Μήλον της Έριδος φαίνεται πως έχει γίνει ο Δρομέας, το εμβληματικό γλυπτό του Κώστα Βαρώτσου απέναντι από...
το Χίλτον.Ο ίδιος δήλωσε πως η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε την μεταφορά του στα Σκόπια. Η ίδια πάντως από την μεριά της διαψεύδει.
Ο κ. Βαρώτσος, με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο δήλωσε ότι σε συνάντησή του με την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, την περασμένη Παρασκευή, εκείνη «έθεσε στη συζήτηση την ιδέα για τη μεταφορά του "Δρομέα" στα Σκόπια. Της απάντησα ότι ο "Δρομέας" δεν μπορεί να φύγει από την Αθήνα, για πολλούς λόγους. Άλλωστε, αν και το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων, εγώ έχω τα πνευματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος. Η υπουργός διαψεύδει την πρόταση που μου έκανε».
Για το θέμα η υπουργός Πολιτισμού δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Καμία πρόταση δεν υπάρχει για τη μεταφορά του "Δρομέα", είναι κάτι χωρίς βάση. Άλλωστε, το γλυπτό ανήκει στον δήμο Αθηναίων. Στο πλαίσιο μιας γενικής συζήτησης με σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και με τον κ. Βαρώτσο, κουβεντιάστηκαν και σχολιάστηκαν πολλά, ωστόσο τέτοια πρόταση όχι. Οι προτεραιότητές μου είναι άλλες, εξάλλου τυχόν ανταλλαγές μνημείων ή αλλαγές ταμπελών ανήκουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Λυπάμαι για το θόρυβο και τον ηθικό πανικό που ορισμένοι έσπευσαν να επιδείξουν».
«Θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο ότι ο Δρομέας δεν θα πάει πουθενά. Ήθελαν να μεταφέρουμε τον Δρομέα στα Σκόπια και να φέρουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» δήλωσε φανερά εκνευρισμένος ο δημιουργός του αγάλματος Κ.Βαρώτσος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κ. Βαρώτσος είπε: «Κατ’ αρχήν θα ήθελα να καθησυχάσω τον κόσμο ότι ο δρομέας δεν θα πάει πουθενά. Θα μείνει εκεί. Έχω τα πνευματικά δικαιώματα του έργου ακόμα. Με κάλεσε στο υπουργείο για να μου μεταφέρει την ιδέα που έχει πέσει από την ίδια και άλλους ανθρώπους. Να μεταφέρουμε τον δρομέα στα Σκόπια και να φέρουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου».
Ο εικαστικός μετέφερε εν συνεχεία την απάντηση που έδωσε στην κυρία Ζορμπά: «Της είπα, έχετε ζήσει την ιστορία του Δρομέα. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς. Το έργο το αγάπησαν οι Ελληνες, αυτό δεν το ξεριζώνεις για να το πας αλλού για δώρο».
Διευκρίνισε δε ότι ο ίδιος δεν θα έδινε ποτέ τέτοια άδεια, «γιατί έχω συνείδηση των τοποσήμων ενός τόπου και γιατί δουλεύεω πάνω σε αυτό, σε αυτές τις αξίες. Μπορεί πολιτικά μια τέτοια πρόταση να έχει ένα νόημα, αλλά καλλιτεχνικά είναι έγκλημα», συνέχισε.
Στο ερώτημα τι απάντησε ο κ. Βαρώτσος και αν υπήρχαν μάρτυρες στην κουβέντα τους είπε: «Της είπα ότι «μένω εμβρόντητος κυρία υπουργέ». Συζητήσαμε κάποια άλλα θέματα του χώρου. Δεν ήταν άλλος παρών στην συζήτηση. Όμως, αυτό που με σοκάρει είναι ότι αμφισβητήθηκε αν πήγα ή όχι. Ευτυχώς που ήταν εκεί πριν από μένα τα παιδιά που θα πάνε στην Μπιενάλε της Βενετίας».
Στο ερώτημα πως εξηγεί την διάψευση από την υπουργό Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, είπε: «Έχω πέσει από τα σύννεφα γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να το εξηγήσω. Με ξέρει πολύς κόσμος και ξέρουν ότι δεν είμαι τρελός. Αυτό προσβάλλει όλη την δική μου υπόσταση. Είναι ψέμα. Δεν υπάρχει χειρότερος τρόπος να το μαζέψει, γιατί εγώ είμαι εν ζωή. Αυτό το πράγμα δεν το ξεριζώνεις από εκεί για να το πας δώρο. Είναι σαν το κειμήλιο του παππού και της γιαγιάς. Εγώ δεν θα έδινα ποτέ τέτοια άδεια. Έχω συνείδηση της σημασίας των τοποσήμων. Καλλιτεχνικά αυτό είναι ένα πράγμα που είναι έμβλημα πως να το πω».
Ο Κώστας Βαρώτσος κλείνοντας είπε: «Έμεινα εμβρόντητος δυο φορές. Έμεινα εμβρόντητος με την πρόταση και μετά έμεινα εμβρόντητος με την διάψευση. Ρώτησα ποιοι είναι οι άλλοι που είχαν την ιδέα εκτός από την ίδια και μου είπε: «δεν μπορώ να σας πω». Έχω σοκαριστεί πολύ είμαι πολύ στενοχωρημένος. Εγώ προσπαθώ να κάνω τον καλλιτέχνη. Δεν είμαι πολιτικός».