«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό άναψε η απόφαση της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες να διατάξει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών του ...
πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, της συζύγου του, Δάφνης, και του αδερφού του, Σπύρου, σχετικά με τις μίζες που φέρεται να διακινήθηκαν για την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4I ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Με το ίδιο έγγραφο της Αρχής, το οποίο υπογράφει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη, από το 2000 και εντεύθεν, του υπουργού Δημόσιας Τάξης 2001-2003, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού την ίδια περίοδο, Βαγγέλη Μαλέσιου, και της συζύγου του, Διαμαντούλας, καθώς και του μεσάζοντος οπλικών συστημάτων, Λουκά Ρωμανού.
Το σύστημα ήταν… άχρηστο
Το ιστορικό της υπόθεσης έχει ως εξής: Τον Ιούνιο του 2002, προκηρύχθηκε διαγωνισμός για την προμήθεια συστήματος ασφαλείας των αγώνων. Το διαγωνισμό διεκδίκησαν η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία SAIC καθώς και η γαλλοαμερικανική κοινοπραξία Thales Raytheon Systems Company LLC (TRS).
Τελικά, τον Μάρτιο του 2003, το ΚΥΣΕΑ κατοχύρωσε το έργο στην κοινοπραξία της SAIC, η οποία είχε ως βασικό υπεργολάβο για την ολοκλήρωση των συστημάτων ασφαλείας την εταιρεία Siemens. Στις 19 Μαΐου 2003, μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της SAIC S.A. συνήφθη η αρχική σύμβαση με προθεσμία οριστικής παράδοσης και παραλαβής την 28η Μαΐου του 2004. Τον Ιούλιο του 2004, και ενώ το Δημόσιο δικαιούνταν να επιβάλει σε βάρος της εταιρείας τις προβλεπόμενες στη σύμβαση κυρώσεις λόγω της μη παραλαβής του ολοκληρωμένου συστήματος εν όψει των Αγώνων, το ΚΥΣΕΑ συμφώνησε την παράταση του χρόνου παράδοσης του συστήματος, με την κατά χρήση παραλαβή του ως είχε για την περίοδο των Αγώνων αυτών και τη μετέπειτα τελική δοκιμή του μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2004.
Έτσι, οι Ολυμπιακοί έγιναν χωρίς το σύστημα του C4I να έχει τεθεί σε λειτουργία και τον Αύγουστο του 2006 η ευθύνη για την υλοποίηση του έργου ανατέθηκε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, για να παραληφθεί τον Νοέμβριο του 2008, παρά το γεγονός ότι παρουσίαζε τεράστιες ελλείψεις και αποκλίσεις.
Ωστόσο, τον Μάιο του 2010, ο τότε υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν ενέκρινε την οριστική παραλαβή και αποδοχή του C4I, επειδή το σύστημα δεν ήταν σύμφωνο με τη σύμβαση, ενιαίο και λειτουργικό και δεν ήταν έτοιμο για υπηρεσιακή χρήση.
Δόθηκαν μίζες
Τον Ιούνιο του 2017, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, άνοιξε και πάλι το φάκελο της SAIC, που είχε κλείσει το 2009 χωρίς να ασκηθούν ποινικές διώξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πρόσφατες μαρτυρίες ενώπιον του εφέτη ειδικού ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, που περιέχουν σημαντικά στοιχεία για διακίνηση «μαύρου χρήματος», προκειμένου η Ελλάδα να προμηθευτεί το σύστημα C4I.
Ανάμεσα σε αυτές είναι και η κατάθεση του πρώην οικονομικού διευθυντή του Τομέα Τηλεπικοινωνιών της Siemens στο Μόναχο, Μιχαέλ Κουτσενρόιτερ. Ο τελευταίος ήρθε στη χώρα μας στις 27 Απριλίου 2018 –κάτω από απόλυτη μυστικότητα– και φέρεται να αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις μίζες που διακινήθηκαν κυρίως από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη για την υπόθεση αυτή έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, με το υπ’ αριθμ. 1732/2017 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, 17 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος φυγοδικεί.
Σύμφωνα με το βούλευμα, ο Χριστοφοράκος κατηγορείται για ενεργητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση και απιστία.
Ακόμη κατηγορούνται κατά περίσταση για ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απιστία στην υπηρεσία κατά του Ελληνικού Δημοσίου με ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις τα πρώην στελέχη της ελληνικής Siemens, Σπύρος Δενρινός και Ράινχαρτ Σίκατσεκ.
Η κατάθεση Ζοσεράν
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που επανεξετάζεται από την Ελληνική Δικαιοσύνη είναι η κατάθεση του πρώην προέδρου της Thales στη Γαλλία, Μισέλ Ζοσεράν.
Ο τελευταίος, καταθέτοντας στις γαλλικές Αρχές το 2005 και το 2016, υποστήριξε μεταξύ των άλλων ότι «το 2002 και στις αρχές του 2003, κλήθηκα να παρουσιάσω ένα σχέδιο για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από εκείνη τη στιγμή πηγαινοερχόμουν συνέχεια στην Ελλάδα και είχα επαφές με τον κ. Ρωμανό (σ.σ.: πρόκειται για τον Λουκά Ρωμανό), πρόεδρο της ΤΗΙΝΤ (Thales International) Ελλάδος. Εκείνος μου υπόδειξε ότι θα έπρεπε να προβλέψουμε μια προμήθεια της τάξης του 7% με 10% για τον υπουργό Άμυνας. Και μου επέδειξε επίσης ότι και στην προηγούμενη αγορά των φρεγατών στην Ελλάδα είχε μεσολαβήσει συμφωνία με τον ίδιο τον υπουργό για την καταβολή των προμηθειών, χάρη στην οποία η εταιρεία Thales κέρδισε τον διαγωνισμό. Στην αγορά του συστήματος για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ανταγωνιστής ήταν μια εταιρεία ονόματι SAIC, την οποία υποστήριζε ευθέως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι. Και κατά τον κ. Ρωμανό, χάσαμε αυτή την αγορά επειδή δωροδοκήσαμε χαμηλά, ενώ οι Αμερικανοί στόχευσαν τον υπουργό Εσωτερικών και τον πρωθυπουργό».
Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν ενδιαφέρθηκε για πολλά χρόνια να αξιοποιήσει αυτή την κατάθεση. Μάλιστα, το 2017 η ανακρίτρια Ηλιάνα Ζαμανίκα κατήγγειλε την εισαγγελέα Εφετών Ελένη Ράικου, επειδή δεν της είχε αποστείλει το υλικό από τους υπολογιστές που είχαν κατασχεθεί σε έρευνα στο σπίτι του εκπροσώπου της Thales, Λουκά Ρωμανού!
Σημίτης: «Δεν έχω τίποτα να κρύψω»
Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τη δημοσιοποίηση του εγγράφου της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, δήλωσε τα εξής:
«Η προαναγγελθείσα επιχείρηση δίωξής μου δεν με αγγίζει. Η Ιστορία δεν γράφεται από τους περιστασιακούς ένοικους της εκτελεστικής εξουσίας. Είναι προφανές ότι η έρευνα στους λογαριασμούς μου είναι ευπρόσδεκτη. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Τα σχετικά δημοσιεύματα εστιάζονται σε συκοφαντίες. Και στις συκοφαντίες θα απαντήσω, αφού διαπιστώσω ποιοι εμπλέκονται».
Χρυσοχοΐδης: «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται»
Για το ίδιο θέμα, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε: «Οι λογαριασμοί έχουν ανοιχτεί. Ας ανοίξουν ό,τι θέλουν, καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται».
Ο πρώην υπουργός, συγκεκριμένα, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για παιχνίδια δικαστικών λειτουργών με βάση τις συζητήσεις καφενείου. «Να ξέρουν όμως», πρόσθεσε, «ότι αυτό θα τους έρθει μπούμερανγκ, γιατί η ίδια η δημοκρατία με τους νόμους της έχει απαντήσεις».
Είπε, επίσης, ότι ψάχνουν εδώ και καιρό να ενοχοποιήσουν τον Κώστα Σημίτη και βάζουν στο κάδρο και τη σύζυγό του και τον αδελφό του, για μια κατάθεση ενός Γάλλου πρώην στελέχους της εταιρείας Thales που ενδιαφερόταν για το C4I, ο οποίος καταδικάστηκε στη Γαλλία γιατί δεν μπόρεσε να αποδείξει όσα ισχυριζόταν.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο