Πέρασε την πρώτη ψηφοφορία η συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ, η οποία απαιτείται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας...
των Πρεσπών.
των Πρεσπών.
Ογδόντα βουλευτές, η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία, ψήφισαν υπέρ και 39 ψήφισαν κατά, που σημαίνει πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αποφεύγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Η κυβέρνηση είχε «παγώσει» την έναρξη της συνεδρίασης για περίπου 10 ώρες, προκειμένου να αποσπάσει τις ψήφους που χρειαζόταν από έδρες της αντιπολίτευσης.
Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται δύο ακόμα ψηφοφορίες. Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Η τρίτη, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες.
Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμα και τρεις μήνες, καθώς πριν την τελική πλειοψηφία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση
Θρίλερ με την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων, αφού μέχρι στιγμής πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή η πρπγραμματισμένη συνεδρίαση της βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να προχωρήση η συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η συνεδρίαση αναμένεται τελικά να ξεκινήσει στις 21.00 τοπική ώρα (22.00 ώρα Ελλάδος), η συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, στην οποία εξετάζεται η πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας
O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος πριν από λίγο του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.
«Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
ΕΛΚ: Καλεί την αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών
"Η αντιπολίτευση" στην πΓΔΜ "έχει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της χώρας έναντι της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ, αυτές είναι κρίσιμες αποφάσεις για τις μελλοντικές γενιές" δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Τζόζεφ Ντολ, με ανάρτησή του στο Twitter, ενώ στα Σκόπια διεξάγεται από τη Δευτέρα σκληρή κοινοβουλευτική συζήτηση προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία, απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στην ευρω - ατλαντική συμμαχία.
Οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, David McAllister και Eduard Kukan απευθύνουν επίσης την ίδια έκκληση. Οι βουλευτές της πΓΔΜ "έχουν βασική ευθύνη στην καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας", αναφέρουν σε νότα, προτρέποντας τους σκοπιανούς πολιτικούς - σε αυτή τη στιγμή αδιεξόδου και αντιπαράθεσης - να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να εκμεταλλευτούν «αυτή τη μοναδική ευκαιρία για την εποικοδομητική οικοδόμηση του ευρω - ατλαντικού μέλλοντος» των Σκοπίων.
Αναβολή της συνεδρίασης
Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) , όμως μετατοπίστηκε κατά τρεις ώρες. Ωστόσο, η συνεδρίαση αυτή της Βουλής δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ορισμένα ΜΜΕ των Σκοπίων, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ φέρεται να έχει εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων, προκειμένου η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να προχωρήσει στα επόμενα στάδια. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μένει να αποδειχθεί στην ψηφοφορία που θα διεξαχθεί όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Όπως μεταδίδει το «Sloboden Pecat» στη σημερινή συνεδρίαση επέστρεψαν και οι βουλευτές του VMRO-DPMNE οι οποίοι είχαν αποχωρήσει την Τετάρτη. Απόντες από τη σημερινή συνεδρίαση είναι οι βουλευτές Βασίλι Πίσεφ, Νικόλα Πόποφσκι, Νίκολα Γκρουέφσκι, οι οποίοι παραμένουν υπό κράτηση, μετά τα γεγονότα της 27ης Απριλίου.
Να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του VMRO-DPMNE Σάσα Βασίλεφσκι, ο οποίος κατηγορήθηκε για τα γεγονότα της 27ης Απριλίου, απελευθερώθηκε μετά την κατ 'οίκον κράτηση με εγγύηση 400 χιλιάδες ευρώ μετά και τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι προσφέρει συμβιβασμό για την «αιματηρή Πέμπτη». Μάλιστα, σε δήλωση του στο πρακτορείο «Makfax» δεν ακολούθησε την γραμμή του κόμματος και ανέφερε ότι δεν ξέρει αν θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές. Επίσης, ένας ακόμη βουλευτής του VMRO, o Κρίστο Μουκόσκι, απελευθερώθηκε σήμερα μετά την κατ 'οίκον κράτηση του. Το ίδιο συνέβη και με έναν ακόμη βουλευτή του VMRO,τον Λιούμπεν Αρναούτοφ. Σε ερώτηση για το τι θα ψηφίσει στη Βουλή απάντησε: «Δεν το έχουμε σκεφτεί μέχρι στιγμής, αλλά σίγουρα θα εργαστούμε αποκλειστικά για το συμφέρον της Μακεδονίας και του μακεδονικού λαού».
Στο μεταξύ, ο βουλευτής του SPM, Στόγιαν Μιλάνοφ, το οποίο συνεργάζεται με το VMRO, δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά συνείδηση και όχι σύμφωνα με την κομματική απόφαση του VMRO.
Όπως είπε έχει ήδη αποφασίσει αλλά θα τον παρουσιάσει στην ψηφοφορία για την τροποποίηση του Συντάγματος ενώ παραιτήθηκε από το δικαίωμα συζήτησης κατά τη σύνοδο της Ολομέλειας μαζί με τους βουλευτές του VMRO-DPMNE.
Το αντίθετο θα πράξει η Βλάντανκα Αβίροβικ, επίσης βουλευτής του SPM, η οποία δήλωσε πως θα ψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές προκειμένου να δώσει μια ευκαιρία στη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το πρακτορείο «MakFax», επικαλούμενο πηγές κοντά στη βουλευτή.
Την άμεση διεξαγωγή ψηφοφορίας ζητά το VMRO
«Έχουν περάσει 19 μέρες από το αποτυχημένο δημοψήφισμα στο οποίο ο λαός δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση που να δίνει εντολή για συνταγματικές αλλαγές. Η κυβέρνηση καθυστερεί την ψηφοφορία επειδή γνωρίζει ότι η λαϊκή βούληση είναι πιο σημαντική από τις πιέσεις σε βουλευτές. Ζητάμε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου να βάλει το θέμα σε ψηφοφορία ώστε η κυβέρνηση να δει ότι δεν υπάρχει η πλειοψηφία των δύο τρίτων», ανέφερε ο Αντόνιο Μιλοσόσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μαζί με βουλευτές του κόμματος πριν την κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας..
Σύμφωνα με το «MakFax» στη συνέντευξη τύπου δεν ήταν παρόντες όλοι οι βουλευτές του VMRO.
SDSM: «Οι ηγέτες του VMRO-DPMNE θέλουν με κάθε κόστος να εμποδίσουν το μέλλον της Μακεδονίας»
«Οι ηγέτες των VMRO-DPMNE και o Χρίστιαν Μίκοσκι επανέλαβαν σήμερα ότι με κάθε κόστος θέλουν να εμποδίσουν το μέλλον της Μακεδονίας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ»αναφέρει το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του.
«Οι βουλευτές του VMRO-DPMNE στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να ενεργούν ελεύθερα και να αντιταχθούν στον αντιδυτικό κομματικό παίκτη Μικοσκι και την αντι-δυτική ηγεσία του κόμματος. Όλοι οι βουλευτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του VMRO-DPMNE, έχουν υποχρέωση απέναντι στους πολίτες να δουν την ξεκάθαρη πλειοψηφίας του 80% των πολιτών και να δώσουν ένα μέλλον στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τις συνταγματικές αλλαγές».