Συναισθήματα έντονου άγχους, ανησυχίας και φόβου μας καταβάλλουν συχνά στην καθημερινότητά μας, κυρίως όταν η ψυχολογία μας είναι λόγω συνθηκών...
πιο ευάλωτη.
Ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι πιο ευαίσθητος ή πιο «δυνατός», υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις τις οποίες δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.
Δυστυχώς, όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματικότητα που μας ταλαιπωρεί, μας ζορίζει και μας προβληματίζει, είναι βέβαιο πως το άγχος και η ανησυχία θα μας χτυπήσουν την πόρτα.
Πώς μπορούμε, όμως, να μην αφήσουμε τα συναισθήματα αυτά να μας ρίξουν την ψυχολογία;
Σύμφωνα με τους ειδικούς λύση υπάρχει και μάλιστα πολύ αποτελεσματική. Πρόκειται στην ουσία για ένα σωτήριο ψυχολογικό τρικ μέσω του οποίου γινόμαστε παρατηρητές του προβλήματός μας, με τρόπο που μας βοηθά να δούμε με αντικειμενική ματιά την κατάσταση. Αποτέλεσμα; Μπορούμε να πάρουμε πιο σωστές αποφάσεις τόσο ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος όσο και ως προς τη δική μας στάση σε τέτοιου είδους καταστάσεις στο σύνολό τους.
Ποιο είναι το εν λόγω τρικ;
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, η αποστασιοποίηση.
Να δούμε, δηλαδή, την κατάσταση όπως θα τη βλέπαμε αν δεν είμαστε μέρος αυτής. Σαν να παρατηρούμε τη ζωή κάποιου άλλου που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με εμάς.
Έτσι, αποκτάμε την αίσθηση πως απομακρυνόμαστε από την ψυχοφθόρα κατάσταση που μας ταλανίζει και καταλήγουμε να συνειδητοποιούμε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο αρχικά πιστέψαμε.
Πώς το πετυχαίνουμε αυτό στην πράξη; Όταν σκεφτόμαστε όσα μας απασχολούν έχοντας στο μυαλό μας το τρίτο και όχι το πρώτο ενικό πρόσωπο. Για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία μας αν πούμε «η τάδε (εδώ χρησιμοποιείς το όνομά σου) αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τον εργοδότη της» από το να πούμε «έχω σοβαρό πρόβλημα με τον εργοδότη μου».
Οι ειδικοί υποστηρίζουν με απόλυτη βεβαιότητα πως η τεχνική αυτή θα αποδειχτεί σωτήρια αν καταφέρουμε να την κάνουμε τρόπο ζωής.