Latest News

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Μαιευτήρας ζητούσε «φακελάκι» ανάλογα με το βάρος του μωρού! Παρέμβαση Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών!

Μια φοβερή καταγγελία για το γνωστό σε όλους μας «φακελάκι» στα ελληνικά νοσοκομεία...
έκανε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Αναγνωστόπουλος.
Στην επιστολή του αναφέρει περιστατικό όπου ο μαιευτήρας σε Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας ζήτησε από μελλοντικό πατέρα το λεγόμενο «φακελάκι» το οποίο μέσα θα είχε χρήματα τα οποία θα ήταν ίσα με το βάρος του μωρού, όταν θα ερχόταν στην ζωή.
Τα χρήματα αυτά όμως θα ήταν το επιπλέον «εξτραδάκι» από αυτά που θα έπαιρνε πριν αρχίσει η διαδικασία του τοκετού.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε πως καταδικάζει τέτοια περιστατικά αναφέροντας ότι «Ο ΙΣΑ καταδικάζει φαινόμενα χρηματισμού και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές».
Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Οι ιατροί του ΕΣΥ με μειωμένες αποδοχές και εξαντλητικά ωράρια παρέχουν τις υπηρεσίες τους , με αυταπάρνηση στον πολίτη αυτής της χώρας, παραμένοντας στα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης ,προσηλωμένοι στο καθήκον τους.
Ωστόσο ο ΙΣΑ καταδικάζει φαινόμενα χρηματισμού και διευκρινίζει ότι θα εξαντλήσει την αυστηρότητά του, απέναντι στα μέλη του ιατρικού σώματος που επιδίδονται σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές.
Ζητάμε να υπάρξει διαφάνεια και έλεγχος και τιμωρία των παραβατών, μέσα από τη διασταύρωση των οικονομικών τους στοιχείων.
Καλούμε τους πολίτες να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές κάθε προσπάθεια χρηματισμού
Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:
«Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΣΥ και αντιπαλεύουμε κάθε μορφή εμπορευματικής λειτουργίας του, πολύ δε περισσότερο τις παράνομες αμοιβές-φακελάκια.
Διευκρινίζουμε ωστόσο ότι θα εξαντλήσουμε την αυστηρότητα μας απέναντι σε μέλη μας που δεν τιμούν το ιατρικό λειτούργημα. Έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε ώστε να διασφαλιστεί δωρεάν υγεία για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους οικονομικά ασθενέστερους ασθενείς.
Καλούμε την πολιτεία να διασφαλίσει αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες εργασίας για τη πλειοψηφία των ιατρών που στηρίζουν με αυταπάρνηση το ΕΣΥ».