Ο πρωθυπουργός έχει βαρεθεί να επαναλαμβάνει ότι οι εθνικές εκλογές θα διενεργηθούν στο τέλος της τετραετίας, με πιθανότερη ημερομηνία την...
13η Οκτωβρίου.
Ακόμα και σε ανοικτή συζήτηση με νέους το είπε αρχές της εβδομάδας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αν και πολλοί με έχουν γαργαλίσει να τις κάνω μαζί με τις ευρωεκλογές, εγώ αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό».
Ωστόσο φροντίζει από τώρα να καταρτίσει τα ψηφοδέλτια ανά νομό, σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη που γνωρίζει καλά την ανθρωπογεωγραφία κάθε περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου έχει κλείσει περίπου το 80% των υποψηφιοτήτων, ωστόσο για το υπόλοιπο 20% σβήνει και γράφει ονόματα, σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν οι εύθραυστες ισορροπίες που υπάρχουν ανά την Ελλάδα.
Η ανασφάλεια
Ο κ. Τσίπρας αφενός δεν θέλει να δημιουργηθεί ανασφάλεια στους σημερινούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος που θα θεωρούσαν ότι παραγκωνίζονται, εάν διαπίστωναν ότι τοποθετούνταν δίπλα τους στο ψηφοδέλτιο «δυνατά» ονόματα, και αφετέρου επιθυμεί να δώσει ένα έντονο στίγμα ανανέωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Μόνο εύκολος δεν φαντάζει όμως αυτός ο συνδυασμός, αφού υπάρχουν βουλευτές που ήδη έχουν ανοίξει μέτωπο με τους ομοϊδεάτες συνυποψήφιούς τους, γνωρίζοντας ότι σε περίπτωση που το κόμμα βγει δεύτερο στις εκλογές, όπως προδικάζουν οι δημοσκοπήσεις, σχεδόν οι μισοί δεν πρόκειται να επανεκλεγούν. Οπότε ο καθένας φροντίζει να κοιτάξει τον εαυτό του προκειμένου να έχει θέση και στην επόμενη σύνθεση της Βουλής, κάτι που φάνηκε άλλωστε και από τις προστριβές που υπήρξαν πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας της Γερουσίας, όπου διενεργήθηκε προ ημερών η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Το μπόνους των τετραεδρικών
Όπως μαθαίνουμε από πρόσωπα που έχουν πλήρη εικόνα των μετρήσεων που διενεργούνται σε ολόκληρη την επικράτεια, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι σφυγμομετρήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλθει δεύτερος, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν όσοι εκλέγονται στις τετραεδρικές περιφέρειες, αφού από αυτές προκύπτει ένα σημαντικό τμήμα του μπόνους των 50 εδρών που βάσει του ισχύοντος εκλογικού νόμου κερδίζονται από το επικρατέστερο κόμμα στη δεύτερη κατανομή. Τετραεδρικοί είναι οι Νομοί Ημαθίας, Έβρου, Καβάλας, Καρδίτσας, Κορινθίας, Κυκλάδων, Τρικάλων, Πέλλης, Πιερίας και Χανίων. Στις τελευταίες διενεργηθείσες εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλες αυτές τις περιφέρειες είχε εκλέξει τους 3 από τους 4 βουλευτές, με εξαίρεση τα Χανιά, όπου όλοι οι βουλευτές ήταν κυβερνητικοί (Γιώργος Σταθάκης, Παύλος Πολάκης, Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης), και την Πέλλα όπου είχε δύο (τη Θεοδώρα Τζάκρη και τον Ιωάννη Σηφάκη). Σχεδόν σε όλες τις παραπάνω περιοχές υπάρχουν υφέρπουσες κόντρες μεταξύ των υποψηφίων της Αριστεράς, αφού εκλογικά ισχύει γι’ αυτούς η ρήση «ο θάνατός σου η ζωή μου».
Σταθάκης ή Πολάκης
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στα Χανιά πρώτος είχε βγει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης με 20.000 σταυρούς και δεύτερος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης με 15.000. Στις επόμενες εκλογές κινδυνεύει να εκλεγεί μονάχα ο ένας, γι’ αυτό και υπάρχουν έντονες συζητήσεις μήπως ο κ. Πολάκης μετακόμιζε σε μία από τις Περιφέρειες της Αθήνας, αλλά και εκεί θα υπάρχουν δυσκολίες, αφού τις πρώτες θέσεις θα καταλάβουν τα πρωτοκλασάτα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται ότι υπάρχει όμως και στην Α΄ Πειραιά, αφού σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει εκεί τους 4 από τους 6 βουλευτές (Θεόδωρο Δρίτσα, Ελένη Σταματάκη, Κωνσταντίνο Δουζίνα και Γεωργία Γεννιά), αλλά στις επόμενες μπορεί να μείνει μονάχα με έναν, γι’ αυτό και έχουν αρχίσει τα πάσης φύσεως εσωκομματικά… ροκανίσματα στο λιμάνι.
Στη δε οκταεδρική Β΄ Πειραιά, επικρατεί ο απόλυτος χαμός. Εκεί εκλέγονται ο Δημήτρης Βίτσας, η Νίνα Κασιμάτη, η Εύη Καρακώστα και η μεταγραφείσα από την Ένωση Κεντρώων Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου. Στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ εκεί, αναμένεται να φιγουράρει και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς γιατί αλληλοκατηγορούνται ή γιατί η κα Κασιμάτη εμφανίστηκε θιγμένη στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος για τη διαρροή του ψηφοδελτίου της στην ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που ήταν εκτός γραμμής. Θεωρεί δε υπεύθυνους για το «παράπτωμα» τον κ. Βαξεβανάκη ή τον κ. Καραγιαννίδη που ήταν στην επιτροπή των ψηφολεκτών.
Κουρουμπλής εναντίον Μωραΐτη
Έντονοι πολιτικοί διαξιφισμοί καταγράφονται όμως και στην Αιτωλοακαρνανία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέγει τους δύο από τους επτά τοπικούς βουλευτές, ήτοι τον Γιώργο Βαρεμένο και τη Μαρία Τριανταφύλλου. Η κόντρα όμως στον εν λόγω νομό της δυτικής Ελλάδας προέρχεται από δύο πρώην βουλευτές της περιοχής. Τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, που ενώ εκλεγόταν εκεί με το ΠΑΣΟΚ μεταπήδησε επί ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθήνας, και τον υφυπουργό Υποδομών Θάνο Μωραΐτης που επίσης έβγαινε με το κίνημα στην περιοχή και τώρα βρίσκεται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κουρουμπλής κατεβαίνει τώρα υποψήφιος για την Ευρωβουλή, αλλά στα παλιά του πολιτικά λημέρια προωθεί άλλον υποψήφιο και κρίνει ότι ο κ. Μωραΐτης τού χαλάει τα σχέδια. Γι’ αυτό και του επιτίθεται. «Εγώ δεν θα πήγαινα στον ΣΥΡΙΖΑ αν είχα πει αυτά που έχει πει ο ίδιος. Ο καθένας πριν μιλήσει πρέπει να βουτάει τη γλώσσα του στο μυαλό», έχει πει ο κ. Κουρουμπλής για τον νέο υφυπουργό, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Εκτός ελέγχου στη Μακεδονία
Τα πράγματα είναι εκτός ελέγχου, όπως τονίζουν γνωρίζοντες, στους Νομούς της Μακεδονίας καθώς η Συμφωνία των Πρεσπών πανθομολογουμένως έχει κάνει ζημιά στην κυβέρνηση και οι τοπικοί βουλευτές έχουν εντονότερο τον φόβο της μη επανεκλογές.
Στην Κοζάνη για παράδειγμα εκλέγονται οι Δημήτρης Δημητριάδης, Θεμιστοκλής Μουμουλίδης, Ιωάννης Θεοφύλακτος και Γεώργιος Ντζιμάνης, πρόσωπα που εν πολλοίς δεν έχουν έντονη πολιτική παρουσία αλλά εξελέγησαν λόγω του εκλογικού μέτρου. Στις επόμενες εκλογές θα δυσκολευτούν πολύ να ξαναβγούν πέραν ίσως από τον κ. Δημητριάδη, γι’ αυτό και στην τοπική κοινωνία υπάρχουν πισώπλατα εσωκομματικά μαχαιρώματα από συγκεκριμένους εθνοπατέρες. Ο βαθμός με τον οποίο θα συνεχιστούν αυτές οι αλλεπάλληλες επικρίσεις μεταξύ των συνυποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα θα εξαρτηθεί προφανώς από τα ονόματα που θα φιγουράρουν τελικώς στα ψηφοδέλτια και από το εάν οι μετρήσεις θα δείξουν αν η ψαλίδα που χωρίζει το κόμμα από τη Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να μειώνεται ή όχι, όσο πλησιάζουμε προς τις εθνικές εκλογές.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο