Latest News

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Σεισμός στη Ζάκυνθο: Γέμισε πετρέλαιο η θάλασσα - Μη κατοικήσιμα 120 κτήρια (ΕΙΚΟΝΕΣ + ΒΙΝΤΕΟ)

Μάρτυρες ενός περίεργου γεωλογικού φαινομένου έχουν γίνει οι κάτοικοι της Ζακύνθου το...
τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στο νησί στις 26 Οκτωβρίου ενώ ταυτόχρονα το νησί συνεχίζει να χορεύει στο ρυθμό των ρίχτερ.

Πιο συγκεκριμένα, στη θαλάσσια περιοχή του Μαραθιά, στη νότια ακτογραμμή της Ζακύνθου, η επιφάνεια της θάλασσας έχει γεμίσει πετρέλαιο, ενώ παράλληλα έχουν κάνει την εμφάνισή τους αραιές φυσαλίδες.

Παρόμοιες περιγραφές, εξ όσων γνωρίζουμε, είχαν γίνει και σε πολύ παλαιότερες σεισμικές δονήσεις στο νησί των Επτανήσων, το 1636, το 1791 και το 1840.

Πάντως, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως το φαινόμενο παρατηρείται όλον το χρόνο, απλώς τις τελευταίες ημέρες είναι εντονότερο.

Από τα αρχαία ήδη χρόνια, σε επιφανειακά κοιλώματα της Ζακύνθου αναβλύζει βαρύ πετρέλαιο (μαζούτ), το οποίο οι κάτοικοι ονόμαζαν νάφθα και το χρησιμοποιούσαν για φωτισμό (πυρσούς), για στεγανοποίηση σκαφών (πίσσα) κ.α.

Δείτε τις πιο πρόσφατες μεγάλες σεισμικές δονήσεις στο νησί



Εξάλλου, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθιά, στη Λίμνη Κεριού, βρίσκεται η λεγόμενη πηγή του Ηροδότου, γνωστή από την αρχαιότητα για τα θειούχα νερά και την πίσσα που βγάζει.
Μη κατοικήσιμα 120 κτήρια

Την ίδια ώρα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία ελέγχων των κτιρίων που επλήγησαν από τον μεγάλο σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Ζακύνθου και της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ο αριθμός των κτηρίων που χαρακτηρίστηκαν ως μη κατοικήσιμα ήταν 120 από τα 250 που έχουν εξεταστεί. Ο έλεγχος έχει ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής που έγινε ο σεισμός και τα κλιμάκια αποτελούνται από μηχανικούς και αρχιτέκτονες της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΔΑΕΦΚ).

Ο αριθμός των κτισμάτων που έχουν υποστεί ζημιές είναι μεγάλος και σύμφωνα με πληροφορίες τα πιο σοβαρά προβλήματα έχουν εντοπιστεί σε κτίρια στις περιοχές Καλαμάκι, Λαγανάς, Λιθακιά, Κερί, Μαχαιράδο, Λαγοπόδο.