Latest News

Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Το παρασκήνιο που οδήγησε στην παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου

Παραιτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη...
στο Φανάρι.

Έτσι στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου που αρχίζει στις 9 Μαΐου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις  για την επόμενη ημέρα στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Επίσης  αναμένεται η τοποθέτηση  νέου αρχιεπισκόπου Αυστραλίας , ενώ  είναι πιθανό να αντικατασταθεί ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο  προσπαθεί  εδώ και δύο χρόνια   να λύσει τον «γόρδιο δεσμό» με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο , στον απόηχο των αποκαλύψεων για κακοδιαχείρηση στα ταμεία της Αρχιεπισκοπής και του παγώματος των έργων στο Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το iefimerida.gr, τέσσερις φορές ως τώρα την παραίτηση του  Δημήτριου που είναι 90 ετών και βρίσκεται στο τιμόνι της Αρχιεπισκοπής από το 1999.
Ο Δημήτριος επιθυμούσε  να αποχωρήσει αφού προηγουμένως θα  είχε  τελέσει τα εγκαίνια του Αγίου Νικολάου , κλείνοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία του ως επικεφαλής της ισχυρότερης Αρχιεπισκοπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Ωστόσο όπως φαίνεται, τα εγκαίνια αργούν πολύ καθώς τα έργα έχουν «παγώσει» εδώ και ενάμισι χρόνο με απόφαση  της κατασκευαστικής εταιρίας αφού  διακόπηκε η ροή του χρήματος.Επιπλέον η Αρχιεπισκοπή αναγκάστηκε να υποθηκεύσει το κτίριο των γραφείων της δίπλα στο Central Park  για τραπεζικό δανεισμό.  Στο εσωτερικό του Ναού , υλικά και εργαλεία είναι παρατημένα στο δάπεδο μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την επανέναρξη των εργασιών, ενώ στο εξωτερικό ο ναός, είναι σκεπασμένος με ειδικά καλύμματα ώστε να μην υποστεί φθορές από το χρόνο και τα καιρικά φαινόμενα.
Το έλλειμμα στα ταμεία της αρχιεπισκοπής  ξεπερνάει τα 8,5 εκ δολάρια, ενώ τα  χρήματα που είχαν καταβληθεί ως δωρεές για το ναό κατευθύνθηκαν για άλλους σκοπούς.