Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι προστατεύουν τα δόντια τους αν χρησιμοποιούν συστηματικά καλαμάκι για να πιουν τον χυμό ή το ...
αναψυκτικό τους.
Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι το καλαμάκι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο φθοράς και αποχρωματισμού των δοντιών, καθώς αποτρέπει την άμεση επαφή του σμάλτου με βλαβερές ουσίες.
Οι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι τα δόντια μας δεν είναι απόλυτα προστατευμένα χάρη στο καλαμάκι και μάλιστα η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει και άλλα προβλήματα που δεν μας περνούν από το μυαλό.
Αυτές είναι οι τρεις από τις βασικότερες «παρενέργειες» που έχει το καλαμάκι στην επιδερμίδα, στα δόντια και στη γαστρεντερική λειτουργία.
1. Γερνά την επιδερμίδα γύρω από τα χείλη: Λόγω της επαναλαμβανόμενης κίνησης που κάνουν τα χείλη για να «αγκαλιάσουν» το καλαμάκι, η επιδερμίδα της γύρω περιοχής χαλαρώνει και εμφανίζονται λεπτές γραμμές και ρυτίδες.
2. Συμβάλλει στην πλάκα και την τερηδόνα: Ποτά με ζάχαρη ή όξινο pH, όπως ένα αναψυκτικό ή ένας χυμός πορτοκάλι, ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πλάκα και την τερηδόνα. Ακόμη κι αν το καλαμάκι προστατεύει από την άμεση επαφή των ποτών με τα μπροστινά δόντια, τα πίσω παραμένουν εκτεθειμένα στη φθορά.
3. Προκαλεί φούσκωμα: Με κάθε γουλιά εισέρχεται στο σώμα και αέρας, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, πόνο στην κοιλιά ή και στομαχικές κράμπες.