Η απροθυμία πληρωμής συντάξεων και εφάπαξ από το Δημόσιο...
με στόχο τη δημιουργία υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος σε συνδυασμό με τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για στοχευμένες παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, διαμορφώνουν μια ψεύτικη εικόνα για τον Προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το Δημόσιο οφείλει σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ σε όσους έχουν καταθέσει τα χαρτιά τους για κύρια και επικουρική σύνταξη ή εφάπαξ, ενώ υπάρχει και το περίεργο φαινόμενο της… εξαφάνισης φακέλων με αιτήσεις συνταξιοδότησης από το ηλεκτρονικό μητρώο.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία μάλιστα που κατέθεσε ο πρώην υπουργός Εργασίας και νυν τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης, έως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 94.911 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, εκ των οποίων οι 3.370 αφορούσαν αιτήσεις πριν από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Στις αιτήσεις αυτές πρέπει να προστεθούν σχεδόν 30.000 συντάξεις του Δημοσίου και 120.000 επικουρικές, ενώ ουδείς γνωρίζει πόσες αιτήσεις έχουν «εξαφανιστεί» από το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
Με τον παραπάνω τρόπο τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας… αποφεύγουν να καλύψουν υποχρεώσεις του Δημοσίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεχνητή διόγκωση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έτσι καταγράφεται υπέρβαση του στόχου ώστε να ικανοποιηθούν οι δανειστές, οι οποίοι με τη σειρά τους ζητούν από την κυβέρνηση να εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει προς κάθε κατεύθυνση και ιδίως αυτές που αφορούν το ασφαλιστικό σύστημα.
Με το τρικ αυτό, το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου δημιουργούν ένα «μαξιλάρι» για στοχευμένες παροχές προς διάφορες κοινωνικές ομάδες, όταν θα πλησιάζει ο χρόνος προκήρυξης των εθνικών εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, χωρίς ωστόσο, να αποκλείεται και η έκπληξη!
Λ. Γ.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο