Latest News

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Τέλη Κυκλοφορίας: Λήγει η παράταση – Πρόστιμα από 1η Φεβρουαρίου

Λήγει 31 Ιανουαρίου η παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιοκτήτες οχημάτων για να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας ...
του 2019.
Η παράταση αυτή δόθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι λόγω των πρόσφατων κυμάτων κακοκαιρίας που έπληξαν τη χώρα.
Για όσους χάσουν και την δεύτερη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο είναι ο διπλασιασμός του χρηματικού ποσού που αναλογεί στον καθένα.
Για να αξιοποιήσουν και την παράταση οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να πληρωθούν στις κατά τόπους ΔΟΥ.
Τέλη Κυκλοφορίας 2019 – Πρόστιμα από 1η Φεβρουαρίου
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από την 1η Φεβρουαρίου κι έπειτα θα προχωρήσει σε ελέγχους προκειμένου να διασταυρώσει ποιοι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν κατέβαλαν το αντίτιμο.
Όσοι εντοπιστούν να μην έχουν πληρώσει θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα ίσης αξίας με το ύψος των τελών κυκλοφορίας.
Να σημειωθεί ότι φέτος δόθηκαν δύο παρατάσεις για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.
Η πρώτη ήταν μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, ενώ η δεύτερη που δόθηκε επέκτεινε την εκπρόθεσμη καταβολή τους έως τις 31 Ιανουαρίου.
Τέλη Κυκλοφορίας: Βασικά χαρακτηριστικά
Τα τέλη κυκλοφορίας συνιστούν μια από τις πιο σταθερές στον χρόνο φορολογίες, καθώς η σχετική νομοθεσία χρονολογείται από το έτος 1953.
Η φορολογική επιβάρυνση, που συνιστά η επιβολή τελών κυκλοφορίας, συνδέεται με χαρακτηριστικά του οχήματος, όπως ο κυβισμός, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η χρονολογία ταξινόμησης – πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) ή σε τρίτη χώρα.
Για τα Επιβατικά ΙΧ οχήματα και τις μοτοσυκλέτες, τα τέλη κυκλοφορίας είναι «ετήσια» και «αδιαίρετα», δηλαδή οφείλονται για ολόκληρο το έτος, ακόμα και αν το όχημα κυκλοφορήσει έστω μια ημέρα μέσα στο έτος.
Τα τέλη κυκλοφορίας προκαταβάλλονται κατά το προηγούμενο έτος, του έτους στο οποίο αφορούν. Η μη εμπρόθεσμη πληρωμή τους επισύρει πρόστιμο ισόποσο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, μετά από τη λήξη της προθεσμίας (τέλος έτους ή παράταση) και εφόσον το όχημα δεν τέθηκε σε ακινησία πριν από την έναρξη του νέου έτους.
Για να μην οφείλονται τέλη κυκλοφορίας πρέπει να τίθεται ένα όχημα σε ακινησία από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχο, πριν από την έναρξη του έτους και να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση ολόκληρο το έτος.
Η ειδοποίηση για την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.): www.aade.gr, κατά την περίοδο 1/1131/12 κάθε έτους, για τα τέλη του επόμενου έτους.
Η παραγραφή των τελών κυκλοφορίας είναι εικοσαετής, που σημαίνει ότι η φορολογική διοίκηση έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση, όταν αναζητά με ελέγχους και διασταυρώσεις τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας, να ανατρέχει πίσω στο παρελθόν έως το χρονικό αυτό διάστημα.