Latest News

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Σιωπηρή παράταση στο Κτηματολόγιο για την Αθήνα

Σιωπηρή παράταση θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες για την προανάρτηση...
στην Αθήνα.
Σε 4 ημέρες πέφτει άτυπα για τους συνεπείς ιδιοκτήτες η αυλαία επικαιροποίησης όσων δηλώθηκαν το 2008 στο Κτηματολόγιο, ενώ οι… εκπρόθεσμοι έχουν μια δεύτερη ευκαιρία μέχρι να γίνει η ανάρτηση να καταθέτουν τυχόν αιτήσεις.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του φορέα  τα τελικά δεδομένα θα ανέβουν προς το τέλος του έτους, κάτι το οποίο σημαίνει πως όσοι δεν συμμετέχουν μέχρι και τις 24 Ιουνίου που λήγει η σχετική προθεσμία, θα μπορούν να στέλνουν διορθώσεις μέχρι εκείνο το διάστημα. Βέβαια, αυτό πρόκειται να προκαλέσει επιπλέον φόρτο εργασίας στο ανάδοχο σχήμα, το οποίο καλείται στις 24 Αυγούστου να παραδώσει στο Κτηματολόγιο την ηλεκτρονική βάση. Μέχρι στιγμής πάντως, ο κόσμος σε γενικές γραμμές έχει ανταποκριθεί θετικά, με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τις συστημικές τράπεζες να είναι πρωταθλήτριες «αδιαφορίας».
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Φορέα, τα τελικά δεδομένα θα ανέβουν προς το τέλος του έτους, κάτι το οποίο σημαίνει πως όσοι δεν συμμετέχουν μέχρι και τις 24 Ιουνίου, θα μπορούν να στέλνουν τυχόν διορθώσεις μέχρι εκείνο το διάστημα. Βέβαια, αυτό πρόκειται να προκαλέσει επιπλέον φόρτο εργασίας στο ανάδοχο σχήμα, το οποίο καλείται στις 24 Αυγούστου να παραδώσει στο Κτηματολόγιο την ηλεκτρονική βάση. Μέχρι στιγμής, πάντως, ο κόσμος σε γενικές γραμμές έχει ανταποκριθεί θετικά, σε αντίθεση με το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τις συστημικές τράπεζες που είναι πρωταθλήτριες «αδιαφορίας». Μπορεί να «τσέκαραν» την ιστοσελίδα, όμως δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια – πράγμα που προκαλεί προβληματισμό, με δεδομένο αφενός ότι οι μεγάλοι πελάτες είχαν ξεχωριστές ειδοποιήσεις και αφετέρου οι τράπεζες έχουν στην κατοχή τους 100 χιλ. δικαιώματα, όσα δηλαδή αντιστοιχούν και στους δημόσιους φορείς, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αθηναίων που επίσης δεν ανταποκρίθηκε.
Ειδικότερα, όπως και χθες αλλά και όλες τις τελευταίες ημέρες το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι υποδέχτηκε πλήθος κόσμου. Οπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τις 22 Απριλίου μέχρι και προχθές τα Ολυμπιακά Ακίνητα επισκέφτηκαν 16.346 ιδιοκτήτες. Από αυτούς οι 10.242 έλαβαν αίτηση επανεξέτασης στοιχείων, ενώ την ηλεκτρονική διαδικασία επέλεξαν 14.181, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις 24.423 αιτήσεις. Από τη βάση του Κτηματολογίου έχουν εκτυπωθεί 156.627 κτηματολογικά αποσπάσματα και 118.376 κτηματολογικά διαγράμματα.
Αναλύοντας τα διαθέσιμα στατιστικά, προκύπτει πως οι αιτήσεις επανεξέτασης για το περίπου 40% αφορά την επικαιροποίηση των προσωπικών στοιχείων (αριθμό ταυτότητας, email κ.τ.λ.). Το 13% αφορά το είδος του δικαιώματος (π.χ. πολλές επικαρπίες μετατρέπονται σε πλήρη κυριότητα και δεν έχει ενημερωθεί το Κτηματολόγιο), το 12% αφορά διορθώσεις σε στοιχεία του τίτλου ή της μεταγραφής και το 5% στα στοιχεία οικοπέδου.
Εντύπωση προκαλεί η στάση του Δημοσίου και των τραπεζών που ενώ έλαβαν ξεχωριστές ειδοποιήσεις, έλεγξαν τα διαθέσιμα στοιχεία, ωστόσο δεν προχώρησαν σε καμία περαιτέρω κίνηση. Μάλιστα, μόνο οι συστημικές τράπεζες έχουν 100 χιλ. δικαιώματα, εκ των οποίων το 5% έχει απορριφθεί γιατί δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία. Στο ίδιο μοτίβο και οι δημόσιοι φορείς που καταλαμβάνουν περίπου 100 χιλ. δικαιώματα και επίσης δεν ανταποκρίθηκαν – με πρώτο τον δήμο Αθηναίων – του οποίου η επικαιροποίηση αφορά κατεξοχήν!
Συνολικά, πάντως, η Προανάρτηση της Αθήνας αφορά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στην εκπνοή του χρόνου, η διαδικασία παραμένει για τις περισσότερες περιπτώσεις απλή και γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου (www.ktimatologio.gr). Στο σύστημα οι δικαιούχοι εισέρχονται με τη χρήση των κωδικών ασφαλείας του taxisnet και έχουν πρόσβαση στα στοιχεία των δικαιωμάτων των ακινήτων τους. Οπως σημειώνει το Κτηματολόγιο, με τον τρόπο αυτό οι δικαιούχοι λαμβάνουν γνώση πριν την Ανάρτηση της καταγραφής των δικαιωμάτων τους και της γεωγραφικής απεικόνισης των ακινήτων τους και εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά, δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια.
Ωστόσο, στην περίπτωση που δεν συμφωνούν με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία, έχουν το δικαίωμα υποβολής Αίτησης Επανεξέτασης Στοιχείων ατελώς (θα τη βρουν στο www.ktimatologio-athina.gr), εντός δύο μηνών από την ημερομηνία έναρξης της Προανάρτησης, με αποστολή της αίτησης στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ad@ktimatologio-athina.gr, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθούν το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.
Εναλλακτικά, σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η αποστολή της αίτησης με email, μπορούν να την καταθέσουν στο Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης, στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου (Λεωφόρος Βεΐκου 137).
Μετά την ολοκλήρωση της Προανάρτησης, θα ακολουθήσει η εξέταση των αιτήσεων επανεξέτασης στοιχείων που θα υποβληθούν, η αναμόρφωση των κτηματολογικών πινάκων και σε επόμενο στάδιο η διαδικασία της Ανάρτησης, για την οποία οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν εκ νέου.
Οι περιπτώσεις στις οποίες θα απαιτηθεί είτε τηλεφωνική επικοινωνία είτε επί τόπου παρουσία στο Γραφείο Κτηματογράφησης μεταξύ άλλων είναι:
Αν κάποιος ιδιοκτήτης αφού μπει με τους κωδικούς taxisnet στα στοιχεία της Προανάρτησης δεν βλέπει το δικαίωμά του επί του ακινήτου του, αυτό μπορεί να σημαίνει:
– είτε ότι δεν έχει κάνει δήλωση για τα ακίνητά του στο Κτηματολόγιο.
– είτε ότι το δηλωθέν δικαίωμά του απορρίφθηκε λόγω μη θεμελίωσης ή λόγω μη εντοπισμού.
– είτε ότι ενώ έχει καταθέσει δήλωση δεν έχει καταβάλει το απαιτούμενο πάγιο τέλος.