Ένα νέο τέχνασμα προκειμένου να υφαρπάξει ακόμη και 250.000 «φρέσκιες» ψήφους ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, ενόψει των εθνικών εκλογών, που ...
ούτως ή άλλως θα πραγματοποιηθούν εντός του έτους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία 17 σημείων από το υπουργείο Εσωτερικών, που θα αφορά την πλήρη μεταρρύθμιση της απονομής ιθαγένειας. Με άλλα λόγια, θα διευκολύνει την ταχύτερη απόκτηση ιθαγένειας, την ίδια ώρα που οι ελληνοποιήσεις έχουν ήδη σπάσει κάθε ρεκόρ την τελευταία τετραετία.
Εκλογικά σκεπτόμενος…
Το Μέγαρο Μαξίμου, εκλογικά… σκεπτόμενο, θεωρεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς που θα λάβουν την ιθαγένεια, όταν έρθει η στιγμή να βρεθούν πίσω από το παραβάν, θα επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού το συγκεκριμένο κόμμα ήταν αυτό που μερίμνησε για την αποκατάστασή τους. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ο κύριος όγκος των ενδιαφερομένων για την απόκτηση ιθαγένειας και στις μέρες μας είναι σχεδόν αποκλειστικά αλλοδαποί, κυρίως Αλβανοί που διαμένουν χρόνια στη χώρα μας και πολίτες προερχόμενοι από τις πρώην Ανατολικές χώρες, αφού οι περιπτώσεις που αφορούν την πολιτογράφηση ομογενών είναι ελάχιστες. Η τακτική αυτή δεν είναι πρωτότυπη. Αρκετά κυβερνητικά επιτελεία έχουν προσφύγει κατά καιρούς στη λύση των ελληνοποιήσεων, προκειμένου να αντισταθμίσουν την απώλεια ψηφοφόρων τους.
Στα χνάρια του Ανδρέα
Θυμίζουμε ότι ο πρώτος που… άνοιξε τον δρόμο σε μια τέτοια τακτική ήταν ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου που, για να πολλαπλασιάσει τις ψήφους υπέρ του κόμματός του, είχε απονείμει ιθαγένεια σε χιλιάδες πολίτες που προέρχονταν από το ανατολικό μπλοκ και ζούσαν στη χώρα μας. Το εγχείρημα τότε είχε πετύχει και το ίδιο φιλοδοξεί να πράξει και ο κ. Τσίπρας που έχει αποδείξει αρκετές φορές πως κινείται στα χνάρια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Πολύ πιο πρόσφατα επίσης, στις εκλογές της 9ης Απριλίου του 2000, το ΠΑΣΟΚ υπό τον Κώστα Σημίτη νίκησε τη Νέα Δημοκρατία του Κώστα Καραμανλή για μόλις 72.400 ψήφους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων φέρεται να ήταν επίσης ελληνοποιημένες. Μάλιστα, τα πρώτα αποτελέσματα έδιναν νίκη στη φιλελεύθερη παράταξη, κάτι που συνέχιζε μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα, σε σημείο που ο κόσμος της ΝΔ είχε βγει στους δρόμους και πανηγύριζε για τη νίκη. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Κώστας Λαλιώτης από τη Χαριλάου Τρικούπη και δήλωσε μπροστά στις κάμερες με ένα ελαφρύ μειδίαμα στο πρόσωπο ότι «η νύχτα είναι μεγάλη». Κάτι ήξερε. Οι περισσότεροι είχαν πέσει να κοιμηθούν θεωρώντας το αποτέλεσμα δεδομένο και τον Κώστα Καραμανλή πρωθυπουργό, όταν άρχισαν να ενσωματώνονται τα αποτελέσματα των μεγάλων Περιφερειών και ειδικότερα της Β΄ Αθήνας.
Πώς άλλαξαν τα δεδομένα
Η εικόνα άλλαζε δραματικά κάθε λεπτό που περνούσε και ανακοινώνονταν οι ψήφοι από τα κατά τόπους εκλογικά τμήματα πέριξ της πρωτεύουσας. Εν τέλει, το ΠΑΣΟΚ έλαβε 3.007.596 ψήφους (ποσοστό 43,79% και 158 έδρες) και η Νέα Δημοκρατία 2.935.196 ψήφους (ποσοστό 42,74%, ήτοι 125 έδρες). Από την πρώτη στιγμή, οι ηττημένοι έκαναν λόγο για «δόλιους τρόπους καθορισμού του αποτελέσματος» και «παράτυπες ελληνοποιήσεις» κυρίως Ρωσοπόντιων, αλλά ο κ. Καραμανλής έκρινε σκόπιμο να αναγνωρίσει αμέσως το τελικό αποτέλεσμα. Κάτι ανάλογο θέλει να κάνει σήμερα και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Βάσει των πληροφοριών που έχουμε στη διάθεσή μας, οι τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών που φθάνουν οσονούπω προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο και θα ενταχθούν σε ένα από τα νομοσχέδια θα φροντίζουν ώστε οι υποψήφιοι, προκειμένου να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, να καλούνται να απαντήσουν σωστά σε 20 εκ των 30 ερωτήσεων που θα τους τίθενται. Ωστόσο, το σύνολο και των 300 ερωτήσεων που θα έχει η τράπεζα δεδομένων θα είναι εκ των προτέρων διαθέσιμο προς όλους στο Διαδίκτυο. Κάποιος λοιπόν που θέλει να πάρει την ιθαγένεια, δεν έχει παρά να μάθει απ’ έξω τις απαντήσεις, χωρίς να φοβάται μήπως αιφνιδιαστεί από κάποια άγνωστη ερώτηση.
Γερμανικά πρότυπα
Το σύστημα βασίζεται στα γερμανικά πρότυπα, έχοντας το πλεονέκτημα της μείωσης του διοικητικού φόρτου, την εξάλειψη οποιασδήποτε «εξωθεσμικής παρέμβασης» και την ομογενοποίηση της διαδικασίας, όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μοντέλου θα μπει τέλος στις διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται μεταξύ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε πολλές και εξαιρετικά δύσκολες ερωτήσεις και σε άλλες οι ερωτήσεις είναι λίγες και εύκολες.
Την ίδια ώρα μειώνεται η τιμή του προβλεπόμενου παραβόλου, από τα 700 ευρώ που είναι σήμερα, στα 550 προκειμένου να μετάσχουν όσο γίνεται περισσότεροι. Παράλληλα, μειώνεται κατά πολύ και ο χρόνος της διαδικασίας πολιτογράφησης μετά την προβλεπόμενη ομογενοποίηση των Διευθύνσεων Αστικής Κατάστασης, οι οποίες σήμερα ανήκουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, αλλά σύντομα θα υπαχθούν απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών και θα μετονομαστούν σε Περιφερειακές Διευθύνσεις Ιθαγένειας.
Οι τροπολογίες Χαρίτση
Συν τοις άλλοις, οι σχετικές τροπολογίες που θα φέρει ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξανδρος Χαρίτσης θα προβλέπουν τη θέσπιση ενός περισσότερο ευέλικτου πλαισίου ως προς το κομμάτι που αφορά την απόδοση ιθαγένειας στους ανιθαγενείς Ρομά που ζουν στην Ελλάδα, οι οποίοι επίσης αποτελούν μια καλή δεξαμενή ψήφων, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι οικογένειες ως επί τω πλείστον είναι πολυπληθείς. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί πολλάκις το φαινόμενο, αρκετά μέλη να ακολουθούν μαζικά την πολιτική επιλογή του πατριάρχη της οικογένειας. Με άλλα λόγια,ό,τι ψηφίσει η κεφαλή, ψηφίζουν και οι υπόλοιποι.
Η απλοποίηση των διαδικασιών για την απόκτηση ιθαγένειας γίνεται ακόμη μεγαλύτερη εάν αναλογιστεί κανείς ότι ετοιμάζεται να θεσμοθετηθεί και ένα ειδικό ενιαίο τεστ για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, που θα ισχύει για όλη την επικράτεια το ίδιο. Έτσι, όσοι κρίνονται ότι κατέχουν γλωσσική επάρκεια, δεν θα εξετάζονται στη γλώσσα από την Επιτροπή Πολιτογράφησης. Ούτως ή άλλως, εδώ και περίπου δέκα μήνες η απόκτηση ιθαγένειας μέσω της πολιτογράφησης έχει γίνει ευκολότερη. Και αυτό, γιατί μπορούν πλέον να πολιτογραφηθούν όσοι διαμένουν μόνιμα στη χώρα μας για τουλάχιστον 12 έτη, ακόμη και εάν δεν διαθέτουν συγκεκριμένους τύπους αδειών παραμονής.
Η αντίδραση Βαρβιτσιώτη
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μόλις πριν από λίγο καιρό έκανε λόγο στη Βουλή για «δραματική αύξηση των ελληνοποιήσεων», επισημαίνοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι σχετικές εγκρίσεις αυξήθηκαν κατά 136,9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε, ενώ το έτος 2015 δόθηκαν 14.178 εγκρίσεις αιτήσεων για απόκτηση ιθαγένειας, το 2016 καταγράφηκαν 33.487, ενώ το 2017 προστέθηκαν άλλες 33.718 αποδόσεις ιθαγένειας. «Είναι σαφές ότι ο κατακόρυφος αυτός ρυθμός αύξησης των ελληνοποιήσεων εγείρει σοβαρά ερωτήματα», καταλήγει χαρακτηριστικά.
του ειδικού συνεργάτη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο