Latest News

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Οι… σκλάβοι του Μr Facebook

Δεν έφτανε η «μαύρη» χρονιά που πέρασε ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, βλέποντας τα θεμέλια του δημιουργήματός του να κλυδωνίζονται επικίνδυνα από σειρά σκανδάλων...
έρχονται και καταγγελίες να διαψεύσουν όσους κατέταξαν το Facebook στις πλέον ιδανικές αμερικανικές επιχειρήσεις για κάποιον να εργαστεί.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΥΛΩΝΑ
Δώδεκα πρώην εργαζόμενοι, που αποχώρησαν από τα τέλη του 2016 μέχρι τα τέλη του 2018, κατήγγειλαν, ανώνυμα, όπως άλλωστε θα περίμενε κάνεις, φοβούμενοι αντίποινα, ότι τα «κεφάλια» του κολοσσού και το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων του δημιούργησαν ένα δυσμενές εργασιακό περιβάλλον, με μια κουλτούρα που θυμίζει… αίρεση, δεν επιτρέπει διαφωνίες, ενθαρρύνει τους κοντόφθαλμους στρατηγικούς σχεδιασμούς και υποχρεώνει τους εργαζομένους να παριστάνουν ότι είναι ευτυχισμένοι, ακόμη κι αν το ηθικό τους έχει καταρρακωθεί.
Ευτυχισμένοι με το… ζόρι
Πρώην μάνατζερ, που αποχώρησε στις αρχές του περασμένου έτους, υποστήριξε ότι όταν έθεσε πιεστικά ερωτήματα για μια πρωτοβουλία της εταιρείας σε μια γενική συνέλευση των εργαζομένων, δέχθηκε, όπως και οι προϊστάμενοί του, μπαράζ οργισμένων τηλεφωνημάτων από τους υπευθύνους του προγράμματος.
Άλλοι εργαζόμενοι είπαν ότι ένιωθαν υποχρεωμένοι να παριστάνουν ότι ήταν ευτυχισμένοι με τις δουλειές τους και να μετέχουν, μετά τη λήξη των βαρδιών τους, σε ομαδικές δραστηριότητες για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ συναδέλφων.
Ένας εξ αυτών, για παράδειγμα, που ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση λόγω διαζυγίου εκείνη την περίοδο, αποκάλυψε ότι δέχθηκε άγρια κατσάδα από μάνατζερ επειδή απουσίασε από μια τέτοια δραστηριότητα.
Όπως κατήγγειλαν, ένιωθαν υποχρεωμένοι να αναρτούν θετικές ειδήσεις για την εταιρεία στο ίδιο το Facebook, γνωρίζοντας ότι παρακολουθούσαν όλοι οι συνάδελφοί τους.
Η… ανώνυμη αξιολόγηση
Η σοβαρότερη καταγγελία τους εστιάζεται στο σύστημα αξιολόγησης των εργαζομένων στο Facebook, το οποίο περιλαμβάνει στην εταιρεία του Ζούκερμπεργκ την κατάταξη ορισμένου ποσοστού του εργατικού δυναμικού σε κατηγορίες, οι χαμηλότερες από τις οποίες μπορεί να σημάνουν απόλυση.
Στη διαδικασία αυτή, σημαντικό μέρος παίζουν στο Facebook και οι ανώνυμες αξιολογήσεις από συναδέλφους, πράγμα που –όπως λένε οι πρώην εργαζόμενοι– ασκεί, όπως είναι φυσικό, πίεση στους υπαλλήλους να χτίζουν φιλικές σχέσεις με όσο το δυνατόν περισσότερους, ακόμη και με άτομα που δεν ταιριάζουν ή αντιπαθούν, ώστε να αποσπούν τη θετική τους γνώμη σαν ένα είδος διαγωνισμού δημοτικότητας.
Οι αξιολογήσεις αυτές αναγκάζουν τους εργαζομένους να «τρέχουν» κάθε Ιούνιο και Δεκέμβριο, δουλεύοντας μέχρι αργά το βράδυ και παραμελώντας τις οικογένειές τους, για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες και στους στόχους παραγωγικότητας που έχουν θέσει οι «κεφαλές».
Οι αμοιβές
Στον αντίποδα πάντως, μπορεί κανείς να αντιπαραθέσει τα στοιχεία που δημοσίευσε το Business Insider και αποκάλυψαν ότι η πλειονότητα των εργαζομένων στο Facebook αμείβεται από ικανοποιητικά έως πλουσιοπάροχα.
Συγκεκριμένα, δημοσιοποιήθηκε το μισθολόγιο για 15 θέσεις εργασίας στο κοινωνικό δίκτυο.
Οι ετήσιες απολαβές κυμαίνονται από 380.861 δολάρια, δηλαδή 334.000 ευρώ, για έναν τεχνικό διευθυντή, έως 103.864 δολάρια, περίπου 90.000 ευρώ τον χρόνο, για έναν αναλυτή προϊόντος.
Με άλλα λόγια, ο μισθός ανέρχεται σε περίπου 10.000 δολάρια, δηλαδή 8.700 ευρώ τον μήνα.
karfitsa.gr