Αδύναμο φύλο; Κάθε άλλο… Οι γυναίκες σ’ ολόκληρο τον πλανήτη ζουν περισσότερο από τους άνδρες και μάλιστα το προσδόκιμο ζωής των κοριτσιών που ...
γεννήθηκαν φέτος είναι κατά 4,4 έτη υψηλότερο από εκείνο των αγορών, διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΠΟΥ στη Γενεύη ενόψει της παγκόσμιας ημέρας υγείας την ερχόμενη Κυριακή το μέσο προσδόκιμο ζωής όλων των ανθρώπων αυξήθηκε από το 2000 μέχρι το 2016 κατά 5,5 χρόνια από 66,5 στα 72 κι ένας από τους βασικούς λόγους είναι η βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε πολλές χώρες της υφηλίου.
Η έρευνα αναφέρει ότι τα κορίτσια που αντίκρισαν το φως της ζωής το 2019 θα φτάσουν κατά μέσο όρο τα 74,2 έτη έναντι 69, 8 των αγοριών.
Πώς εξηγείται το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των γυναικών
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ βιολογικοί παράγοντες καθώς και τα κοινωνικά αποδεκτά πρότυπα συμπεριφοράς και συμπεριφορές που σχετίζονται με το φύλο εξηγούν σε μεγάλο βαθμό το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής των γυναικών. Οι τελευταίες προσέχουν συχνά περισσότερο την υγεία τους σε σχέση με τους άνδρες, αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ αποτείνονται συχνότερα σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, ειδικά σε χώρες όπου παρατηρείται υψηλή θνησιμότητα λόγω επιδημιών φυματίωσης και Aids.
Υψηλότερο το ποσοστό αυτοκτονιών στους άνδρες
Όπως επισημαίνει επίσης η έρευνα οι άνδρες πεθαίνουν συχνότερα από τις γυναίκες από μη φυσιολογικά αίτια. Το ποσοστό αυτοκτονιών στους άρρενες είναι κατά 75% υψηλότερο. Από το 15ο έτος ηλικίας διπλάσιοι άνδρες χάνουν τις ζωές τους σε τροχαία σε σχέση με τις γυναίκες και τετραπλάσιοι σε εγκλήματα.
Σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της υφηλίου, στις ΗΠΑ το προσδόκιμο ζωής υποχωρεί, ενώ μέχρι το 2014 ακολουθούσε ανοδική τάση. Οι Αμερικανοί που γεννήθηκαν τη χρονιά εκείνη αναμενόταν να φθάσουν τα 79 έτη και δύο χρόνια αργότερα τα 78,5. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι η παχυσαρκία, σημειώνει η ειδική στη διαχείριση δεδομένων του ΠΟΥ, Σαμίρα Άσμα.
Στα περισσότερα άλλα κράτη η αύξηση του προσδόκιμου ζωής συνδέεται με την καλύτερη ιατρική φροντίδα των παιδιών κάτω των 5 ετών, σημειώνει ο συντάκτης της έρευνας, Ρίτσαρντ Τζιμπούλσκις.
Η έρευνα δίνεται στη δημοσιότητα ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας στις 7 Απριλίου, που φέτος έχει ως σύνθημα «Φροντίδα Υγείας για Όλους». Περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού δεν τυγχάνει επαρκούς ιατρικής μέριμνας και στόχος του ΠΟΥ είναι να αυξηθεί ο αριθμός τους κατά ένα δισεκατομμύριο μέχρι το 2023.