Χρυσοφόρα επιχείρηση φέρονται να έχουν στήσει επιτήδειοι, που μεσολαβούν για τη διενέργεια γάμων μεταξύ αλλοδαπών και ετοιμόγεννων... γυναικών Ρομά, προκειμένου οι αλλοδαποί να τύχουν αδείας παραμονής στη χώρα ή παράτασης της αδείας παραμονής.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει ζητήσει από τις κατά τόπους Εισαγγελίες της χώρας, μεταξύ των οποίων και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν και ποιοι συμμετέχουν στο εν λόγω παράνομο κύκλωμα.
Με την προκαταρκτική που παράγγειλε και η Εισαγγελία Βόλου και ανατέθηκε ήδη σε πταισματοδίκη, θα διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα κατά περίπτωση αδικήματα, της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, της δωροδοκίας και της ψευδούς βεβαίωσης και νόθευσης. Η υπόθεση φέρεται να άρχισε το 2014 και οι αλλοδαποί που ψάχνουν γυναίκες ετοιμόγεννες Ρομά, να παντρευτούν, φέρεται να είναι κυρίως από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Τα αδικήματα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες κυκλώματα φέρονται να εντόπιζαν ετοιμόγεννες γυναίκες Ρομά και με το αζημίωτο τις έπειθαν να συμμετάσχουν στην απάτη, από την οποία όλοι είχαν κέρδος, καθώς οι μητέρες έπαιρναν από 1.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι περισσότερα χρήματα.
Τα κυκλώματα φέρεται να προσκόμιζαν συμβολαιογραφικές πράξεις εκούσιας αναγνώρισης τέκνου, τις οποίες είχαν συντάξει συμβολαιογράφοι, επιχειρώντας να πετύχουν την αναγνώριση των ανήλικων τέκνων τους, από τους αλλοδαπούς, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα.
Απώτερος σκοπός της αναγνώρισης των παιδιών ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους αλλοδαπούς, να μπορούν να αιτηθούν άδεια διαμονής στην ελληνική επικράτεια, ως γονείς ανηλίκων ημεδαπών ή να παραταθεί τυχόν άδεια διαμονής που είχαν.
Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνταν ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και πράξεις εκούσιας αναγνώρισης τέκνων.
Οι γαμήλιες επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν από το 2014 και εντεύθεν, λόγω των προβλημάτων πολλών μεταναστών και προσφύγων να φύγουν από την Ελλάδα. Παράλληλα όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από τον βουλγαρικό Τύπο, που θέλουν γυναίκες Ρομά στην Ελλάδα, να τελούν εικονικούς γάμους με πρόσφυγες, για να τους διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Δυτική Ευρώπη. Σε αυτό μάλιστα φέρονται να συνεργάζονται Έλληνες ιερείς και δήμαρχοι.
Όπως ανέφερε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΡΟΥΝΤ», «μετά από τον γάμο που τελείται στην Ελλάδα, τα ζευγάρια αναχωρούν για τη Γερμανία ή την Αυστρία. Ο γάμος κοστίζει 5.000 δολάρια ή 5.000 ευρώ, από τα οποία η νύφη λαμβάνει 1.500 ευρώ περίπου. Το υπόλοιπο ποσό είναι για έξοδα – μεταφράσεις και επικυρώσεις δικαιολογητικών, αμοιβές δικηγόρων και δωροδοκίες Ελλήνων ιερέων και δημάρχων. Τα δικαιολογητικά για τον γάμο ετοιμάζουν Βούλγαροι και ξένοι δικηγόροι, ενώ Έλληνες ιερείς και δήμαρχοι τα υπογράφουν και τα σφραγίζουν.
Ο ρόλος των Ρομά είναι να προμηθεύουν γυναίκες από τη Βουλγαρία, από μικρές πόλεις με περίπου 4.000 κατοίκους, όπως Ουγκαρτσίν και Λούκοβιτ, όπου οι άνθρωποι γνωρίζονται. Με αυτό τον τρόπο ήδη έχουν «παντρευτεί» 40 – 50 γυναίκες Ρομά. Οι σύζυγοί τους είναι κυρίως Σύριοι και Ιρακινοί. e-thessalia.gr