Τα ρολόγια χειρός χρειάζονται καθάρισμα μία φορά τον μήνα, ειδάλλως μολύνονται με άφθονα μικρόβια...
σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το ρολόι που φοράτε στο χέρι σας; Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό. Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα ρολόγια χειρός είναι κατά μέσον όρο 3 φορές πιο βρώμικα από τη λεκάνη της τουαλέτας. Και αυτό, επειδή δεν τα καθαρίζουμε συχνά, με συνέπεια να γεμίζουν μικρόβια.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία με ανάλυση δειγμάτων από 10 διαφορετικούς τύπους ρολογιών, που φορούσαν δεκάδες εθελοντές. Σε ένα είδος εντοπίστηκαν οκταπλάσια επίπεδα βακτηρίων απ' ό,τι στη λεκάνη της τουαλέτας και το κουμπί στο καζανάκι. Σε όλα τα άλλα, όμως, το μικροβιακό φορτίο ήταν κατά μέσον όρο τριπλάσιο.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ο ένας στους τέσσερις εθελοντές δεν καθαρίζουν ποτέ τα λουράκια στα ρολόγια τους. Αντίστοιχα, ο ένας στους πέντε τα καθαρίζουν σπανιότερα από μία φορά κάθε 6 μήνες.
Αναμενόμενο λοιπόν είναι να μολύνονται τα ρολόγια με άφθονα μικρόβια, μύκητες και μούχλα. Ωστόσο τα επίπεδα των παθογόνων μικροοργανισμών στα λουράκια παρουσιάζουν διακύμανση όχι μόνο ανάλογα με τη συχνότητα καθαρισμού, αλλά και με το υλικό από το οποίο αποτελούνται.
Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα μικρόβια εντοπίστηκαν σε ρολόγια αθλητικής δραστηριότητας (fitness watch). Επιπλέον, τα ρολόγια με πλαστικό ή δερμάτινο λουράκι είχαν περισσότερα μικρόβια απ' ό,τι τα ρολόγια με μεταλλικό μπρασελέ.
Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι οι άνδρες που καθαρίζουν τα ρολόγια τους είναι λίγο περισσότεροι από τις γυναίκες (27% έναντι 24% αντιστοίχως).
Μία φορά τον μήνα
Πριν σπεύσετε, όμως, να... αρπάξετε τα απολυμαντικά μαντιλάκια ή να πετάξετε το ρολόι σας, διαβάστε τη συνέχεια. Κατ' αρχάς, έως ένα βαθμό είναι λογικό και υγιές να υπάρχουν βακτήρια στα ρολόγια. Ει μη τι άλλο, το δέρμα σας φιλοξενεί εκατομμύρια βακτήρια (πολλά είναι ωφέλιμα), που μοιραία προσκολλώνται σε ό,τι τα αγγίζει.
Άλλο αυτό, όμως, και άλλο να αφήνετε τον ιδρώτα, την σκόνη, τις βρωμιές και τους παθογόνους μικροοργανισμούς να συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα στο ρολόι σας. Εντούτοις, δεν μπορείτε να καθαρίσετε το ρολόι σας με ό,τι βρείτε μπροστά σας.
«Είτε φοράτε το ρολόι καθημερινά είτε περιστασιακά, πρέπει να το καθαρίζετε τουλάχιστον μία φορά τον μήνα», λέει στην εφημερίδα Daily Mail ο κ. Daniel Richmond, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ρολογιών Tic Watches για λογαριασμό της οποίας έγινε η έρευνα. «Δυστυχώς δεν είναι όλα τα ρολόγια αδιάβροχα, επομένως δεν μπορούν όλα να έρθουν σε επαφή με το νερό».
Πως γίνεται ο καθαρισμός
Τί μπορείτε λοιπόν να κάνετε, αν το ρολόι σας δεν είναι αδιάβροχο; Εάν έχει αφαιρούμενα λουράκια, μπορείτε να τα βγάλετε προσεκτικά και να τα πλύνετε με χλιαρό νερό και σαπούνι. Όταν τα ξεβγάλετε, να τα στεγνώσετε καλά πριν τα ξαναβάλετε στη θέση τους.
Το καντράν του ρολογιού πρέπει να το καθαρίσετε απ' όλες τις πλευρές προσεκτικά με ένα νωπό πανί. Αν είναι πολύ βρώμικο, μουσκέψτε μια μαλακή οδοντόβουρτσα σε χλιαρό νερό και σαπούνι και τρίψτε το απαλά, αφού πρώτα την τινάξετε καλά για να φύγει το νερό. Ύστερα, απομακρύνετε το σαπούνι με ένα νωπό πανί.
Αν, όμως, δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το λουράκι από το ρολόι σας, πρέπει να το πάτε στον ωρολογοποιό ή σε έναν κοσμηματοπώλη για να σας το καθαρίσει.
Αν το ρολόι σας είναι αδιάβροχο, λογικά θα καθαρίζει κάθε φορά που θα πλένετε τα χέρια σας μέχρι τον καρπό.