Η Βρετανία αφαίρεσε για λόγους ασφαλείας την υπηκοότητα από την Σαμίμα Μπέγκουμ, την έφηβη Βρετανίδα, η οποία...
το 2015, σε ηλικία 15 ετών, εγκατέλειψε τη χώρα της για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά σήμερα θέλει να επιστρέψει στο σπίτι της.
Η τύχη της Σαμίμα Μπέγκουμ, η οποία βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε έναν καταυλισμό προσφύγων έχοντας εγκαταλείψει, κατά τα λεγόμενά της, την Μπαγκούζ της Συρίας --το προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους-- και το περασμένο σαββατοκύριακο έφερε στον κόσμο ένα αγοράκι, έχει αναδείξει τον λαβύρινθο τον οποίον αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις αναφορικά με τις οικογένειες τζιχαντιστών που διεξάγουν πόλεμο κατά της Δύσης. Σήμερα, η 19χρονη μητέρα βρίσκεται στον καταυλισμό Αλ Χολ, στη βορειοανατολική Συρία.
Η Μπέγκουμ προκάλεσε δημόσιο διάλογο στη Βρετανία εμφανιζόμενη αμετανόητη για το θέαμα που συνάντησε πολλές φορές στη Συρία --κεφάλια εκτελεσθέντων πεταμένα σε κάδους απορριμμάτων-- και για το ότι χαρακτήρισε δικαιολογημένη την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ το 2017 με τους 22 νεκρούς.
Έχει ζητήσει να επιστρέψει στην οικογένειά της στο Λονδίνο και υποστηρίζει ότι δεν συνιστά απειλή.
Ωστόσο, το δίκτυο ITV News παρουσίασε μια επιστολή με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου του υπουργείου Εσωτερικών προς την μητέρα της Μπέγκουμ, η οποία υποστήριζε ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ είχε λάβει την απόφαση να της στερήσει την βρετανική υπηκοότητα.
Η επιστολή ζητούσε από την μητέρα της Μπέγκουμ να ενημερώσει την κόρη της για την απόφαση και να ξεκινήσει την διαδικασία έφεσης.
Ερωτηθείς για την απόφαση ένας εκπρόσωπος είπε ότι η προτεραιότητα του Τζαβίντ ήταν "η ασφάλεια της Βρετανίας και των πολιτών της".
Η Μπέγκουμ είναι μια από τρεις επιμελείς μαθήτριες, οι οποίες έφυγαν τον Φεβρουάριο του 2015 από την περιοχή του Λονδίνου Μπένθαλ Γκριν για να μεταβούν στην εμπόλεμη ζώνη της Συρίας μέσω της Τουρκίας.
Η Μπέγκουμ ονόμασε τον νεογέννητο γιο της Γιέραχ, σύμφωνα με την επιθυμία του τζιχαντιστή συζύγου της Γιάγκο Ριέντιτζ, ενός Ολλανδού από το Άρνχεμ, ο οποίος ασπάστηκε το ισλάμ. Βασανίστηκε ως ύποπτος για κατασκοπεία από το Ισλαμικό Κράτος αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.
Ο δικηγόρος της οικογένειας Τάζνιμ Ακούντζι δήλωσε ότι εξετάζονται "όλες οι νομικές οδοί" για να προσβληθεί η απόφαση.
Η Μπέγκουμ θεωρείται ότι κατάγεται από το Μπανγκλαντές αλλά ερωτηθείσα από το BBC απάντησε ότι δεν διαθέτει μπανγκλαντεσιανό διαβατήριο και δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την συγκεκριμένη χώρα.
Η αστυνομία στο Μπανγκλαντές ανακοίνωσε ότι ερευνά αν η Μπέγκουμ είναι πολίτης του Μπανγκλαντές ενώ οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί στη Βρετανία χαρακτήρισαν λανθασμένη την απόφαση της κυβέρνησης.
Ο λόρδος Κάρλαϊλ, ένας δικηγόρος που έχει ασχοληθεί με την νομοθεσία περί τρομοκρατίας, δήλωσε ότι αν η μητέρα της Μπέγκουμ είναι μπανγκλαντεσιανή υπήκοος, όπως φέρεται να είναι, σύμφωνα με τον μπανγκλαντεσιανό νόμο θα είναι και η Σαμίμα.
"Αν η κυβέρνηση προτείνει να γίνει άπατρις η Σαμίμα Μπέγκουμ δεν πρόκειται απλώς για παραβίαση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και για αποτυχία να ικανοποιήσουμε τις υποχρεώσεις μας για την ασφάλεια προς την διεθνή κοινότητα", δήλωσε η Νταϊάν Άμποτ, μια εκπρόσωπος του σκιώδους υπουργείου Εσωτερικών.
Βάσει του Νόμου του 1981 περί Βρετανικής Υπηκοότητας, ένα πρόσωπο μπορεί να χάσει την υπηκοότητά του αν ο υπουργός Εσωτερικών κρίνει ότι αυτό "θα είναι καλό για το κοινωνικό σύνολο".
Ο λόρδος Κάρλαϊλ τόνισε ακόμη ότι η υπηκοότητα του νεογέννητου της Μπέγκουμ είναι "ακόμη πιο πολύπλοκο ζήτημα".
Καθώς ο πατέρας του παιδιού είναι Ολλανδός, το βρέφος πιθανόν να δικαιούται να λάβει την ολλανδική υπηκοότητα καθώς και την βρετανική και "ίσως την μπανγκλαντεσιανή".
Ένα παιδί που γεννιέται από Βρετανό γονέα πριν ο τελευταίος χάσει την υπηκοότητά του, εξακολουθεί να θεωρείται Βρετανός.
"Η οικογένειά μου το εμφάνισε ευκολότερο για μένα να επιστρέψω στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μια επιλογή που θα είχα πιθανόν είναι να προσπαθήσω μέσω του συζύγου μου που είναι από την Ολλανδία και έχει οικογένεια στην Ολλανδία. Ίσως να ζητήσω να λάβω την ολλανδική υπηκοότητα. Αν τον στείλουν σε φυλακή στην Ολλανδία ίσως τον περιμένω όσο θα είναι στην φυλακή", είπε η ίδια η Μπέγκουμ στην Independent.