Νέους συσχετισμούς δυνάμεων και προοπτικές συνεργασιών ενόψει των εθνικών εκλογών του Ιουνίου προκαλεί το αποτέλεσμα...
των ευρωεκλογών.
Τρία κοινοβουλευτικά κόμματα, ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων έμειναν αρκετά κάτω από το κατώφλι του 3%, την ώρα που θεωρείται βέβαιο ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αυξήσουν την πόλωση προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στους πολιτικούς σχηματισμούς που κινούνται δεξιά και αριστερά τους.
Για αυτό και οι λεγόμενοι «μικροί» ίσως επιδιώξουν συμμαχίες για να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο ανταγωνισμό.
Με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεξιά της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται πως ισχυρό ρόλο αποκτά η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου παίρνοντας τα “σκήπτρα” από το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής και από τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου.
Πριν τις ευρωεκλογές έγινε προσπάθεια κοινής καθόδου των κομμάτων του Κυριάκου Βελόπουλου, του Γιώργου Καρατζαφέρη, του Φαήλου Κρανιδιώτη και των Τάκη Μπαλτάκου – Δημήτρη Καμμένου.
Επίσης, ρόλο ισχυρού πόλου αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το ΜεΡΑ25 του Γιανη Βαρουφάκη εκτοπίζοντας την ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Και σε αυτό τον χώρο υπήρξαν διεργασίες που αναλήφθηκαν από τον Αλέκο Αλαβάνο για να υπάρξει κοινή κάθοδος.
Ερώτημα παραμένει το τι θα κάνει το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και το αν θα αποτολμήσει αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, αν θα επιδιώξει συνεργασίες και με ποιο χώρο.
Το ίδιο ισχύει και για την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.