Latest News

Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Όλο το παρασκήνιο – Τι λένε οι εκλογολόγοι του Μαξίμου

Συγκρατημένη αισιοδοξία πως οι δημοσκοπήσεις που θα αρχίσουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας από τις αρχές του νέου έτους θα είναι ....εμφανώς καλύτερες για την κυβέρνηση εκφράζεται από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτιμούν πως μπορεί μεν η Νέα Δημοκρατία να προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η απτή διαφορά που χωρίζει τα δύο κόμματα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που αναφέρουν κάποιες κατευθυνόμενες, όπως πιστεύουν, σφυγμομετρήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει στα χέρια του σειρά μετρήσεων που δείχνουν τη διαφορά να κυμαίνεται μόλις και μετά βίας στο 4,5% και όχι στο «εξωπραγματικό», όπως το χαρακτηρίζουν οι συνεργάτες του, ποσοστό της τάξης των 12 και 15 ποσοστιαίων μονάδων.
Για του λόγου το αληθές, επικαλούνται μάλιστα πρόσφατη σφυγμομέτρηση της εταιρείας KΑΠΑ Research, που δημοσιοποιήθηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα και δείχνει τη Νέα Δημοκρατία να κινείται στο 25% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 20,3%, έχοντας παράλληλα ένα τεράστιο ποσοστό ψηφοφόρων της τάξης του 21,1% που δηλώνει πως είτε θα απέχει είτε θα επιλέξει το λευκό ή το άκυρο, ή δεν έχει αποφασίσει με ποιο κόμμα θα ταχθεί. «Κάπου εκεί είναι αυτήν τη στιγμή τα νούμερα», όπως δηλώνουν.
Πού θα ρίξουν το βάρος
Σε αυτή την τελευταία κατηγορία ψηφοφόρων, που δεν έχουν κατασταλάξει ακόμη κομματικά, αναμένεται να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση τους πρώτους μήνες του 2019, γνωρίζοντας ότι ένα μεγάλο τμήμα εξ αυτών προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς, το οποίο στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015 είχε ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα δεν είναι σίγουρο εάν θα πρέπει να τον επιλέξει και πάλι, είτε γιατί απογοητεύτηκε είτε γιατί θέλει να δώσει την ευκαιρία διακυβέρνησης και σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς.
Προκειμένου να πεισθούν πάντως αυτοί να επαναπατριστούν κομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ, μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση θα επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι επί της ουσίας υπερασπιστής μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που προσιδιάζει με αυτήν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – κάτι που προφανώς δεν συνάδει με τις ιδεολογικές καταβολές των ψηφοφόρων που θέλει η Κουμουνδούρου να επιστρέψουν. Μην ξεχνάμε ότι στην κλίμακα Αριστεράς – Δεξιάς οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι κινούνται, σύμφωνα με τις μετρήσεις, πολύ πιο κοντά προς τον ΣΥΡΙΖΑ παρά προς τη Νέα Δημοκρατία. Οι εκλογολόγοι του Μεγάρου Μαξίμου σημειώνουν επίσης στις εισηγήσεις του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ανεβάσει τα δημοσκοπικά ποσοστά του τους προσεχείς μήνες και εξαιτίας του γεγονότος ότι μέχρι και σήμερα παραμένει χαμηλά ως προς τη συσπείρωση.
Η Νέα Δημοκρατία τείνει να φθάσει στο 90% της συσπείρωσης των ψηφοφόρων της (άρα έχει φτάσει σχεδόν στο «ταβάνι» του ποσοστού που μπορεί να πάρει), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στην συγκεκριμένη κατηγορία παραμένει ακόμη χαμηλά. Παράλληλα, όσο περνάει ο καιρός, θα αρχίσουν να αποδίδουν όλο και περισσότερο δημοσκοπικούς καρπούς τα θετικά μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και ψηφίστηκαν ή ψηφίζονται αυτή την περίοδο στη Βουλή. Σε αυτά συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η επιστροφή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς καθηγητές και δικαστικούς, η μη περικοπή των συντάξεων, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο εξορθολογισμός του ΕΝΦΙΑ, η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και η μείωση της φορολογίας ως προς τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Συν τοις άλλοις, σημαντικό ατού παραμένει η επικείμενη διεξαγωγή μιας σειράς διαγωνισμών για την κάλυψη χιλιάδων θέσεων εργασίας σε μια πληθώρα θέσεων του δημόσιου τομέα. Αρκετοί από αυτούς που θα προσληφθούν εκτιμάται πως φυσικά και θα επιλέξουν «το κόμμα που τους βρήκε δουλειά», όπως τονίζουν με νόημα από το Μαξίμου, υπογραμμίζοντας ότι «ουσιαστικά οι παροχές δεν έχουν αρχίσει ακόμα να πιάνουν τόπο, ούτε να μπαίνουν χρήματα στις τσέπες των Ελλήνων, πέραν της διανομής του κοινωνικού μερίσματος στις ευπαθείς οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες».
Για εκλογές τον Οκτώβριο
Ένας από τους λόγους άλλωστε που ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 είναι ακριβώς και αυτός: Για να μπορέσει μέχρι τότε να έχει δώσει όσο περισσότερα μπορεί, να έχει φανεί αυτό στην τσέπη των πολιτών. Ακολούθως, να πάει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του προσεχούς Σεπτεμβρίου και να εξαγγείλει το νέο, πιο ελκυστικό πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία, το οποίο θα έχει σαφώς μεγαλύτερο κοινωνικό πρόσημο, κάτι που όπως θα επισημάνει μπορεί να το υλοποιήσει πλέον, από τη στιγμή που η χώρα βγήκε, επί των ημερών του, από τα πολύπαθα μνημόνια. «Δεν υπάρχει πλέον η μέγγενη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τη λήψη και της πιο απλής απόφασης, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Από τα τέλη Αυγούστου και ένθεν διαμορφώνουμε επιτέλους τη δική μας πολιτική», συνηθίσουν να λένε τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Ο Τσίπρας το δυνατό «χαρτί»
Το δυνατότερο «χαρτί» για την κυβέρνηση, πάντως, εννοείται ότι παραμένει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Για τον λόγο αυτόν θα τον δούμε, όσο περνάει ο καιρός, να εμφανίζεται όλο και περισσότερο σε κομματικές ομιλίες, όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στη Θεσσαλονίκη, σε εκδηλώσεις και σε κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.
Ήδη πληροφορίες αναφέρουν ότι καταρτίζεται πρόγραμμα εξορμήσεων στην επαρχία, ενόψει άλλωστε και των περιφερειακών εκλογών, που θα έχει ως στόχο τη μεγαλύτερη επαφή του 44χρονου πολιτικού με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς τους. Η υλοποίηση μιας σειράς δεσμεύσεων που πάρθηκαν κατά τη διάρκεια των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων, που διεξήχθησαν τους προηγούμενους μήνες σε όλη την επικράτεια, θα αποτελέσει κομβικό τμήμα της ατζέντας που θα προωθεί ο κ. Τσίπρας σε κάθε νομό που θα επισκέπτεται. Εννοείται πως το ίδιο θα πράττουν και οι υπουργοί που θα αρχίσουν να βγαίνουν από τα γραφεία τους, πηγαίνοντας ο καθένας στη δική του Περιφέρεια όπου έχει απήχηση και εκλέγεται, ούτως ώστε να προετοιμάσει και επί προσωπικού το έδαφος για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Οι νέοι ψηφοφόροι
Εξίσου μείζονος σημασίας, τέλος, θεωρείται το τμήμα των ψηφοφόρων που θα αποκτήσουν το 2019 δικαίωμα εθνικής ψήφου.
Πρόκειται κατ’ αρχάς για τους νέους σε ηλικία που θα πάνε για πρώτη φορά πίσω από το παραβάν να επιλέξουν το κόμμα που θεωρούν κατάλληλο να τους εκπροσωπήσει την προσεχή τετραετία, αλλά και για τους μετανάστες που απέκτησαν τώρα ελληνική υπηκοότητα και κατά συνέπεια πολιτικά δικαιώματα. Αυτές οι δύο κατηγορίες απαρτίζονται από δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που ο καθένας θα ήθελε να πάρει με το μέρος του, αφού σε μια μάχη στήθος με στήθος θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ένα σημαντικό τμήμα και εξ αυτών, πάντως, φιλοδοξεί να φέρει στους κόλπους της η κυβέρνηση. Το εάν και κατά πόσο τελικά θα καταφέρει να το φέρει εις πέρας, μένει να αποδειχθεί τη βραδιά των εκλογών.
του Γιώργου Σαρρή
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο