Latest News

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Ινδονησία: Αυξήθηκαν οι νεκροί από το φονικό τσουνάμι – «Ξύπνησαν» δύο ηφαίστεια (ΒΙΝΤΕΟ)

Αυξήθηκαν οι νεκροί από το φονικό τσουνάμι, ενώ "ξύπνησαν" δύο ηφαίστεια...
στην Ινδονησία.

Τους 1.234 επιβεβαιωμένους νεκρούς έφτασε ο τραγικός απολογισμός στην Ινδονησία μετά τον σεισμό και το τσουνάμι που προκλήθηκε. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και υπάρχουν φόβοι για μεγαλύτερο αριθμό νεκρών όσο συνεχίζεται η έρευνα.
Σε ορισμένες περιοχές, τα συνεργεία διάσωσης κατάφεραν να φτάσουν τέσσερις μέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, κάτι το οποίο καθιστά δύσκολη την εύρεση επιζώντων.
Διασώστες βρήκαν πτώματα 34 μαθητών της θεολογικής σχολής, μέσα σε εκκλησία στο Σουλαουέζι, η οποία χτυπήθηκε από κατολίσθηση λάσπης, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του ινδονησιακού Ερυθρού Σταυρού, Αούλια Αριάνι.
Ο σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών προκάλεσε τσουνάμι ύψους 6 μέτρων, μέχρι που αφάνισε την μικρή πόλη του Πάλου, στη δυτική ακτή του Σουλαούεζι.
«Ξύπνησαν» δύο ηφαίστεια
Εκτός από το τσουνάμι, το οποίο στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, δύο ηφαίστεια εξερράγησαν προκαλώντας κύμα πανικού στους κατοίκους. Το όρος Σοπουτάν από τις πρωινές ώρες άρχισε να ξερνά «τέφρα» σε ύψος έξι χιλιομέτρων στον ουρανό.
Οι Αρχές έσπευσαν να προειδοποιήσουν τα πληρώματα αεροσκαφών για τον κίνδυνο από την ηφαιστειακή τέφρα.
Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι η ενεργοποίηση του Σοπουτάν θα δυσχεράνει τις προσπάθειες διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους που έχουν μείνει χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Λίγο μετά την έκρηξη του Σοπουτάν ένα άλλο ηφαίστειο άρχισε να βρυχάται στην Ιάβα. Ο «Γιος του Κρακατόα», όπως είναι γνωστό το ηφαίστειο, εκτοξεύει λάβα στον ουρανό, ενώ ρυάκια κυλούν στις πλαγιές του.
Ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών της Ινδονησίας, Σουτόπο Πούργο Νουγκρόχο, έσπευσε μέσω Twitter να καθησυχάσει τους κατοίκους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. 
«Το ηφαίστειο “Γιος του Κρακατόα” εκρήγνυται σχεδόν καθημερινά… Δεν κινδυνεύει η ασφάλειά σας αν μείνετε εκτός ακτίνας δύο χιλιομέτρων από τον κρατήρα του», αναφέρει.
Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο Δαχτυλίδι της Φωτιάς του Ειρηνικού, που δίνει μερικούς από τους μεγαλύτερους σεισμούς στον πλανήτη. Στην περιοχή αυτή υπάρχουν 452 ηφαίστεια.