Έναν πρωτοποριακό επίδεσμο, φιλικό προς το περιβάλλον που μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτατη αποκατάσταση των τραυμάτων...
ανακάλυψαν επιστήμονες στοχεύοντας να δώσουν νέα διάσταση στη θεραπεία των τραυματισμών.
Επιστήμονες από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας MISiS της Μόσχας, το Κεντροευρωπαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στο Μπρνο, στην Τσεχία και πολλά άλλα πανεπιστήμια των δύο κρατών κατόρθωσαν να ανακαλύψουν ένα νέο βιοδιασπώμενο επίδεσμο αποτελούμενο από βαμβάκι αντιβακτηριακής δράσης.
Το υλικό έχει ισχυρό αντιβακτηριδιακό αποτέλεσμα και μπορεί να διατηρηθεί σε μεγάλες χρονικές περιόδους χωρίς να χρειάζεται ποτέ να αλλάξει, επιταχύνοντας έτσι την αναγέννηση του δέρματος και μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωτότυπος αυτός επίδεσμος, που λέγεται ότι έχει μεγάλες δυνατότητες για μελλοντική εφαρμογή στην θεραπεία των τραυμάτων, δεν απαιτεί αλλαγή, καθώς διαλύεται μόλις περάσει ο απαραίτητος χρόνος χρήσης του.
Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα χρησιμοποιώντας τρία συμπλέγματα βακτητριών Ε. Coli, με τα βακτήρια να εμφανίζουν ποικίλα επίπεδα ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά.
Δεν είχαν την ίδια τύχη όμως και με τον επίδεσμο που τα «κατατρόπωσε».
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να εργάζονται για τη βελτίωση του υλικού.
Στο μέλλον, σχεδιάζουν να πειραματιστούν με άλλα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της σιπροφλοξασίνης, ενός νέου αντιβιοτικού το οποίο οι περισσότεροι τύποι βακτηρίων δεν έχουν αναπτύξει αντίσταση.
Επιπλέον, η επιστημονική ομάδα προσπαθεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των επιδέσμων δημιουργώντας πολλαπλές «στρώσεις» σε αυτούς που η καθεμία έχει και ένα διαφορετικό υλικό.