«Καπνός» έγιναν 28 δισ. ευρώ από την αξία των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την τετραετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ το τραπεζικό σύστημα υφίσταται ακόμη την «αιμορραγία» στις καταθέσεις, καθώς «πέταξαν»...
30 δισ. ευρώ.
Αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Τραπέζης της Ελλάδος για το τραπεζικό σύστημα στη χώρα κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Μάλιστα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως φαίνεται από τον σχετικό πίνακα, σήμερα αξίζουν 4 δισ. ευρώ, ενώ πριν, στο τέλος του 2014, είχαν αξία 32 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Axia Numbers, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. κατά την ημέρα της τρίτης και άκαρπης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας το 2014 είχε διαμορφωθεί στα 64 δισ. ευρώ, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση του 2018 διαμορφώθηκε στα 36 δισ. ευρώ! Το Χ.Α. είχε δει τα υψηλά των 1.273 μονάδων τον Μάρτιο του 2014, όταν η κεφαλαιοποίηση ήταν στα 80 δισ. ευρώ. Ακολούθως, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για τη φυγή των επενδυτών. Έτσι, αν ληφθεί υπόψη και αυτή η περίοδος, όπου οι επενδυτές άρχισαν να τρέφουν αρνητικές προσδοκίες, τότε η απώλεια σε κεφαλαιοποίηση φτάνει τα 44 δισ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη των συστημικών τραπεζών αγγίζει τα 36 δισ. ευρώ!
Η θεαματική υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών οδήγησε σε τεράστιες απώλειες για το Δημόσιο, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει τις μετοχές των τραπεζών, για τις οποίες δανείστηκε το Ελληνικό Δημόσιο μέσα από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. Η… περήφανη διαπραγμάτευση του 2015 οδήγησε τον Νοέμβριο του ιδίου έτους σε νέα ανακεφαλαιοποίηση, γεγονός που ζημίωσε κατά σειρά τους φορολογουμένους, τους ασφαλισμένους και φυσικά τους μετόχους.
Οι τεράστιες απώλειες περιουσιακών στοιχείων στο Χ.Α. σε συνδυασμό με την εκροή καταθέσεων υπό τον φόβο της δραχμής προκάλεσαν ωστόσο και μια δευτεροπαθή βλάβη, η οποία αγγίζει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κατ’ επέκταση χιλιάδες δανειολήπτες κυρίως στεγαστικών δανείων. Η εξαΰλωση 26,5 δισ. ευρώ από την αξία των συστημικών τραπεζών και η εκροή 30 δισ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα ουσιαστικά οδήγησαν με νομοτελειακό τρόπο σε σκληρές αποφάσεις για την προώθηση των πλειστηριασμών από την πλευρά των τραπεζών, προκειμένου να καλύψουν τα τεράστια ανοίγματα στο σκέλος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έως το τέλος του 2021 θα κατασχεθούν τουλάχιστον 120.000 ακίνητα!
Εκτός των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί ότι οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ήρθαν σε μια περίοδο, όπου τα διεθνή χρηματιστήρια έσπαγαν το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ σε επίπεδο δεικτών, προσθέτοντας αξίες τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους έλαβε χώρα το «ράλι» στα διεθνή χρηματιστήρια ήταν η πιστωτική επέκταση των κεντρικών τραπεζών και ιδίως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Ελλάδα δεν… ευτύχησε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και σε συνδυασμό με την αδυναμία εξόδου στις αγορές οδήγησε τους επενδυτές στην αποφυγή ρίσκου και έκθεσης στα ομόλογα-σκουπίδια. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα…
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο