Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η αγορά την αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την «βουτιά» που...
πραγματοποίησε χθες η Wall Street, αλλά και τις πιέσεις που δέχτηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Αναλυτές και επενδυτές εύχονται να ήταν συγκυριακή η πτώση του Dow Jones κατά 799,32 μονάδες ή κατά 3,1 %%, και να μην διαρκέσει, αλλά τα σημάδια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι αρνητικά.
Ακόμη, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 90,31 μονάδες (-3,24%) στις 2.700,06 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 283,09 μονάδες (-3,80%) στις 7.158,43 μονάδες.
Αντίθετα, ράλι σημείωσε ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος ενισχύθηκε άνω του 25% και διαμορφώθηκε στις 20,56 μονάδες.
Όμως, στο κόκκινο βρέθηκαν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,1%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,8% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,6%. Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 1,4% σημείωσε ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να υποχωρεί κατά 1,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες 0,8%.
Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,42% στις 656,96 μονάδες, εξέλιξη που οφείλεται στον μεγάλο ασθενή του Χ.Α., τις τράπεζες.
Η πτώση στο ΧΑ αποδόθηκε από τους αναλυτές σε αναμενόμενες ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση κερδών, μετά από ένα τριήμερο εντυπωσιακής ανόδου. Οι αναλυτές εκτιμούσαν χθες το απόγευμα ότι θα ακολουθήσει περίοδος πρόσκαιρης σταθεροποίησης, με ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα, υποτονική συναλλακτική κίνηση και χαμηλό τζίρο. Ωστόσο τόνιζαν ότι σημαντική παράμετρος για τη διαμόρφωση τάσης θα είναι το κλίμα στις διεθνείς αγορές, που θα υπαγορεύει κινήσεις και επιλογές στα ξένα χαρτοφυλάκια.
Το καλό και το κακό σενάριο
Το κλίμα στις ξένες αγορές δείχνει να χαλάει, καθώς, αναλυτές αναδύουν και δομικά προβλήματα στην αμερικανική οικονομία. Το καλό σενάριο είναι η απόδοση της πτώσης στη διελκυστίνδα Αμερικής – Κίνας για τους δασμούς, κάτι που μπορεί να επιλυθεί με ένα αμοιβαίο συμβιβασμό. Το κακό σενάριο είναι η πτώση να «μυρίζει» ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, η «βουτιά» στο επιτόκιο του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κάτω από το 3% προκάλεσε ανησυχίες για την δυναμική της εγχώριας ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση έξι μονάδων βάσης στο 2,91% ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί έως και το 2,87%.
Η πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ενδεχομένως να σταματήσει προσωρινά τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά από την πολυαναμενόμενη αύξηση του Δεκεμβρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, η αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων πυροδότησε φόβους για επερχόμενη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.
Επίσης, η απόδοση ανάμεσα στον τριετή και τον πενταετή και ανάμεσα στον διετή και το πενταετή τίτλο αντιστράφηκε τη Δευτέρα.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, πρόκειται για τις πρώτες αντιστροφές στην καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, πρόκειται για τις πρώτες αντιστροφές στην καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Επιπλέον, οι αναλυτές αναμένουν πως θα ακολουθήσει σύντομα και η αντιστροφή της καμπύλης ανάμεσα στον δεκαετή και τον διετή τίτλο. Αυτό που απεύχονται οι επενδυτές ανά τον κόσμο, είναι οι αναλύσεις να μην επιβεβαιώσουν, πως βαίνει προς ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ. Και η πρώτη οικονομία που θα βρεθεί ανοχύρωτη σε μια τέτοια εξέλιξη είναι η ευρωπαϊκή, η οποία ακόμη ταλανίζεται από την κρίση του 2007.
Στο πλαίσιο αυτό όλων αυτών, και λαμβανομένου υπόψη, ότι το ΧΑ είναι μια ρηχή αγορά και έχει και το βάρος των τραπεζών, η σημερινή συνεδρίαση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη...