Latest News

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Δέλεαρ τραπεζών για ευνοϊκές ρυθμίσεις στα «κόκκινα» δάνεια

Στους οφειλέτες δανειολήπτες στοχεύουν πλέον οι τράπεζες, με το δίλημμα αλλά και το δέλεαρ…
Το θέμα κινείται σε δύο επίπεδα. Τους καλούν να βγουν από την προστασία του νόμου Kατσέλη, με δέλεαρ «κούρεμα» χρεών και αποπληρωμή σε δόσεις.
«Κλειδί» η αξία της κατοικίας για τη ρύθμιση των προβληματικών στεγαστικών. Αυτή την ώρα οι τράπεζες επείγονται για τη ρύθμιση 120.000 προβληματικών δανείων. Από αυτά, 100.000 είναι στεγαστικά και 20.000 καταναλωτικά.
Στη ρύθμιση των στεγαστικών, τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, κυρίαρχο ρόλο έχει η συνολική ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη. Αν η συνολική αξία της ξεπερνά το ύψος του δανείου, τότε δεν θα έχει «κούρεμα» και δεν θα μπορεί να κάνει χρήση του βασικού κανόνα της συγκεκριμένης ρύθμισης, που είναι η αποπληρωμή του 80% της παρούσας αξίας του ακινήτου.
Πού βρίσκεται όμως το θέμα τώρα; Αυτήν τη στιγμή αναπνέουν οι δανειολήπτες υπό τη φιάλη οξυγόνου της προστασίας, του νόμου Κατσέλη.
Λένε λοιπόν οι τράπεζες: Για να τύχετε άμεσης ρύθμισης με άμεσο «κούρεμα» ακόμη και 85% ιδίως στα καταναλωτικά, πρέπει να εξέλθετε από τον νόμο Κατσέλη.
Πώς κινείται όμως αυτή η νέα εξέλιξη; Οι τράπεζες ξεκίνησαν να επικοινωνούν, ενώ ακόμη δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις πλήρους αποδοχής του μέτρου. «Το σκέφτονται σοβαρά και εμφανίζονται», μας είπαν από πολλές τράπεζες. Στο όλο θέμα μπαίνουν και 8.000 επαγγελματικά δάνεια. Εδώ επείγουν η γρήγορη εξυγίανση και η επαναφορά στην κανονικότητα.
Τι ορίζει η ρύθμιση
Τραπεζικοί κύκλοι τόνιζαν ότι «για καταναλωτικό 15.000 ευρώ, το κούρεμα φτάνει το 80%». Στα στεγαστικά η ρύθμιση αφορά μόνο την 1η κατοικία και για δάνεια κατά μέσο όρο 300.000 ευρώ. Εδώ ο δανειολήπτης καλείται να πληρώσει το 80% της σημερινής αξίας του ακινήτου του.
Δηλαδή η βάση πληρωμής του δανείου θα είναι η αξία του ακινήτου και όχι το ύψος του δανείου. Δηλαδή, αν κάποιος είχε λάβει στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ και η τωρινή αξία του σπιτιού είναι 50.000, η τράπεζα θα του προτείνει να πληρώσει, σε βάθος ετών, το 80%, δηλαδή 40.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό πάει πίσω «παγωμένο».
του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο