Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από το ΑΠΕ ΜΠΕ , το 2010 έκαναν έναρξη 81 επιχειρήσεις, ενώ το 2002 274 επιχειρήσεις και 245 καταστήματα. Οι άδειες αφορούν ανταλλακτήρια πολύτιμων μετάλλων , χρυσού, αργυρών προϊόντων οικοσκευής.
Και εδώ φαίνεται ότι η Πολιτεία κάνει το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται. Παίρνει απόσταση από την εποπτεία του επαγγέλματος, ανοίγοντας ουσιαστικά τον ασκό του Αιόλου.
Αντί οι άδειες να δίνονται από το Υπουργείο Εμπορίου και να ψηφισθεί ένα αυστηρό κανονιστικό νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας, δημιουργείται ένα ουσιαστικά σαθρό περιβάλλον από μια αστυνομική διάταξη (5Α/2011) που θα δημοσιευτεί στο ΦΕΚ τον Σεπτέμβριο του 2011 ως απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Αυτό ορίζει και τις προϋποθέσεις για να βγει η άδεια για την άσκηση του επαγγέλματος που περιορίζονται να έχει συμπληρώσει ο αιτών το 19ο έτος της ηλικίας και να μην έχει καταδικασθεί σε οποιαδήποτε ποινή που περιγράφεται λεπτομερειακά.
Όπως λέει η ίδια πηγή στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, στην ουσία δεν δημιουργείται καμία «εποπτική αρχή» που θα μπορούσε να αναλάβει την ευθύνη για τη λειτουργία των εν λόγω καταστημάτων. Κυρίως όμως θα μπορούσε να ελέγχει την κατάληξη των πολύτιμων μετάλλων, τον έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης, τις συνθήκες αγοράς των τιμαλφών (σωστή μέτρηση και διασφάλιση τιμών), καθώς και το κυριότερο ότι η διασφάλιση της όποιας συναλλαγής δεν μπορεί να γίνει με προϊόντα κλοπής».
Ενεχυροδανειστήρια: Η απαίτηση της Τρόικας
Ωστόσο, αν και το ΣΔΟΕ θα μπορούσε να είναι μια «εποπτική αρχή ελέγχου » καθώς τις περισσότερες φορές η δράση της μαφίας χρυσού φέρνει στην επιφάνεια υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου με εξαγωγές παράνομα στο εξωτερικό μεγάλων ποσοτήτων χρυσού και η Υπηρεσία έχει και την πείρα και τους ανθρώπους για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις, οι αρμοδιότητες της σε αυτούς τους τομείς έχουν μεταφερθεί πλέον στην ΑΑΔΕ κατά απαίτηση- όπως λένε οι πληροφορίες μας – και της τρόικας.
Ριχάρδος: Σήμερα η απολογία του
Στο μεταξύ, σήμερα απολογείται ο Ριχάρδος, του οποίου την υπεράσπιση έχει αναλάβει ο γνωστός δικηγόρος, Αλέξης Κούγιας.
Το “γάντι” που του έριξε ο Ριχάρδος σήκωσε ο “συναρχηγός” του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, ο οποίος κρατείται προσωρινά για την υπόθεση, σχετικά με το αίτημα του γνωστού ενεχυροδανειστή στην ανακρίτρια διαφθοράς για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση τους.
Ο συριακής καταγωγής, κατηγορούμενος, εμφανίζεται πρόθυμος να ανταποκριθεί – όπως φέρεται να λέει μέσω του περιβάλλοντός του – σε οποιοδήποτε διαδικαστικό αίτημα της πλευράς Ριχάρδου.
Συγκεκριμένα ο 36χρονος κατηγορούμενος διαρρέει ότι: “οι εις βάρος μου υπαινιγμοί, πέραν του ότι βρίθουν ανακριβειών είναι και αφελείς και πράξεις απελπισίας. Τελειώνω με μία φράση: Κάλλιον το σιγάν, του λαλείν. Τον περιμένουν εκπλήξεις. Θα ανταποκριθούμε σε οποιοδήποτε διαδικαστικό του αίτημα”.
Από την άλλη, ο γνωστός ενεχυροδανειστής, Ριχάρδος, στο αίτημά του προς την ανακρίτρια διαφθοράς επισήμανε πως είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας που διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων, τα οποία λειτουργούν νόμιμα με άδειες και χρηματοδοτούνται μέσω της νόμιμης αποκλειστικά εξαγωγής χρυσού, διαχωρίζοντας τη θέση του από τους άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεση.
Όσο αφορά στον συγκατηγορούμενό του επισήμανε πως έχει συνεργαστεί μαζί του “στη νόμιμη εξαγωγή χρυσού και άρα εξ αυτού και μόνο υπήρχε αναφορά του ονόματός μου σε σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι όμως δεν είναι και δικοί μου και δεν έχουν καμία σχέση με την επαγγελματική μου δραστηριότητα”.
Από την άλλη, ο φερόμενος ως συναρχηγός του κυκλώματος στη σύντομη, κατά πληροφορίες απολογία του, αρνήθηκε τις κατηγορίες και φέρεται να υποστήριξε ότι είναι νόμιμος υπάλληλος στο κεντρικό κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων, στην Πατησίων, ασφαλισμένος στο ΙΚΑ στο κομμάτι της εκτίμησης ρολογιών και ότι εκτελούσε τις εντολές του αφεντικού του, του γνωστού ενεχυροδανειστή.