Latest News

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2019

Πενθεί η Κύπρος: Πέθανε ο Δημήτρης Χριστόφιας



Ο Δημήτρης Χριστόφιας απεβίωσε πριν  λίγο και ο θάνατός του βύθισε σε πένθος τους οικείους του και...
την Κύπρο.


Ο τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε εισαχθεί στην Μεταμοσχευτική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στις 18 Μαΐου, ενώ από τις 20 του ίδιου μήνα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχοντας παρουσιάσει σημαντική αναπνευστική επιβάρυνση. Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαία η μηχανική υποστήριξή του με αναπνευστήρα και τέθηκε στη διασωλήνωση.
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι θεράποντες ιατροί του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή μετακλήθηκαν και ήρθαν στην Κύπρο και γιατροί από το Ισραήλ.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας (γεννήθηκε 29 Αυγούστου 1946 και έφυγε από τη ζωή στις 21/06/2019) διετέλεσε 6ος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου από τις 28 Φεβρουαρίου 2008 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2013, οπότε και τον διαδέχτηκε στο αξίωμα ο Νίκος Αναστασιάδης. Ήταν επίσης πρώην γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Η προεδρική θητεία του Δημήτρη Χριστόφια δέχτηκε επικρίσεις για την κυπριακή οικονομία.

Γεννήθηκε στο κατεχόμενο σήμερα από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής Kάτω Δίκωμο της επαρχίας Κερύνειας στις 29 Αυγούστου 1946. Μιλούσε επίσης την αγγλική και ρωσική γλώσσα. Ήταν έγγαμος με την Έλση Χριστόφια - Χηράτου και έχουν δύο κόρες και ένα γιο. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών της Μόσχας. Ήταν διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης.