Ο ναρκισσισμός θεωρείται ως διαταραχή της προσωπικότητας από...
τους ειδικούς.
Το όνομά του το έχει λάβει από τον μύθο του Νάρκισσου, ο οποίος ερωτεύτηκε τον εαυτό του όταν ανακάλυψε την εικόνα του στο καθρέφτισμα των νερών μίας πηγής. Η γοητεία που άσκησε πάνω του η αντανάκλαση του ειδώλου του, του δημιούργησε το ανικανοποίητο πάθος του για τον ίδιο του τον εαυτό που τον οδήγησε στο θάνατο.
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε στοιχεία ναρκισσισμού από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Αυτό σημαίνει ότι επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας - στις επιθυμίες και τις ανάγκες μας. Ωστόσο η αυτοεκτίμηση και η δημόσια εικόνα μας, είναι η γέφυρα του ναρκισσισμού με την κοινωνία. Η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και τα μηνύματα που δίνουμε στους άλλους για μας είναι συνυφασμένα με τα βιώματα και τα μηνύματα που πήραμε από την οικογένειά μας στην παιδική ηλικία. Όταν βέβαια αυτό συναντάται στην υπερβολή του, τότε αναφερόμαστε σε διαταραχή της προσωπικότητας.
Όμως πώς θα καταλάβουμε αν ο ερωτικός σύντροφος είναι νάρκισσος; Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτά είναι τα πέντε σίγουρα σημάδια που αποκαλύπτουν τη διαταραχή αυτή:
1. Συναισθηματική ανασφάλεια: τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή αποζητούν διαρκώς συναισθηματική επιβεβαίωση, είναι υπερευαίσθητοι και απαιτούν τη διαρκή προσοχή του περιβάλλοντός του.
2. Απαιτητική συμπεριφορά: οι νάρκισσοι θεωρούν ότι δικαιούνται τα πάντα και τα απαιτούν διαρκώς, ακόμα κι όταν ξέρουν ότι κάτι τέτοιο είναι παράλογο ή και αδύνατο.
3. Αδυναμία επιχειρηματολογίας: τσακώνεστε με ένα νάρκισσο; Καλύτερα να τσακωθείτε με ένα νήπιο, καθώς οι διαφορές θα είναι ελάχιστες. Οι νάρκισσοι, λόγω της αδυναμίας τους να αναγνωρίσουν ότι δεν είναι τέλειοι, θεωρούν ότι έχουν πάντα δίκιο.
4. Παθολογικοί ψεύτες: τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή λένε συχνά ψέμματα για να καλύψουν τις πραγματικές αδυναμίες τους.
5. Ανεύθυνοι: οι νάρκισσοι έχουν την τάση να αποσείουν κάθε ευθύνη από πάνω τους και να αποδίδουν τα προβλήματά τους σε λάθη άλλων, άλλωστε -όπως οι ίδιοι πιστεύουν- εκείνοι δεν κάνουν λάθη...