Latest News

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Φάκελος δικογραφίας για το κύκλωμα Ριχάρδου: Ο παρουσιαστής και ο υπαρχηγός - Τα κέρδη και τα «δρομολόγια»

Μέσα από μία καλοστημένη οργάνωση, με ιεραρχική δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία...
λειτουργούσε κάτω από ένα πέπλο νομιμοφάνειας, κατάφερνε και λειτουργούσε η εγκληματική συμμορία του χρυσού.
Το πολυσέλιδο διαβιβαστικό που συνοδεύει τη δικογραφία του κυκλώματος καταγράφει κινήσεις ευφυών και χαρισματικών ατόμων, με τον «χοντρό» (δηλαδή τον γνωστό τηλεοπτικό ενεχυροδανειστή) να είναι υπεύθυνος για 88 καταστήματα που λειτουργούσαν ως «βιτρίνα» για την εγκληματική οργάνωση. Τα σχέδια ήταν μεγαλόπνοα, αφού ο Ριχάρδος ανέφερε στις εμφανίσεις του ότι το επόμενο βήμα του θα γινόταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Λας Βέγκας!
Ήξερε όμως και να προστατεύεται, αφού, όπως σημειώνουν οι αστυνομικές αρχές, ενώ δεν έκρυβε την αδυναμία του για τα ταξίδια και τα ακριβά αυτοκίνητα, την ίδια ώρα προέβαλε το προφίλ του άνδρα που κάνει αγαθοεργίες για να ρίχνει στάχτη στα μάτια. Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, φέρεται να αγόρασε από την Πάρις Χίλτον κοσμήματα για να τα... διαθέσει στη συνέχεια σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Πολλαπλός ο ρόλος του Ριχάρδου 
Ο ρόλος του στην οργάνωση φέρεται να ήταν τριπλός. Σύμφωνα με τις Αρχές, είχε αναλάβει τη συγκάλυψη της δράσης των μελών της οργάνωσης, μέσω των ενεχυροδανειστηρίων του, της τροφοδότησής της με χρυσό από το δίκτυο καταστημάτων της επιχείρησης-«βιτρίνα» αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων.  
«Βασικό του εργαλείο στην επίτευξη των ρόλων του ήταν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- η ομαλή λειτουργία, επέκταση και εν τέλει η εγκαθίδρυση στη συνείδηση των πολιτών της εταιρείας "Ενεχυροδανειστήρια Ρ." ως ηγέτιδας δύναμης στον χώρο μέσω της οποίας αποκτούσε νομιμοφάνεια η εγκληματική οργάνωση και κατά συνέπεια επεκτεινόταν ασφαλώς η δράση της». Ηγετικό ρόλο μαζί με τον Ριχάρδο είχε και ένας Τούρκος. 
Τα τρελά ποσά που διακινούσαν
Η οργάνωση του Ριχάρδου φαίνεται να διακινούσε καθημερινά απίστευτα για την εποχή χρηματικά ποσά.
Τα μεγέθη των χρημάτων είναι τέτοια που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτά που απαιτεί η λειτουργία μίας μεγάλης βιομηχανίας.
Στα στοιχεία της Αστυνομίας αναφέρεται πως μόνο για τη λειτουργία των 88 καταστημάτων του γνωστού ενεχυροδανειστή, καθημερινά διέθεταν ποσό άνω των 100.000 ευρώ.
Μάλιστα, στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω οργάνωση χαρακτηρίζεται «αριστουργηματικά οργανωμένη».
Ο Σύρος επιχειρησιακός αρχηγός
Η οργάνωση φαίνεται να διοικείτο από τον ενεχυροδανειστή και έναν Σύρο πολίτη, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε ρόλο «επιχειρησιακού αρχηγού».
Ο κατηγορούμενος αλλοδαπός φέρεται ειδικός στα πολύτιμα μέταλλα, «αυθεντία στον χρυσό» με ευρεία γκάμα γνωριμιών, όπως ο δήμαρχος μεγάλης τουρκικής πόλης που φαίνεται ότι, μέσω τρίτου, απευθύνθηκε πρόσφατα σε αυτόν. Ο Τούρκος δήμαρχος φέρεται να ενδιαφέρθηκε να του παραδώσει στην Ελλάδα ποσό περίπου 130.000 ευρώ, που είχε στην Ελβετία, για να τα πάρει στην Τουρκία όταν σημειώθηκε απώλεια στην τιμή της τουρκικής λίρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, άλλωστε, η οργάνωση διέθετε τουλάχιστον τέσσερα συνεργαζόμενα καταστήματα ή εταιρείες στην Τουρκία, που παραλάμβαναν «νομιμοφανώς μέσω τελωνείου ποσότητες χρυσού».
Εφτιαξαν και εταιρεία εμπορίας ρολογιών
Σύμφωνα με τη δικογραφία, στο πλαίσιο της δράσης της οργάνωσης για το ξέπλυμα χρημάτων δημιουργήθηκε εταιρεία εμπορίας ρολογιών, στην οποία συμμετείχε ένα μέλος της και ένας γνωστός επιχειρηματίας στον χώρο του χρυσού. Το σχήμα αυτό φαίνεται να πέτυχε την παρουσία του, με κατάστημα, σε πολύ γνωστό ξενοδοχείο της Αττικής.
Η σχέση με γνωστό παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής
Ο αρχηγός της ομάδας, που διαφήμιζε ο ίδιος τα καταστήματά του, φαίνεται να είχε κάνει συμφωνία με γνωστό παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής για την προβολή του, συμφωνία από την οποία «προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις» για παράνομες πληρωμές με «μαύρα ποσά».
Ηθελε να φθάσει στο... Λας Βέγκας ο Ριχάρδος
Στη δικογραφία της υπόθεσης, που έρχεται σήμερα στο φως της δημοσιότητας, ο γνωστός ενεχυροδανειστής περιγράφεται στα δικόγραφα ως άριστος γνώστης του marketing, µε χρηματοδότηση από τα ταμεία του κυκλώματος, ο οποίος προέβαινε σε μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες σε τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «διαφημιζόταν σε ζώνες υψηλής τηλεθέασης καθώς και σε εκπομπές τις οποίες απαιτούσε. Μέσω των τηλεοπτικών δεκτών έμπαινε και στο τελευταίο ελληνικό σπίτι. Είχε σκοπό να επεκταθεί στο Λας Βέγκας (…). Για να υποστηρίξει ακόμα περισσότερο το προφίλ του ως υγιούς επιχειρηματία, προέβαινε σε αγαθοεργίες, φροντίζοντας αυτές να λάβουν δηµοσιότητα».
Απόλυτη συνωμοτικότητα
Σύμφωνα με τις Αρχές, τα μέλη ήταν συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα εμπιστοσύνης και «η δραστηριότητα της εγκληματικής οργάνωσης ήταν κλειστός κύκλος, πλήρως ελεγχόμενος σε κάθε στάδιο και άμεσα συνδεδεμένος με δεύτερο κύκλο νομιμοποίησης των κερδών τους, ο οποίος επίσης ήταν ελεγχόμενος από τους ίδιους». 
Τα μέλη μάζευαν χρυσό από όλη την Ελλάδα, ενώ υπήρχαν και οι γυρολόγοι, οι οποίοι συγκέντρωναν χρυσό ή άλλα πολύτιμα μέταλλα από συναλλαγές του δρόμου.
Οι δουλειές του κυκλώματος ήταν καλά διαχωρισμένες: ο πρώτος κύκλος ασχολείτο με τη συγκέντρωση του χρυσού, τη συγκάλυψη της δράσης, τη διαδικασία μετατροπής σε σκραπ, την εξαγωγή και την πώληση των κομματιών. Ο δεύτερος περιελάμβανε τον κύκλο νομιμοποίησης, που ήταν η τοποθέτηση των κερδών σε νομιμοφανή επιχείρηση-«μανδύα». Αυτόν τον ρόλο είχαν τα 88 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία ουσιαστικά λειτουργούσαν ως «βιτρίνα». Μάλιστα, για να λειτουργήσει η εταιρεία εμφανίζεται να χρηματοδοτείτο καθημερινά από τα ταμεία της οργάνωσης κατά μέσο όρο με 100.000 ευρώ.
Η πληρωμή των υπαλλήλων της αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων
Από την καταγραφή των τηλεφωνημάτων της ομάδας προέκυψε πως οι υπάλληλοι της γνωστής αλυσίδας ενεχύρων πληρώνονταν κυρίως με μαύρα χρήματα, εμφανιζόμενοι ότι λαμβάνουν τον βασικό μισθό. Συγκεκριμένα, υπάλληλοι των καταστημάτων της εταιρείας στην Αττική εμφανίζονται να έχουν μισθό 450 ευρώ τον μήνα, το οποίο τους καταβαλλόταν μέσω τράπεζας. Στην πραγματικότητα, η πληρωμή τους ήταν 50 ευρώ ημερησίως, δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ μηνιαίως. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι υπάλληλοι συμπλήρωναν το πραγματικό μηνιαίο ποσό πληρωμής τους από τα 3.000 ευρώ, χρήματα που τους παραδίδονταν κάθε μέρα για τις αγορές χρυσού.
Στη δικογραφία, ωστόσο, γίνεται ξεκάθαρο ότι τα καταστήματά του «ζούσαν» από τα µαύρα ταμεία της εγκληματικής οργάνωσης: «Τα καταστήματα πραγματοποιούσαν αγορές χρυσού µε χρήματα αποκλειστικά από τα ταμεία της οργάνωσης και σε ποσά που άγγιζαν καθημερινά τα 100.000 ευρώ. Από την έρευνα προέκυψε ότι εάν δεν χρηματοδοτούνταν από µαύρα χρήματα δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν χρυσό και θα έκλειναν».
Στη Μύκονο με την Πάρις Χίλτον
Ενδεικτικά αναφέρεται η επίσκεψη του ενεχυροδανειστή στη Μύκονο το καλοκαίρι του 2018 και η αγορά κοσμημάτων από την Πάρις Χίλτον για φιλανθρωπικούς σκοπούς. «Διήγε πολυτελή βίο, έχοντας βίλα µε πισίνα στη Σαρωνίδα, θαλαμηγό, πολυτελή αυτοκίνητα και έντονη νυχτερινή ζωή», αναφέρεται στη δικογραφία.
Οι επικοινωνίες 
Η επικοινωνία του µε τα υπόλοιπα µέλη γινόταν µέσω καθημερινών meetings στην έδρα της εταιρείας του στην οδό Πατησίων, που αποτελούσε το «φανερό στρατηγείο» της οργάνωσης.
Όπως κάθε εγκληματική οργάνωση, έτσι και αυτή επικοινωνούσε μέσω Viber και χρησιμοποιούσε κώδικες ονομασίες: Ο γνωστός ενεχυροδανειστής αναφέρεται ως «χοντρός», ενώ καταγράφονται ακόμη λέξεις-κλειδιά όπως «παππούς», «μαύρος», «ψηλός», αλλά και «βλάχος», ενώ ο χρυσός ή τα αντικείμενα που έφθαναν στα χέρια τους αποκαλούνταν «ζάχαρη» ή «κίτρινο», «fine» ο χρυσός 24 καρατίων, ενώ οι λίρες Αγγλίας είχαν τον κωδικό «κορίτσια». 
Κρυφό στρατηγείο
Η καβάτζα ήταν στην οδό Αριστείδου, όπου βρισκόταν ο χώρος της συγκέντρωσης του χρυσού. Εκεί παραδιδόταν ο χρυσός και στη συνέχεια μεταφερόταν στην οδό Στουρνάρη, στο χυτήριο της οργάνωσης. Εκεί γινόταν η τήξη των μετάλλων και ο διαχωρισμός σε νομιμοφανή και παράνομη εξαγωγή. 
Ο χώρος, μάλιστα, ήταν απέναντι από την πλαϊνή είσοδο του Πολυτεχνείου, μια τοποθεσία η οποία, σύμφωνα με τις Αρχές, δεν επελέγη τυχαία καθώς δυσχεραίνει την παρουσία-επιτήρηση από αστυνομικούς της Ασφάλειας. Ο χρυσός μεταφερόταν από τους «ταχυμεταφορείς», οι οποίοι τον έκρυβαν στον αποθηκευτικό χώρο που έχουν κάτω από τη σέλα τους στα σκούτερ.
Η έξοδος των ράβδων χρυσού από τη χώρα, όπως προέκυψε από τις έρευνες, γινόταν με δύο τρόπους. Είτε έφευγαν για την Τουρκία μέσω τουριστικών λεωφορείων (όπου το πακέτο με τον χρυσό πήγαινε «χέρι με χέρι»), είτε μέσω του τελωνείου του αερολιμένα Αθηνών.
Από τα τιμολόγια που έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί, η γνησιότητα των οποίων ελέγχεται, προκύπτει ότι μέσα στο 2017 πραγματοποιήθηκαν 156 εξαγωγές κράματος χρυσού και ασημιού σε σκραπ συνολικού βάρους 3.537 κιλών, αξίας μεγαλύτερης των 13 εκατομμυρίων. Το πρώτο οκτάμηνο του 2018 πραγματοποιήθηκαν 142 εξαγωγές κράματος συνολικού βάρους 2.649 κιλών, αξίας περίπου 17,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Να σημειωθεί ότι την υπεράσπιση του Ριχάρδου ανέλαβε ο Αλέξης Κούγιας. 
 «Δρομολόγια» & από το Ελ. Βενιζέλος -Τα πρόσωπα κλειδιά


Δρομολόγια λαθρεμπορίας χρυσού και μέσα από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος έκανε το κύκλωμα Ριχάρδου όπως προκύπτει από την δικογραφία.
Στο αριστοτεχνικά στημένο κύκλωμα τα αστικά λεωφορεία μέσω Αλεξανδρούπολης, ήταν το ένα κομμάτι της «δουλειάς» για να εξάγεται παράνομα χρυσός στην Τουρκία. Η δεύτερη δίοδος ήταν και μέσα από το διεθνές αεροδρόμιο του «Ελ. Βενιζέλος».
«Τον τηγμένο χρυσό που μπορούσε νομιμοφανώς να καλύψει η Ε.Ο, με την επιχείρηση μανδύα, τον εξήγαγε αεροπορικώς στην Τουρκία μέσω του τελωνείου του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών. Όλο το 2017 πραγματοποιήθηκαν βάσει των τιμολογίων 156 εξαγωγές κράματος χρυσού και ασημιού σε σκράπ συνολικού βάρους 3.537,92 κιλών αξίας 13.153.760 ευρώ. Από 1η Αυγούστου του 2018 μέχρι 13 Σεπτεμβρίου του 2018 πραγματοποιήθηκαν 142 εξαγωγές συνολικού βάρους 2.647,51 κιλών αξίας 17.453.806 ευρώ» αναφέρει το διαβιβαστικό της δικογραφίας.
Περιγράφοντας την δομή του κυκλώματος, αποκαλύπτεται ότι μετείχε και εν ενεργεία αξιωματικός της αστυνομίας που υπηρετούσε στη Διεύθυνση Επισήμων της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και απόστρατος αξιωματικός με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ που είχε αναλάβει θέματα ασφαλείας στην εγκληματική οργάνωση.
Οπως φαίνεται η «στρατιωτική πειθαρχία» με την οποία λειτουργούσε η οργάνωση ήταν απόρροια των συμβουλών του απόστρατου αξιωματικού «με προϋπηρεσία στην ΕΥΠ και ένεκα αυτού και προς κάλυψη της δράσης του, οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν κατά βάση με διαδικτυακή εφαρμογή (σ.σ. Viber που είναι ασφαλές σε υποκλοπές) ενώ κατά τη φυσική επιτήρηση ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός. Ο συγκεκριμένος συγκέντρωνε χρυσό από άγνωστες πηγές, μετέφερε με τη μοτοσικλέτα του και το παρέδιδε προσωπικά ο ίδιος στο γραφείο – καβάντζα κινήσεις που έχουν καταγραφεί και με βιντεοληπτικό υλικό».
Ως προς τον ρόλο του εν ενεργεία αστυνομικού που είχε στρατολογήσει το κύκλωμα στο διαβιβαστικό αναφέρεται το εξής: «Ο εν λόγω τυγχάνει εν ενεργεία αστυνομικός στην υπηρεσία Προστασίας Επισήμων και είχε απευθείας τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Ριχάρδο από την απομαγνητοφώνηση των οποίων προκύπτει ότι τον εξυπηρετεί ιδιωτικά με τη χρήση της αστυνομικής του ιδιότητας ενώ περαιτέρω τον ενημέρωνε για τυχόν έρευνες της Αστυνομίας που αφορούν στον ίδιο. Ως προς το δεύτερο στις 25 Οκτωβρίου είχε προγραμματιστεί από την υπηρεσία μας επιχείρηση για την εξάρθρωση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης η οποία όπως αναβλήθηκε για επιχειρησιακούς λόγους. Από τις συνομιλίες προέκυψε ενημέρωση του Ριχάρδου από τον αστυνομικό για αυτά σε χρόνο μεταγενέστερο από αυτόν της προγραμματισμένης επιχείρησης ότι θα μάθαινε περαιτέρω λεπτομέρειες και θα τον ενημέρωνε επ' ακριβώς εκ νέου».
Τέλος στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας Αμαρουσίου υπάρχει μια ακόμα κατηγορία «Άτομα προς διερεύνηση» στην οποία εμπεριέχεται το όνομα τηλεπαρουσιαστή: «Καταγράφηκαν συνομιλίες ενός εκ των αρχηγών της Α΄ εγκληματικής οργάνωσης με γνωστό παρουσιαστή σχετικά με οικονομικής φύσεως συμφωνία, για διαφήμιση του πρώτου από εκπομπή του δευτέρου σε τηλεοπτικό σταθμό εργασίας του, όπου υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για καταβολή μαύρου χρήματος από τον πρώτο στον δεύτερο, χωρίς να εξακριβωθεί αν πραγματοποιήθηκε η πράξη».