Η υπερτιμολόγηση συγκεκριμένου σκευάσματος της Novartis οδήγησε την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε ...
βάρος ανώτερου υπαλλήλου του υπουργείου Υγείας, το επίμαχο έτος, αλλά και σε βάρος δύο στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας.
βάρος ανώτερου υπαλλήλου του υπουργείου Υγείας, το επίμαχο έτος, αλλά και σε βάρος δύο στελεχών της φαρμακοβιομηχανίας.
Η δίωξη ασκήθηκε για το φάρμακο που κυκλοφόρησε η ελεγχόμενη εταιρία το 2008, με την ονομασία eucreas για ασθενείς με ζαχαρώδη διαβήτη, το οποίο έλαβε αρχική τιμή πώλησης στην Ελλάδα κατά πολύ υψηλότερη από εκείνη που είχε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τη δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας Διαφθοράς, ο αρμόδιος υπάλληλος του υπουργείου, μέλος της Διεύθυνσης Τιμών φαρμάκου που βεβαίωσε την αυξημένη τιμή του σκευάσματος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Οι υπάλληλοι της Novartis, ο επικεφαλής καθώς και μία υπάλληλος του τμήματος Market Access της φαρμακοβιομηχανίας, κατά τον επίμαχο χρόνο, διώκονται για ηθική αυτουργία από κοινού στην ψευδή βεβαίωση του στελέχους του υπουργείου Υγείας .
Στο κατηγορητήριο, οι Εισαγγελείς Διαφθοράς αναφέρονται σε μεγάλη ζημιά του Δημοσίου από την τιμή, τουλάχιστον 14 ευρώ αυξημένη, που έλαβε το εν λόγω σκεύασμα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα και στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι εισαγγελικοί λειτουργοί, το επίμαχο φάρμακο κυκλοφόρησε με τιμή περίπου 130 ευρώ, τιμή η οποία μετά από αρκετούς μήνες κατέβηκε στα 58 ευρώ. Το φάρμακο στη γαλλική αγορά είχε λάβει τιμή 60 ευρώ. Το σκεύασμα φέρεται να περιείχε την ουσία άλλου φαρμάκου που ήδη κυκλοφορούσε 50 χρόνια στην αγορά με κόστος 2,30 ευρώ, στην οποία προστέθηκε η ουσία άλλου φαρμάκου της Novartis που ήδη κυκλοφορούσε στην αγορά με τιμή περίπου 11 ευρώ.
Η δικογραφία έχει, ήδη, διαβιβαστεί στον ανακριτή.