια.
«Επειδή φέτος ήταν μια χρονιά ξηρασίας, το υπουργείο θέλει να πουλήσει διάφορα είδη ζώων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, ώστε να βρει τους πόρους που είναι απαραίτητοι για τα πάρκα και για τη διαχείριση της πανίδας», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ρομέο Μουγιούντα.
Όπως εξήγησε, τα βοσκοτόπια στους περισσότερους από τους δρυμούς είναι σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση και «αν δεν μειώσουμε τον αριθμό των ζώων, θα οδηγηθούμε στην απώλειά τους γιατί θα πεθάνουν από την πείνα».
Τον Απρίλιο, σε μια έκθεσή του το υπουργείο Γεωργίας εκτιμούσε ότι 63.700 ζώα χάθηκαν το 2018 λόγω της ξηρασίας. Η Ναμίμπια σκοπεύει να πουλήσει 600 βούβαλους, 150 σπρίνγκμποκ και 65 όρυγες (είδη αντιλόπης), 60 καμηλοπαρδάλεις, 28 ελέφαντες, 20 ιμπάλα και άλλα είδη. Σήμερα στα εθνικά πάρκα της ζουν 960 βούβαλοι, 2.000 σπρίνγκμποκ, 780 όρυγες και 6.400 ελέφαντες.
Η κυβέρνηση ζήτησε επίσης διεθνή βοήθεια και όχι μόνο για να σωθούν τα ζώα. «Απειλούνται τα μέσα επιβίωσης των περισσότερων ανθρώπων, ιδίως εκείνων που εξαρτώνται από τη γεωργία», δήλωσε πρόσφατα η πρωθυπουργός Σαάρα Κουουγκονγκέλουα-Αμαντίλα.