Latest News

Τετάρτη 10 Απριλίου 2019

Άνοιγμα λογαριασμών 91 ατόμων ζήτησε η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος

Νέα αύξηση των κρουσμάτων «μαύρου χρήματος» καταγράφηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2019, ενώ την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ προειδοποιεί πως οι υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ, Μπόργιανς...
και Εμβασμάτων, μπορεί να παραγράφηκαν εκείνες που αφορούσαν υποθέσεις προ του 2012, ωστόσο παραμένουν «ζωντανές» εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για διακίνηση μαύρου χρήματος.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τον Μάρτιο εντοπίστηκαν 7 νέες υποθέσεις, με ενδείξεις για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ ζητήθηκαν πληροφορίες από τράπεζες του εξωτερικού για 28 άτομα!
Συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2019, η Αρχή Kαταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες παρέπεμψε στις εισαγγελικές αρχές 24 υποθέσεις, ενώ δεσμεύτηκαν ποσά ύψους 22,48 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα από τα στοιχεία της Αρχής προκύπτει πως για 91 άτομα ζητήθηκε το άνοιγμα των λογαριασμών τους στο εξωτερικό και τη διαβίβαση στις ελληνικές αρχές στοιχείων για καταθέσεις ή άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις που τυχόν έχουν σε διάφορες χώρες.
Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια του 2018 παρέπεμψε στους εισαγγελείς, συνολικά 100 υποθέσεις, για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για «μαύρο χρήμα». Το συνολικό ποσό που δεσμεύτηκε από την Αρχή, για φορολογικές υποθέσεις (φοροδιαφυγή), ανήλθε στο ποσό των 181,3 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό δεσμεύτηκε, μέχρι να ξεκαθαριστούν οι υποθέσεις. Επίσης, για 247 άτομα ζητήθηκαν από την Αρχή, πρόσθετες πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς ή άλλες επενδύσεις από άλλες χώρες.
Τα συγκεκριμένα αιτήματα συνδρομής εστάλησαν από την «Μονάδα A’» της Αρχής, βασικό αντικείμενο της οποίας είναι η διερεύνηση χρηματοοικονομικών πληροφοριών.