Πολλές παγίδες και ψιλά γράμματα κρύβονται πίσω από τη ρύθμιση της κυβέρνησης για την α΄ κατοικία...
Η ρύθμιση διαμορφώνει νέα δεδομένα, τα οποία αναδεικνύει σήμερα το «Π», μέσω και της δικηγόρου Ολυμπίας Νικολοπούλου. Κατ’ αρχάς, εκτός ρύθμισης θα βρεθούν όσοι λόγω δόλου δεν μπήκαν στον νόμο Κατσέλη, ενώ με τη μη πληρωμή τριών δόσεων από τον δανειολήπτη θα αποβάλλεται από αυτήν. Επίσης, εκτός ρύθμισης θα βρεθούν οι οφειλές με εγγύηση Δημοσίου. Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση σημαίνει ότι παύει η διαδικασία του πλειστηριασμού. Η μη πληρωμή δόσης επί τρίμηνο από τον δανειολήπτη οδηγεί σε διακοπή της ρύθμισης, ενώ συνδέεται το στεγαστικό-επιχειρηματικό δάνειο με χαμηλότερα όρια.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι με το σχέδιο της κυβέρνησης ρυθμίζονται και δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ γίνεται και ρύθμιση οφειλών σε τρίτους μέσω πώλησης.
Πάντως ενστάσεις για το νέο πλαίσιο «προστασίας» της α΄ κατοικίας εξέφρασαν αρμόδιοι φορείς κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Η γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Χαρούλα Απαλαγάκη, υποστήριξε ότι το νέο πλαίσιο αφήνει εκτός προστασίας το 30%-40% των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.
Από την πλευρά του, ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών και Δανειοληπτών Μιχαήλ Κούβαρης χαρακτήρισε αρκετά χαμηλό το όριο των 130.000 ευρώ αναφορικά με τα κριτήρια της επιλεξιμότητας
Ειδική αναφορά έκανε στο πλαφόν στις καταθέσεις, υπογραμμίζοντας πως συχνά πρόσωπα μεγάλης ηλικίας βάζουν συνδικαιούχους άλλα πρόσωπα, κάτι που μπορεί να αφήσει πολλά άτομα εκτός ρύθμισης.
Για «υποχώρηση» σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη έκανε λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός: «Η οφειλή των 130.000 ανά πιστωτή δημιουργεί αδικίες και ανισότητες», είπε και σημείωσε πως «το όριο των 80.000 ευρώ για τη λοιπή περιουσία είναι πολύ μικρό ποσό».
Η διαδικασία
Στην υποβολή της αίτησης για τη ρύθμιση καταγράφονται όλα τα στοιχεία του οφειλέτη, όπως τα εισοδήματα και η περιουσία.
Σύμφωνα με την κα Νικολοπούλου, από τον οφειλέτη απαιτείται δήλωση μη απόρριψης αίτησης, καθώς και το να μην υπάρχει εκκρεμής αίτηση ρύθμισης. Επιπλέον, γίνεται σύνδεση με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και διενεργείται έλεγχος σε βάθος 5ετίας, ενώ γίνεται άρση του τραπεζικού απορρήτου και αναζήτηση όλων των οφειλών σε τράπεζες.
Στη νέα ρύθμιση πρέπει να προσεχθούν κυρίως τα αυστηρότερα κριτήρια ένταξης, όπως ηλικία, εισόδημα, ύψος περιουσίας, ενώ υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία, όπως οι όροι αναστολής των πλειστηριασμών. Επιπλέον, αποτελεί ζητούμενο τι θα γίνει αν ο δανειολήπτης έχει δάνεια σε διαφορετικές τράπεζες. Επιπλέον, γίνονται δύσκολες οι διαδικασίες δικαστικής προστασίας του νόμου Κατσέλη, περιπλέκονται τα δικαιολογητικά που θα συνυποβάλλουν οι «κόκκινοι» δανειολήπτες, καθώς και το ύψος της επιδότησης.
Τα κυριότερα σημεία
- Αξία ακινήτου τα 175.000 ευρώ για τα επιχειρηματικά δάνεια και τα 250.00 ευρώ για τα υπόλοιπα δάνεια.
- Οικογενειακό εισόδημα 36.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά.
- Ατομικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 12.500 ευρώ. Αυξάνεται κατά 8.500 ευρώ για τον σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και μέχρι τα τρία εξαρτώμενα μέλη.
- Αν η οφειλή υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, η ακίνητη περιουσία του/της αιτούντος, του/της συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, πέραν της κύριας κατοικίας του/της αιτούντος, καθώς και τα μεταφορικά μέσα του/της αιτούντος και του/της συζύγου του έχουν συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τα 80.000 ευρώ.
- Καταθέσεις έως τα 15.000 ευρώ κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.
- Το σύνολο του ανεξόφλητου ποσού τα 130.000 ευρώ
- Ο οφειλέτης να έχει χρέη τα οποία βρίσκονταν σε καθυστέρηση τουλάχιστον ενενήντα ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου.
- «Κούρεμα» δανείου μόνο όταν ξεπερνά το 120% της αξίας του ακινήτου.
- Η εξόφληση θα γίνει σε 25 έτη με επιτόκιο 2% συν Euribor.
- Ως ηλικιακό όριο ρύθμισης τίθενται τα 80 έτη.
- Μη πληρωμή δόσης επί τρεις μήνες από τον δανειολήπτη οδηγεί στη λήξη της ρύθμισης.
- Μη πληρωμή επιδότηση δόσης δανείου από το κράτος για εννιά μήνες οδηγεί επίσης στη λήξη της ρύθμισης.
- Χρέη μεταβιβάζονται σε τρίτους, μέσω πώλησης ή τιτλοποίησης.
Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση, πρέπει να υποβάλει αίτηση μέσω πλατφόρμας και να γίνει εγγραφή του συνόλου της περιουσιακής του κατάστασης. Η αποδοχή της ρύθμισης πρέπει να γίνει εντός μηνός, ενώ η μη πληρωμή των δόσεων για τρεις μήνες οδηγεί αυτομάτως σε αποβολή. Επίσης, παρέχεται η προστασία μέσω δικαστηρίου. Όσον αφορά στην επιδότηση του δανείου, η δόση είναι ακατάσχετη και διαρκεί όσο η ρύθμιση, ενώ η επιδότηση θα ρυθμίζεται κατ’ έτος. Ο δανειολήπτης μπορεί να υποβάλλει αίτημα αναπροσαρμογής.
Ως προς το «κούρεμα» του δανείου, μπορεί να γίνει αν το υπόλοιπο της οφειλής υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας της α΄ κατοικίας. Το «κούρεμα» θα γίνεται τμηματικά, όσο προχωράει η αποπληρωμή.
Τα όρια προστασίας της α΄ κατοικίας (γενικοί όροι)
- Ρύθμιση για 25 έτη με όριο ηλικίας τα 80 έτη.
- Αντικειμενική αξία: 250.000 ευρώ.
- Αντικειμενική αξία για επιχειρηματικά δάνεια: 175.000 ευρώ.
- Εισόδημα: 12.500-36.000 ευρώ.
- Ύψος περιουσίας: 80.000 ευρώ.
- Οφειλή έως 130.000 ευρώ.
- Καταθέσεις: 15.000 ευρώ.
- Για χρέη έως 31/12/2018 παρέχεται προστασία έως 31/12/2019.
Εισοδηματικά όρια προστασίας της α΄ κατοικίας
- Άγαμος: 12.000 ευρώ
- + σύζυγος 8.500 ευρώ
- + παιδί 5.000 ευρώ.
- Έγγαμος: 21.000 ευρώ.
- Με 1 παιδί 26.000 ευρώ.
- Με 2 παιδιά 31.000 ευρώ.
- Με 3 παιδιά 36.000 ευρώ.
Τα SOS του νέου νόμου
- Εκτός ρύθμισης λόγω δόλου.
- Μη πληρωμή τριών δόσεων οδηγεί σε αποβολή.
- Εκτός οι οφειλές με εγγύηση Δημοσίου.
- Ένταξη στη ρύθμιση δίνει τέλος στον πλειστηριασμό.
- Μη πληρωμή δόσης οδηγεί σε διακοπή.
- Σύνδεση στεγαστικού-επιχειρηματικού δανείου.
- Ρύθμιση και Ταμείου Παρακαταθηκών.
- Ρύθμιση οφειλών σε τρίτους μέσω πώλησης.
του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο