Είναι ένα φωτογραφικό «κλικ» που καθηλώνει. Ουρλιάζει και ας μην έχει φωνή. Είναι η στιγμή που...
η μικρή Γιανέλα από την Ονδούρα βρίσκεται με τη μητέρα της στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό και επιχειρούν να τα περάσουν και Αμερικανοί αστυνομικοί κάνουν σωματικό έλεγχο στη μητέρα της.
Το «κλικ» αυτό κέρδισε την Πέμπτη το βραβείο World Press Photo για τη φωτογραφία της χρονιάς.
Το στιγμιότυπο, τράβηξε τον Ιούνιο του 2018 ο Τζον Μουρ, του πρακτορείου Getty.
Οι κριτές υπογράμμισαν ότι το στιγμιότυπο αυτό, που έκανε τον γύρο όλου του κόσμου, αντανακλά «μια βία άλλου τύπου»: «ψυχολογική».
Η φωτογραφία αυτή προκάλεσε παγκοσμίως ένα κύμα κατακραυγής και οι αρχές των ΗΠΑ και συγκεκριμένα η υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων (CBP) αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι η Γιανέλα και η μητέρα της δεν συγκαταλέγονταν στους χιλιάδες μετανάστες που διαχωρίστηκαν μετά την έλευσή τους οικογενειακώς στη χώρα.
«Μπορούσα να δω τον φόβο στα πρόσωπά τους, στα μάτια τους», αφηγήθηκε ο φωτογράφος σε αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό, αναφερόμενος στους μετανάστες.
Εξήγησε πως τράβηξε τη φωτογραφία όταν η Σάντρα άφησε κάτω την κόρη της για να της γίνει σωματικός έλεγχος. Το παιδί άρχισε να κλαίει σχεδόν αμέσως.
«Γονάτισα κι είχα πολύ λίγο χρόνο να τραβήξω το στιγμιότυπο πριν η έρευνα να τελειώσει», συνέχισε ο φωτογράφος, 51 ετών, που καλύπτει την περιοχή των συνόρων των ΗΠΑ και του Μεξικού εδώ και περίπου δέκα χρόνια.
«Ήθελα να αφηγηθώ μια διαφορετική ιστορία», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια της τελετής στο Άμστερνταμ. «Μου δινόταν η δυνατότητα να απαθανατίσω μια εικόνα ανθρωπιάς, που συχνά χάνεται μέσα στις στατιστικές», πρόσθεσε.
«Θεωρώ ότι ένα ζήτημα όπως αυτό, το ζήτημα της μετανάστευσης, έχει απήχηση πολύ πέραν των ΗΠΑ, σε όλο τον κόσμο», είπε εξάλλου μπροστά στους εκατοντάδες προσκεκλημένους στην τελετή.