Latest News

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Τέλος οι μυστικοί λογαριασμοί στην Ελβετία

Τέλος εποχής στην Ελβετία! Η χώρα της κεντρικής Ευρώπης άρχισε να μοιράζεται δεδομένα και πληροφορίες για όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς με φορολογικές υπηρεσίες...
άλλων χωρών. 
Η Ομοσπονδιακή Φορολογική Διοίκηση με ανακοίνωσή της ενημέρωσε ότι προχώρησε στην πρώτη ανταλλαγή στοιχείων στα τέλη του Σεπτέμβρη. Αυτό έγινε σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, τα οποία έχουν σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Βέβαια ξεκαθάρισε ότι το φορολογικό απόρρητο συνεχίζει να υφίσταται μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως με το ότι δεν μπορούν οι αρχές της χώρας να δουν αυτόματα πόσα υπάρχουν μέσα στους λογαριασμούς.
Αρχικά, η ανταλλαγή στοιχείων θα γίνεται με τις χώρες της ΕΕ και με άλλες εννιά χώρες (Αυστραλία, Καναδά, Γκέρνσεϊ, Νήσος του Μαν, Ιαπωνία, Τζέρσεϋ, Νορβηγία και Νότια Κορέα). Εξαιρούνται μόνο η Κύπρος και η Ρουμανία που σύμφωνα με την FTA δεν πληρούν ακόμα τις διεθνείς προδιαγραφές εμπιστευτικότητας και ασφάλειας στοιχείων.
Πάνω από 7.000 πιστωτικά και ασφαλιστικά ιδρύματα τα οποία είναι συνδεδεμένα με την FTA και στέλνουν στοιχεία στις ελβετικές αρχές για εκατομμύρια λογαριασμούς. Στην συνέχεια η FTA στέλνει στοιχεία για περίπου δυο εκατομμύρια λογαριασμούς σε χώρες που συνεργάζεται και πληρούν τις προϋποθέσεις εμπιστευτικότητας και ασφάλειας. Ο στόχος είναι τον επόμενο χρόνο, η ανταλλαγή στοιχείων να επεκταθεί σε 80 κράτη-εταίρους.