«Τσουνάμι» που θα συμπαρασύρει μηνιαίες αποδοχές και θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα προμηνύει η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού στα...
650 ευρώ.
Η εφαρμογή του νόμου θέτει πλέον σε εφαρμογή τα σχέδια «έκτακτης ανάγκης» για χιλιάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μικρομεσαίου τύπου, οι οποίες βλέπουν ξαφνικά το κονδύλι μισθοδοσίας και εισφορών να αυξάνεται κατά 11%, σε μια περίοδο όπου η κατάσταση στην πραγματική οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο. Επιπλέον, οι μισθοί εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων που αμείβονται πολύ πάνω από τον κατώτατο μισθό μπορεί να μειωθούν, από τη στιγμή που οι δανειστές θεωρούν ότι στον κατώτατο μισθό συμπεριλαμβάνονται το επίδομα γάμου και τα χρονοεπιδόματα.
Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν στο «Π» την ανησυχία τους για τις εξελίξεις, καθώς από τη μία οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν ένα δυσβάστακτο βάρος σε επίπεδο μισθών και εισφορών και από την άλλη χιλιάδες εργαζόμενοι «θα πληρώσουν το μάρμαρο», είτε με μειωμένους μισθούς είτε με εκ περιτροπής εργασίας είτε με… απολύσεις! Τα παραπάνω θα συμβούν από τη στιγμή που στον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό πρέπει να υπολογιστούν το επίδομα γάμου (10%) αλλά και οι τριετίες (5% για τους εργάτες και 10% για τους υπαλλήλους). Μαζί με τις εργοδοτικές εισφορές εκτιμάται ότι η επιβάρυνση στο κονδύλι μισθοδοσίας και εισφορών θα ξεπεράσει το 20%! Κάτι τέτοιο κρίνεται ως ασύμφορο για τις επιχειρήσεις.
Μέχρι στιγμής, οι επιχειρήσεις… αμύνονται με τους εξής τρόπους:
1. Προχωρούν σε προληπτικές απολύσεις.
2. Αναπροσαρμόζουν κανονικά τους μισθούς όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά οι εργαζόμενοι λαμβάνουν τα ίδια χρήματα όπως ίσχυε έως τις 31 Ιανουαρίου.
3. Μετατρέπουν τις συμβάσεις σε εκ περιτροπής (ευέλικτες).
Σημειώνεται ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους δανειστές αλλά και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, καθώς θεωρούν παράνομη την καταβολή των επιδομάτων τριετίας, ενώ έχει ανανεωθεί και η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, η οποία προβλέπει το επίδομα γάμου. Σημειωτέον ότι στις 31 του μηνός λήγει η περίοδος της μετενέργειας, και αυτό σημαίνει ότι από την 1η Απριλίου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να αρνηθούν την καταβολή του επιδόματος γάμου.
Το υπουργείο Εργασίας κάνει ασκήσεις επί… χάρτου
Η σύγχυση για τις επιχειρήσεις σχετικά με τον κατώτατο μισθό επιτείνεται από τις οδηγίες που έχει αποστείλει το υπουργείο Εργασίας για την εφαρμογή του νέου αυξημένου κατώτατου μισθού.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο της κας Έφης Αχτσιόγλου, η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι υποχρεωτική όχι μόνο για τους εργαζομένους με προϋπηρεσία έως τρία έτη, αλλά και γι’ αυτούς που είχαν κατοχυρώσει προϋπηρεσία άνω των τριών ετών το 2012. Μάλιστα, η σχετική αύξηση θα πρέπει να έχει δηλωθεί από τους εργοδότες στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» έως σήμερα, μετά την παράταση 10 ημερών που έδωσε το υπουργείο. Ωστόσο, εδώ αρχίζει και το μεγάλο μπέρδεμα, καθώς ο ΣΕΒ μαζί με τις υπόλοιπες οργανώσεις θεωρούν παράνομη την αύξηση του κατώτατου μισθού όσων είχαν κατοχυρώσει επίδομα 3ετίας το 2012, αφού αυτό έχει καταργηθεί από το 2014.
Αξίζει δεν να σημειωθεί ότι στα… κάγκελα βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στην προ ημερών έκθεσή της επεσήμανε ότι δεν ισχύουν από το 2014 τα επιδόματα τριετίας. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ δεν έχει ανανεωθεί η ΕΓΣΣΕ για το 2019.
του Λουκά Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο