Στα γραφεία των συμβολαιογράφων σπεύδουν οι φορολογούμενοι για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και ...δωρεές ακινήτων.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και πλέον έχουν στη διάθεσή τους μόνο 30 ημέρες για να προλάβουν τη νέα φοροκαταιγίδα που θα χτυπήσει το 2019 τα ακίνητα.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά για όλες τις μεταβιβάσεις και οι φόροι που επιβάλλονται στα ακίνητα παίρνουν φωτιά.
Οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα σε 3.792 περιοχές σε όλη τη χώρα, όπου οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα. Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην Καλλιθέα που επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.842,75 ευρώ, από την Πρωτοχρονιά ο φόρος μεταβίβασης για το ίδιο ακίνητο εκτοξεύεται στα 2.720,25 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 47,6%.
Τις τελευταίες ημέρες η κίνηση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα συμβολαιογραφεία και στα Τμήματα Κεφαλαίου των ΔΟΥ όπου οι φορολογούμενοι πληρώνουν τους φόρους μεταβίβασης. «Υστερα από πολλά χρόνια η αγορά των ακινήτων εμφανίζει σημάδια ζωής και οι μεταβιβάσεις καταγράφουν αύξηση πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι», μας λένε συμβολαιογράφοι και παράγοντες της αγοράς.
Πολλοί φορολογούμενοι «ξεφορτώνονται» ακίνητα ή σπάνε την περιουσία τους σε κομμάτια τα οποία μεταβιβάζουν στα παιδιά τους για να ξεφουσκώσουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2019, καθώς διαπιστώνουν ότι η μείωση του φόρου κατά 10% μεσοσταθμικά που νομοθέτησε η κυβέρνηση δεν τους αγγίζει καθόλου.
Οι αυξημένες αγοραπωλησίες ακινήτων ζεσταίνουν τα κρατικά ταμεία, καθώς οι εισπράξεις καταγράφουν αύξηση πάνω από 37%. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2018 τα έσοδα από τους φόρους στις μεταβιβάσεις και τις συγκεντρώσεις κεφαλαίων, όπου το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ανήλθαν σε 221,36 εκατ. ευρώ, όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι ήταν 161,34 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι από την αρχή του έτους περισσότερα από 17.000 ακίνητα σε όλη τη χώρα άλλαξαν χέρια, με τις μισές μεταβιβάσεις ακινήτων (7.833) να έχουν γίνει στην Αττική, εκ των οποίων οι 3.977 στον Δήμο Αθηναίων, όπου κυριαρχεί η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.
Ντόμινο επιβαρύνσεων
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε 3.792 περιοχές θα προκαλέσει ντόμινο επιβαρύνσεων σε 19 φόρους και τέλη από την Πρωτοχρονιά. Πιο συγκεκριμένα, σε 30 ημέρες θα επηρεαστούν:
1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Από τον φόρο αυτό απαλλάσσεται η αγορά πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ από τον άγαμο, 250.000 ευρώ από έγγαμους ή όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, ποσό το οποίο προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και κατά 30.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά.
2. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων τα οποία δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
3. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων, που υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.
4. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
5. Ο φόρος διανομής ακινήτων.
6. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ – 0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
7. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
8. Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια.
9. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
10. Ο φόρος δωρεάς ακινήτων.
11. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτων.
12. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτων.
13. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.
14. Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαίρετων κτισμάτων.
15. Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων.
16. Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.
17. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% που επιβάλλεται στις υπεράκτιες εταιρείες ακινήτων.
18. Ο φόρος του τεκμηρίου της κατοικίας.
19. Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας.