Μετά από ανησυχίες γονέων και σπουδαστών για την καταλληλότητα χρήσης του κτιρίου για το οποίο έχουν αιτηθεί άδεια λειτουργίας το ΙΕΚ Όμηρος και το Aegean College...
(ιδίων συμφερόντων) στη Λάρισα, ήρθε η απάντηση- πραγματογνωμοσύνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ).
Το ΙΕΚ Όμηρος θέλησε να επεκτείνει τις δραστηριότητές του στην πόλη της Λάρισας, σε κτίριο στο οποίο στεγαζόταν η Β' Εφορία Λάρισας, που κάηκε τον περασμένο Μάρτιο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, μία τέτοια κίνηση προκάλεσε πολλά και εύλογα ερωτήματα για το πως ένα καμένο κτίριο μπορεί να λειτουργήσει και να φιλοξενήσει νέα παιδιά. Ακολούθησαν καταγγελίες και επιστολές- ερωτήματα στις αρμόδιες Αρχές.
Οι απαντήσεις ήρθαν με την έκθεση πραγματογνωμοσύνης του ΤΕΕ που είναι στη διάθεση της εφημερίδας «Δημοκρατία», στην οποία γίνεται σαφές ότι το κτίριο στη συμβολή των οδών Ρούσβελτ και Πατρόκλου στη Λάρισα, για το οποίο είχαν αιτηθεί άδεια λειτουργίας το ΙΕΚ Όμηρος και το Aegean College, δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία εκπαιδευτηρίου, καθώς δεν μπορεί να θεωρηθεί στατικά επαρκές.
Συγκεκριμένα, η υπό εξέταση στατική μελέτη δεν πληροί τα ακόλουθα: δεν επαρκούν οι πυρινοληψίες που έγιναν, δεν επαρκούν οι κρουσιμετρήσεις, λανθασμένη κατάταξη του χάλυβα σε σημερινή- σύγχρονη κατηγορία, που αφορά την αντοχή του υλικού, δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο μέτρησης με τα πάχη, βάρη (πλαγιοκαλύψεις, επιστρώσεις επενδύσεων κ.λ.π), κι έτσι προκύπτουν αμφιβολίες για τη στάθμη αξιοπιστίας των μόνιμων φορτίων.
Για να ήταν εφικτό το συγκεκριμένο κτίριο να στεγάσει εκπαιδευτήριο θα έπρεπε να γίνουν τεράστιες παρεμβάσεις στον φέροντα οργανισμό, που απαιτούν μεγάλο κόστος και χρόνο. Με την υφιστάμενη μελέτη, όλες οι παρεμβάσεις εντοπίζονται μόνο στην τοιχοποιία. Και, για να γίνει ακόμα πιο σαφές το συμπέρασμα της πραγματογνωμοσύνης, το ΤΕΕ προχώρησε σε επιμέρους - σαφέστατη- διευκρίνιση: «Από την υπ' αριθμόν ΤΕΕ 29191/04.12.2018 προέκυψε ότι, από τη στατική μελέτη που περιλαμβάνεται στην υπ' αριθμόν 78/2018 άδεια δόμησης (όπως ενημερώθηκε μέχρι την 15.10.2018), δεν πορίζεται πλήρης συμμόρφωση με τις προαναφερόμενες διατάξεις (ΚΑΝΕΠΕ, ΕΝ 1998, ΥΑ υπ. αρ. ΔΝΣγ/34033 Π.Ε./ ΦΝ275/3.02.2016) και έτσι δεν τεκμηριώνεται ο ελάχιστος στόχος Β1).
Ακόμη ένα σημαντικό θέμα είναι αυτό των μέτρων πυρασφάλειας του κτιρίου. Ύστερα από έκτακτο έλεγχο της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Πυροσβεστικής Θεσσαλίας, διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στα μόνιμα μέτρα πυροπροστασίας και θα έπρεπε να γίνει ανάκληση των πιστοποιητικών πυροπροστασίας του ΙΕΚ Όμηρος και του Aegean College. Αντί γι' αυτό, δόθηκε 10ήμερη προθεσμία για να ''συμμορφωθούν'' με τις προϋποθέσεις.
Όμως, μία διοικητική πράξη, όταν έχει εκδοθεί παράτυπα- όχι ορθά- , ο μόνος τρόπος να διορθωθεί είναι να γίνει η διαδικασία πάλι από την αρχή με τα σημερινά δεδομένα και την ισχύουσα νομοθεσία. Όλο αυτό το θέμα και ο χειρισμός του από τον τοπικό διοικητή Λάρισας έχουν προκαλέσει και το ''ενδιαφέρον'' της Εισαγγελίας και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος( σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Δημοκρατία).
Το υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο σε όποια απόφασή του να λάβει υπόψη του τα νέα δεδομένα (στοιχεία, εμπειρογνωμοσύνη ΤΕΕ κ.λ.π) γιατί το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί με γνώμονα τόσο το δημόσιο συμφέρον όσο και την ασφάλεια των σπουδαστών στους εκπαιδευτικούς χώρους.