Latest News

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018

Η επανάσταση των κίτρινων γιλέκων: Ποιοι είναι και γιατί έφεραν χάος στο Παρίσι - Με την πλάτη στον τοίχο ο Μακρόν (ΒΙΝΤΕΟ)


Τι ακριβώς είνα τα κίτρινα γιλέκα; Το κίνημα ξεκίνησε να γιγαντώνεται αυθόρμητα στη Γαλλία τον ...
περασμένο μήνα ως μορφή διαμαρτυρίας κατά των αυξανόμενων φόρων στα καύσιμα των αυτοκινήτων, με τους υποστηρικτές να φορούν τα γιλέκα ασφαλείας που είναι υποχρεωτικά σε όλα τα γαλλικά οχήματα.

Υποστηριζόμενοι από ανθρώπους σε μικρές πόλεις και την ύπαιθρο όπου οι περισσότεροι πάνε με αυτοκίνητο, εξελίχθηκε σε ένα ευρύτερο κίνημα ενάντια στην υποτιθέμενη προκατάληψη του προέδρου Emmanuel Macron προς τις πλούσιες και μεγάλες πόλεις.

Μετά από αποκλεισμούς εθνικών οδών που έχουν αφήσει δύο νεκρούς σε ατυχήματα, ακολούθησαν τα βίαια επεισόδια του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Παρίσι, ενώ οι αναλυτές στη Γαλλία κάνουν λόγο για ένα πλέον συμβολικό χάσμα ανάμεσα στις αστικές ελίτ και την «left-behind» επαρχιακή Γαλλία.

Οι στόχοι των υποστηρικτών του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί. Πολλοί παραπονούνται για τις άσχημες δημόσιες υπηρεσίες και μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στην Ευρώπη. Μερικοί θέλουν να αντιστρέψουν τις περικοπές φόρων του Μακρόν για τους πλούσιους, ενώ άλλοι θέλουν περισσότερα μέτρα για να βοηθηθούν οι φτωχότεροι.

Μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στο Παρίσι, κατά τη μεγάλη συγκέντρωση των “κίτρινων γιλέκων”, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα (02.12.2018) έκτακτη συνεδρίαση στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει αργά το πρωί στη Γαλλία από τη Σύνοδο Κορυφής της G20, στην Αργεντινή, θα συνεδριάσει με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, τον υπουργό Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να επιχειρηθεί να βρεθεί μια… απάντηση σε ένα κίνημα που μοιάζει να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 
Το βράδυ του Σαββάτου, την ώρα που αυτοκίνητα καίγονταν στο κέντρο του Παρισιού, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε από το Μπουένος Άιρες πως «δεν θα δεχθεί ποτέ τη βία». Σύμφωνα με τον ίδιο, η βία αυτή «δεν έχει καμιά σχέση με την έκφραση ενός θεμιτού θυμού» για την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης.


Η έκταση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία προκάλεσαν τον τραυματισμό 95 ανθρώπων, οδήγησαν τον Εντουάρ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι του στην Πολωνία για τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP24. Χθες το βράδυ μετέβη σ’ ένα αστυνομικό τμήμα του Παρισιού για να ευχαριστήσει τις δυνάμεις της τάξης.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν αρχικά αυστηρή. «Οι ένοχοι γι’ αυτές τις βιαιότητες δεν θέλουν αλλαγή, δεν θέλουν καμιά βελτίωση, θέλουν το χάος. Θα ταυτοποιηθούν και θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Κριστόφ Καστανέρ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Όμως η αντιπολίτευση και ένα μέρος των «κίτρινων γιλέκων», ενός ευμετάβλητου κινήματος χωρίς σαφώς προσδιορισμένη δομή ούτε ηγέτη, ζητούν από την κυβέρνηση να προβεί κατ’ αρχάς σε μια ισχυρή κίνηση, αρχίζοντας με ένα μορατόριουμ ή πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα.

Διεκδικήσεις

Στη δεξιά, ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Λοράν Βοκιέ επανέλαβε την έκκλησή του να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την οικολογική και τη φορολογική πολιτική του Εμανουέλ Μακρόν. Η Μαρίν Λε Πεν ζήτησε να γίνει δεκτή από τον Μακρόν μαζί με τους άλλους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Στην αριστερά, ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), Ολιβιέ Φορ, ζήτησε να συζητηθεί από τους αντιπροσώπους των πολιτών το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης. Ο Μπενουά Αμόν, επικεφαλής του σχηματισμού Generation-s, ζήτησε να διεξαχθεί εθνικός διάλογος με τα «κίτρινα γιλέκα», τα συνδικάτα και τις μκο για την αγοραστική δύναμη, την αναδιανομή του πλούτου και την οικολογική μετάβαση.
Όσο για τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, αυτός κάλεσε να αποκατασταθεί ο φόρος στη μεγάλη περιουσία, χειροκροτώντας ταυτόχρονα «την εξέγερση των πολιτών» που «κάνει την Μακρονία και τον κόσμο του χρήματος να τρέμουν».
Μπροστά στις διεκδικήσεις αυτές, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και αρκετές ημέρες, η κυβέρνηση έχει παραμείνει μέχρι τώρα ανυποχώρητη.
Την ώρα που οι πρώτες συγκρούσεις ξεσπούσαν στα Σανζ Ελιζέ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό επαναλάμβανε χθες, Σάββατο, πως η κυβέρνηση θα διατηρήσει την πορεία της, υπενθυμίζοντας παράλληλα τα μέτρα αρωγής που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες.
«Άκουσα αυτούς που μου λένε πως στις 15 του μήνα, ο τραπεζικός λογαριασμός τους βρίσκεται στο κόκκινο. Όμως επισκευάζουμε τη χώρα βήμα-βήμα. Το κάνουμε με σοβαρότητα και δεν αναβάλλουμε τις επιλογές μας για τη μελλοντική γενιά», πρόσθεσε.

Παρίσι: Σκηνές χάους και αναρχίας

Θέατρο σκηνών αντάρτικου πόλης στο περιθώριο της κινητοποίησης των “Κίτρινων Γιλέκων” ήταν το Σάββατο (1.12.2018) το Παρίσι. Διαδηλωτές έκλεψαν μέχρι και ένα αυτόματο τουφέκι από όχημα της αστυνομίας, σύμφωνα με αστυνομική πηγή. 
Αρκετές κοσμοπολίτικες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας έγιναν ένα τεράστιο πεδίο μάχης, όπως μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η διεύθυνση της παρισινής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι έγιναν 224 συλλήψεις μετά τα βίαια επεισόδια.
Προσωρινά έκλεισαν 19 σταθμοί του μετρό, ενώ φωτιά εκδηλώθηκε σε κτίριο κοντά στο Μέγαρο των Ηλυσίων, η οποία έσβησε από την Πυροσβεστική.
“Είμαι συγκλονισμένος από τις επιθέσεις που έγιναν στα σύμβολα της Γαλλίας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στους δημοσιογράφους. “Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο, αλλά και στον σεβασμό του νόμου”, τόνισε. 
Δύο ιστορικά πολυκαταστήματα στο κεντρικό Παρίσι, η Γκαλερί Λαφαγιέτ και το Πρεντάν έκλεισαν τις πόρτες τους λόγω της κλιμακούμενης βίας στην πρωτεύουσα μεταξύ των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την αύξηση του κόστους διαβίωσης, δήλωσαν στο Reuters εκπρόσωποι των δυο καταστημάτων.
Το μεσημέρι του Σαββάτου (1.12.2018) διαδηλωτές στην Αψίδα του Θριάμβου τραγουδούσαν τη Μασσαλιώτιδα καλώντας σε παραίτηση τον πρόεδρο Μακρόν. 
“Οι ταραχές και η βία που βλέπουμε στο Παρίσι είναι απαράδεκτες και οι διαδηλωτές πρέπει να αντιταχθούν στις εξτρεμιστικές ομάδες που επωφελούνται από την κατάσταση υπονομεύοντας τις εύλογες καταγγελίες των “κίτρινων γιλέκων””, δήλωσε η υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζίν.

Φωτιές και δακρυγόνα

Τα πρώτα επεισόδια ξέσπασαν στο ύψος των Ηλυσίων Πεδίων. Γύρω στις 9 π.μ. (τοπική ώρα), διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα σημείο ελέγχου στην πλατεία Ετουάλ προκαλώντας την απάντηση των δυνάμεων της τάξης, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων. 
Αφού διαλύθηκαν στην πλατεία της Αψίδας του Θριάμβου, οι διαδηλωτές, μερικοί από τους οποίους φορούσαν κουκούλες και μάσκες, κατέφυγαν στις γύρω λεωφόρους, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Σε μια απ’ αυτές, στη λεωφόρο Μακ-Μαόν, κάδοι σκουπιδιών ανατράπηκαν και πυρπολήθηκαν στη μέση του δρόμου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η τρίτη ημέρα εθνικής κινητοποίησης των “Κίτρινων Γιλέκων” είχε περισσότερους από 75.000 διαδηλωτές.
Η πρώτη ημέρα εθνικής δράσης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου είχε 282.000 και η δεύτερη 106.000, από τους οποίους οι 8.000 ήταν στο Παρίσι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Φωτογραφίες: REUTERS