Είναι η πιο συχνή ερώτηση που ακούμε καθημερινά από τους γύρω μας...
«Τι κάνεις, καλά;». Είναι η πιο τυπική, κλασική και συνηθισμένη ερώτηση που κάνεις όταν συναντάς κάποιον γνωστό σου.
Καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους. Είτε είμαστε στο γραφείο, είτε έξω με φίλους και την οικογένεια, η ερώτηση «τι κάνεις» είναι η πιο συνηθισμένη που χρησιμοποιούν όλοι.
Οι περισσότεροι απαντούν «καλα, εσύ» και ελάχιστοι μπαίνουν σε παραιτέρω λεπτομέρειες. Ακόμη κι αν δεν αισθάνονται καλά, θα απαντήσουν ότι είναι καλά. Λίγο οξύμωρο δεν είναι;
Υπάρχουν και φορές που συναντάς κάποιον στο δρόμο ή στο γραφείο και ενώ σε ρωτάει «τι κάνεις», θα σε προσπεράσει και δεν θα ακούσει καν την απάντησή σου.
Εσύ, όταν κάποιος σε ρωτά «τι κάνεις;», απαντάς ειλικρινά ή λες το κλασικό και τυπικό «Καλά»;
Οι περισσότεροι δεν μπαίνουν στη διαδικασία να πουν αυτό που τους απασχολεί. Το «καλά» είναι για όλους μας μια αυτόματη απάντηση και όπως τονίζουν οι ψυχολόγοι μια τέτοια απάντηση δεν προσφέρει καμία πραγματική επικοινωνία.
Οταν σε ρωτούν «τι κάνεις», να μην απαντάς με ένα ξερό «καλά», εξηγούν οι ειδικοί. Είναι μια απάντηση χωρίς ουσία, εντελώς επιφανειακή που δεν εξωτερικεύει κανένα συναίσθημα.
Είναι μια αυτόματη στιχομυθία άνευ ουσίας, αδιάφορη και κυρίως απρόσωπη.
Δεν εμβαθύνει σε καμία περίπτωση τη σύνδεση με τον συνομιλητή μας και ούτε βοηθάει στην εξέλιξη της επικοινωνίας.
Οπότε την επόμενη φορά που θα σε ρωτήσουν τι κάνεις, μπορείς να εκφράσεις ένα συναίσθημα. Οτι είσαι κουρασμένη, νευριασμένη, ευτυχισμένη, κακοδιάθετη κτλ.
Αν δεν θέλεις να δώσεις εξηγήσεις για το πώς νιώθεις, δεν είναι απαραίτητο να πιεστείς. Απλά μην δώσεις την τυπική απάντηση «καλά».