Latest News

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Αυτό είναι το καλύτερο επάγγελμα στην πολιτική

Περί τα 42.000 ευρώ το μήνα ανέρχονται οι αμοιβές και τα προνόμια ενός πολιτικού που κατέχει μια θέση στο ...
ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Κάθε χρόνο περισσότερα από 150.000 ευρώ µπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασµό των ευρωβουλευτών καθώς επίσης και των συνεργατών τους. 
Στα 63 έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μόλις λήξει η θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο λάμβάνουν επίδομα για να προχωρήσουν επαγγελματικά.
Ακόμα μέσα στο «πακέτο» περιλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια, επίδοµα διαµονής και στέγασης, γραφεία, αυτοκίνητο και τη δυνατότητα να καλούν στις Βρυξέλλες περίπου 100 ανθρώπους τον χρόνο.
Ο µεικτός µισθός κάθε ευρωβουλευτή είναι 8.750 ευρώ τον µήνα και µε τις κρατήσεις για την Εφορία και την ασφάλιση διαµορφώνεται στα 6.824 ευρώ. Το ποσό αυτό υπόκειται και σε κρατήσεις στη χώρα καταγωγής του ευρωβουλευτή. Πρέπει να επισηµανθεί ότι οι ευρωβουλευτές δεν µπορούν να αποφασίσουν για τον µισθό τους, καθώς αυτός είναι συνδεδεµένος µε τις απολαβές των µελών του Ευρωπαϊκού ∆ικαστηρίου. Τα µέλη του Ευρωκοινοβουλίου δικαιούνται το 38,5% του µισθού των δικαστών.
Το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν εξαρτάται από τα χρόνια της θητείας τους. Η σύνταξη ισούται µε 3,5% του µισθού για κάθε χρόνο που κάθονταν στα έδρανα του Ευρωκοινοβουλίου, µε ανώτατο όριο το 70% του µισθού.
Πέρα απο αυτά οι βουλευτές της Ευρώπης λαμβάνουν και άλλα 4.513 ευρώ έξτρα. Αυτό το επίδομα είναι για τα «γενικά έξοδα», ωστόσο ο όρος είναι σκόπιµα ασαφής, αφού οι ευρωβουλευτές µπορούν να τα ξοδέψουν όπως νοµίζουν οι ίδιοι.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να σημειώσουμε ότι έχει αρνηθεί την πρόσβαση σε όλα αυτά τα έγγραφα για τα συγκεκριμένα κονδύλια. Πέρα όμως από αυτό την απόφαση αυτή την έχει επικυρώσει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι θεώρησε ότι «ο χειρισµός τουλάχιστον τεσσάρων εκατοµµυρίων εγγράφων είναι ένα τεράστιο διοικητικό βάρος».
Ακόμα κάθε ευρωβουλευτής δικαιούται έως 24.943 ευρώ τον μήνα για να καλυφθούν οι μισθοί των συνεργατών του. Τα χρήµατα δεν µπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασµό του ευρωβουλευτή, αλλά πληρώνονται απευθείας στο προσωπικό, τόσο του γραφείου των Βρυξελλών όσο και του γραφείου της χώρας καταγωγής.
Εξίσου γενναίες είναι και οι παροχές σε είδος που απολαµβάνουν τα µέλη του Ευρωκοινοβουλίου. Για κάθε µέρα παραµονής τους στις Βρυξέλλες ή στο Στρασβούργο δικαιούνται 320 ευρώ, τα οποία καλύπτουν έξοδα διαµονής και διατροφής. Για να τα εισπράξουν, ωστόσο, θα πρέπει να καταγραφούν επίσηµα η παρουσία και η ψήφος τους στην αίθουσα. Αν λείψουν σε περισσότερες από τις µισές ψηφοφορίες, το ποσό που δικαιούνται πέφτει στα 160 ευρώ την ηµέρα.
Σε ότι έχει να κάνει με τα ταξίδια οι ευρωβουλευτές δικαιούνται 4.454 ευρώ όπου και αν μεταβαίνουν με αεροπλάνο δικαιούνται αεροπορικό εισιτήριο σε business class ή -αν ταξιδεύουν µε αυτοκίνητο- 53 λεπτά του ευρώ για κάθε χιλιόµετρο µέχρι τα 1.000 χιλιόµετρα. Παράλληλα μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μεταβίβασης 100 συµπατριωτών τους.
Από την άλλη μεριά, ο τίτλος του ευρωβουλευτή είναι είναι αρκετά «βαρύς» για το βιογραφικό, διότι μετά βρίσκουν εύκολα υψηλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτά είναι μερικά παραδείγματα: Ο ∆ηµήτρης Κουλουριάνος έγινε πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ και αναπληρωτής διευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ο Γιάννης Ζιάγκας έγινε υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας, ο Χρήστος Παπουτσής έγινε εκπρόσωπος της χώρας µας στην Παγκόσµια Τράπεζα, ο Ευθύµιος Χριστοδούλου ανέλαβε τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γιώργος Αναστασόπουλος πήγε στην UNESCO και ήταν για δύο χρόνια πρόεδρος της Γενικής ∆ιάσκεψης, ενώ, πιο πρόσφατα, ο Παναγιώτης Ρουµελιώτης ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή στο ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο. Εθνος