Η κυβέρνηση συνεχίζει το παζάρι με τους θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν καθώς η κυβέρνηση έχει...
στη διάθεσή της ουσιαστικά μόνο μια εβδομάδα για να κλείσει το θέμα και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ.
Το νέο ορόσημο είναι η 25η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει το EuroWorking Group (EWG), που αποτελεί και τον τελευταίο σταθμό πριν το άτυπο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο οποίο εάν όλα πάνε καλά θα ανάψει το «πράσινο φως» για την πρώτη δόση από τα κέρδη που είχε το ευρωσύστημα από τα ελληνικά ομόλογα.
Ο χρόνος πιέζει για την οριστικοποίηση και ενεργοποίηση του νέου πλαισίου αφού από την 1η Μαρτίου το πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών εφαρμόζεται χωρίς προστασίας της πρώτης κατοικία καθώς ο νόμος Κατσέλη έληξε στις 28 Φεβρουαρίου. Το μόνο που υπάρχει σε αυτή τη φάση είναι ένα άτυπο μορατόριουμ από τις τράπεζες στους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία για τη δημιουργία της πλατφόρμας που θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται τις αιτήσεις των οφειλετών. Μάλιστα έχουν δώσει τη σχετική εντολή στον σύμβουλό τους, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, την PWC. Ετσι, μόλις οριστικοποιηθεί και ψηφιστεί το νέο πλαίσιο, θα κουμπώσουν οι παράμετροί του στο υπό δημιουργία σύστημα, με στόχο να είναι έτοιμο και να ανοίξει για το κοινό έως και τις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις αποτελεί η ένταξη στο νέο καθεστώς και των επιχειρηματικών δανείων που δόθηκαν με εγγύηση την κύρια κατοικία του επαγγελματία ή φορέα της εταιρείας.
Αν και η ελληνική πλευρά, από κοινού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τις τράπεζες, έχει παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν πως η επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια και στα αποτελέσματα του κλάδου είναι πολύ μικρή, οι εκπρόσωποι των θεσμών εμφανίζονται κάθετα αντίθετοι στην αύξηση της περιμέτρου της ρύθμισης. Κι αυτό διότι θεωρούν πως επηρεάζει την κουλτούρα πληρωμών.
Στο πλαίσιο αυτό, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν πως δύο είναι τα πιθανά σενάρια:
- Να μη συμπεριληφθούν καθόλου οι επαγγελματίες στο νέο πλαίσιο.
- Να συμπεριληφθούν, αλλά να τεθούν αυστηρότερα κριτήρια σε σχέση με τα στεγαστικά δάνεια για την υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση.
Θέμα υπάρχει και για το ύψος της λοιπής κινητής και ακίνητης περιουσίας των δανειοληπτών, που η πρόταση της κυβέρνησης τοποθετεί στο 50% και 200% αντίστοιχα της οφειλής που θα ρυθμιστεί. Τα όρια αυτά αναμένεται να διαμορφωθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Άλλωστε την 1η Απριλίου, πριν δηλαδή το Eurogroup, θα βρίσκονται στην Αθήνα οι θεσμοί για την εκκίνηση της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης όπου θα εξεταστεί το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη.