Ντυμένος με τη λευκή στολή των κρατούμενων και χωρίς παπούτσια 28χρονος Αυστραλός, δράστης του χθεσινού μακελειού σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς εμφανίστηκε σήμερα στο δικαστήριο όπου...
του απαγγέλθηκε μία κατηγορία για ανθρωποκτονία.
Ο Μπρέντον Χάριστον Ταράντ, Αυστραλός υπήκοος, χαμογέλασε όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφησαν να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.
«Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.
Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο. Θα παραμείνει υπό κράτηση ως τις 5 Απριλίου οπότε η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.
Ο δικαστής Πολ Κέλαρ επέτρεψε στους φωτορεπόρτερ να τραβήξουν φωτογραφίες του Ταράντ, αλλά ζήτησε να δημοσιευθούν με το πρόσωπό του καλυμμένο από «μωσαϊκό», ενώ η δικαστική αίθουσα ήταν κλειστή για το κοινό.
Σύμφωνα με την αστυνομία, είναι πιθανό να του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες.
Η χθεσινή επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράισττσερτς, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 49 ανθρώπους και την οποία η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική, είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί στη χώρα.
Δύο ακόμη πρόσωπα βρίσκονται υπό κράτηση και η αστυνομία προσπαθεί να εξακριβώσει την εμπλοκή τους στην επίθεση. Κανένας από τους συλληφθέντες δεν είχε ποινικό μητρώο, ούτε βρισκόταν σε καταλόγους στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία με πρόσωπα που παρακολουθούσαν οι αρχές.
Στο μεταξύ ένοπλοι αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία σε όλες τις πόλεις της Νέας Ζηλανδίας, κάτι που είναι ασυνήθιστο για μια χώρα με πολύ χαμηλά ποσοστά ένοπλης βίας.
Τα όπλα του δράστη
Σύμφωνα με την Άρντερν, ο Ταράντ είχε άδεια οπλοφορίας και χρησιμοποίησε πέντε όπλα για να διαπράξει το μακελειό, μεταξύ των οποίων δύο ημι-αυτόματα και δύο τουφέκια.
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα όπλα του δράστη φαίνεται ότι είχαν τροποποιηθεί, ενώ το αυτοκίνητό του ήταν γεμάτο όπλα, κάτι που υπονοεί «την πρόθεσή του να συνεχίσει την επίθεση».
Οι αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν πώς ο Ταράντ κατάφερε να έχει στην κατοχή του τόσα όπλα, πώς έλαβε άδεια οπλοφορίας, αλλά και πώς μπόρεσε να εισέλθει στη χώρα για να διαπράξει την επίθεση, εξήγησε η Άρντερν.
«Μπορώ να σας πω ένα πράγμα αυτή τη στιγμή: οι νόμοι μας για την οπλοκατοχή θα αλλάξουν», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει την απαγόρευση των ημι-αυτόματων όπλων.
Τα θύματα
Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για τη σημασία να επανενωθούν οι οικογένειες με τα αγαπημένα τους πρόσωπα «το συντομότερο δυνατό», ενώ πρόσθεσε ότι εξακολουθούν να ανασύρονται πτώματα από το τέμενος αλ Νουρ, τόπο της πρώτης επίθεσης.
Παράλληλα επεσήμανε ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση σε όσους έχασαν ένα πρόσωπο από το οποίο εξαρτώνταν οικονομικά.
Εξάλλου ο 71χρονος Νταούντ Νάμπι, ένας Αφγανός που έφτασε στη Νέα Ζηλανδία τη δεκαετία του 1980, είναι το πρώτο θύμα της χθεσινής επίθεσης η ταυτότητα του οποίου έχει δημοσιοποιηθεί.
Συνολικά 48 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις. Ανάμεσά τους είναι δύο αγόρια, ηλικίας δύο και 13 ετών. Έντεκα από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του Κράισττσερτς.
Το προφίλ του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας
Κάτι συνέβη ανάμεσα στα ταξίδια του και μετέτρεψε τον "ξανθό άγγελο" όπως τον γνώρισαν οι δικοί του άνθρωποι, στον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας.
Ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ ταξίδευε επί 7 χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο και ανέπτυξε αντιμουσουλμανικά αισθήματα, ενώ εμποτίστηκε με νεοναζιστική και ακροδεξιά ιδεολογία. Μετέδωσε σε ολόκληρο τον πλανήτη τη στιγμή της επίθεσης σε ένα 17λεπτο βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.
Στη δημοσιότητα έρχονται πληροφορίες για τις λεπτομέρειες της ζωής του που φαίνεται να προκάλεσαν τη μεταστροφή του νεαρού άνδρα, ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί το Σάββατο.
Ο Τάραντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη Γκράφτον στην αγροτική Νέα Νότια Ουαλία, απ' όπου έφυγε γύρω στα 20 του χρόνια, λίγο μετά τον θάνατο του πατέρα του Ρόντνεϊ. Επί επτά χρόνια, από το 2011, ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο και μία γυναίκα που τον ήξερε από παιδί, πριν φύγει από τη γενέτειρά του, εικάζει, μιλώντας στην αυστραλιανή έκδοση της Daily Mail, ότι κάτι τού συνέβη στη διάρκεια των ταξιδιών του.
Η γυναίκα τον αναγνώρισε στο βίντεο της επίθεσης. Ο Τάραντ εργαζόταν ως προσωπικός γυμναστής και ήταν εμμονικός με τη γυμναστική αλλά παράλληλα ήταν κι ένας καλοβαλμένος νεαρός άνδρας. Ο ίδιος στο μανιφέστο του περιγράφει τον εαυτό του ως συνηθισμένο, λευκό άνδρα, από εργατική τάξη, από οικογένεια με χαμηλό εισόδημα, μεσκωτσέζικη, ιρλανδική και αγγλική καταγωγή. Αφού τελείωσε το σχολείο δεν είχε ενδιαφέρον να φοιτήσει σε Πανεπιστήμιο. Ο πατέρας του ήταν αθλητής και πέθανε το 2010 από καρκίνο στα 49 του χρόνια. Η μητέρα του και η αδερφή του ζουν ακόμη στη Νέα Ζηλανδία, ενώ η οικογένειά του είναι γνωστή στην περιοχή.
Έβγαλε κάποια χρήματα αφού επένδυσε στην Bitconnect, προτού χρησιμοποιήσει τα χρήματα που έβγαλε για να ταξιδέψει.
Όπως είπε η γυναίκα, ο Τάραντ ακολουθούσε αυστηρή διατροφή και γυμναστικό πρόγραμμα, και αφού τελείωσε το σχολείο εργαζόταν σε γυμναστήριο. Ο ίδιος ήταν εμμονικός με τη δική του γυμναστική και αργότερα ασχολήθηκε στο να γυμνάζει άλλους. Είχε αφοσιωθεί σ' αυτό, σχεδόν περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλον. Περνούσε ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο σηκώνοντας βάρη. Σχεδόν μετάλλαξε το σώμα του, είπε η γυναίκα, η οποία τόνισε ότι ποτέ δεν τον είχε ακούσει να μιλά για τις πολιτικές ή θρησκευτικές του πεποιθήσεις, ώστε να τον χαρακτηρίσει εξτρεμιστή. "Θα έλεγα ότι είναι η φύση των ταξιδιών του, σε κάτι που ενεπλάκη. Ξέρω πως ταξίδεψε σε πολλές διαφορετικές χώρες προσπαθώντας να συλλέξει εμπειρίες και να ζήσει πολλά διαφορετικά πράγματα στη ζωή του και γι' αυτό πιστεύω ότι κάτι τού συνέβη ανάμεσα στα ταξίδια του" τόνισε η γυναίκα.
Στους προορισμούς που ταξίδεψε ήταν το Πακιστάν αλλά και η Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, έδειξε να έχει εμμονές με τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη από το 2016-2017. Το μανιφέστο του είναι εμποτισμένο με νεοναζιστική ιδεολογία και μίσος για τους μουσουλμάνους. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και απήγγειλαν κατηγορίες σε έναν άνδρα για ανθρωποκτονία, ενώ παράλληλα εξουδετέρωσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σ' ένα αυτοκίνητο. Άλλα δύο άτομα τέθηκαν υπό κράτηση και οι αστυνομικοί ακόμη προσπαθούν να εξακριβώσουν τον βαθμό εμπλοκής τους.
Το ανατριχιαστικό μανιφέστο του μακελάρη
Λίγο πριν από την πολύνεκρη επίθεση στα δύο τεμένη της Νέας Ζηλανδίας, ο δράστης είχε αναρτήσει ένα «μανιφέστο» στο οποίο υποστήριζε ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και δύο χρόνια αν και αποφάσισε ότι στόχος του θα είναι το Κράιστσερτς πριν από τρεις μήνες.