Δύο εκατομμυριούχοι Κινέζοι επιχειρηματίες–από τους πιο ισχυρούς «παίκτες» στο διεθνές real estate– έβαλαν στόχο να αγοράσουν σχεδόν…
ολόκληρη την Αθήνα!
Ήδη έχουν αποκτήσει –σε τιμές ευκαιρίας– εκατοντάδες ελληνικές περιούσιες, σπίτια, διαμερίσματα και γραφεία, σε κεντρικά σημεία και παραδοσιακές συνοικίες, κυρίως για λογαριασμό των συμπατριωτών τους, δημιουργώντας στην καρδιά της πρωτεύουσας μια τεράστια και ιδιότυπη China Town!
Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 10.000 μεγάλα η μικρά διαμερίσματα (που οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να συντηρήσουν ή να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους), ολόκληρες πολυκατοικίες, παλιά αρχοντικά, κτίρια γραφείων, ακάλυπτοι χώροι, ετοιμόρροπα ή εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν περάσει πλέον σε κινεζικά χέρια και οι αγοραπωλησίες συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, αφού οι Κινέζοι έχουν… πέσει σαν ακρίδες (κατά ομολογία Αθηναίου μεσίτη), που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, με το προνόμιο της «χρυσής βίζας».
Παζαρεύουν ολόκληρες πολυκατοικίες και μεγάλα διαμερίσματα μέχρι 400.000 για τη «χρυσή βίζα».Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Κινέζου υποψήφιου αγοραστή, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη ξεναγήθηκε στην περιοχή Γκολφ Γλυφάδας. Οι μεσίτες υπέδειξαν στον υποψήφιο αγοραστή διαμέρισμα δεύτερου ορόφου σε τριώροφη πολυκατοικία.
Αφού ο ενδιαφερόμενος πληροφορήθηκε πόσα διαμερίσματα έχει το κτίριο, στο τέλος της συνάντησης ρώτησε ποια είναι η τιμή για να το αγοράσει ολόκληρο, ώστε να στεγαστούν και οι συγγενείς του από την Κίνα!
Πίσω από τη μεγάλη κινεζική… εισβολή στην ελληνική πρωτεύουσα, βρίσκεται ο Mr Chao ο οποίος έχει πάνω από τριάντα χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία διαχείρισης επενδύσεων σε ακίνητα.
Ο ίδιος έχει συμβουλεύσει επιτυχώς τους πελάτες του για την απόκτηση ακινήτων αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.
Οι αξιοσημείωτες συναλλαγές περιλαμβάνουν το «LAX Marriott Hotel», το «Sheraton Grande Hotel» στο Λος Άντζελες, το ξενοδοχείο «Inter-Continental» στο Λος Άντζελες, το «Biltmore Hotel Los Angeles», το «Mandarin Oriental Hotel»στο Σαν Φρανσίσκο, το ξενοδοχείο «Hilton», Φρέμοντ, το ξενοδοχείο «Hilton» Pleasanton, το «Marriott Hotel», το «Torrance» και εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα κτιρίων, γραφείων, εμπορικών κέντρων και πολυκατοικιών στην Καλιφόρνια και σε άλλα κράτη.
Ο Chao επιλέχθηκε από το Los Angeles Downtown News ως «Top Dealmaker στο Λος Άντζελες». Είναι λέκτορας και συγγραφέας. Έλαβε πτυχίο BA από το Πανεπιστήμιο Κινέζικου Πολιτισμού και παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο.
Αγοράζει μέσω των Infinity Blue και Vermillion, εταιρειών που βρίσκονται υπό τον Όμιλο Noble Fortune. Σύμφωνα με παράγοντες της μεσιτικής αγοράς, εκτιμάται ότι έχει αγοράσει αρχικά 600 με 650 διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι της τάξεως των 70.000 με 80.000 ευρώ και σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη και η Ομόνοια, ενώ τώρα επεκτείνεται σε μεγάλα project στα νότια προάστια.
Ο δεύτερος μεγάλος «παίκτης» είναι ο Mr Chang, ο οποίος αγοράζει διαμερίσματα στις ίδιες πάνω-κάτω περιοχές.Περίπου 700 διαμερίσματα έχει αγοράσει στην Αθήνα, μέσω κυπριακών εταιρειών, ο Κινέζος γιατρός, ο οποίος μόνο τον προηγούμενο μήνα υπέγραψε συμβόλαια για περισσότερα από 70 ακίνητα!
Υπάρχουν επίσης κάποιοι Κινέζοι που αγοράζουν πολλά ακίνητα φθηνότερα των 200.000 ευρώ και τα μεταπωλούν σε συμπατριώτες τους που χρειάζονται τη «χρυσή βίζα», με κέρδος το λιγότερο 50.000 ευρώ. Πώς καταφέρνουν και κερδίζουν τόσο μεγάλη προμήθεια;
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης πουλάει το ακίνητό του προς 180.000 ευρώ. Στο συμβόλαιο δηλώνεται ότι το ακίνητο αγοράστηκε προς 250.000, ώστε να μπορεί ο Κινέζος αγοραστής να πάρει τη «χρυσή βίζα», που είναι και το ζητούμενο.
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης πουλάει το ακίνητό του προς 180.000 ευρώ. Στο συμβόλαιο δηλώνεται ότι το ακίνητο αγοράστηκε προς 250.000, ώστε να μπορεί ο Κινέζος αγοραστής να πάρει τη «χρυσή βίζα», που είναι και το ζητούμενο.
Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό ποσοστό υποψήφιων αγοραστών που είτε έρχονται «αδιάβαστοι» είτε βιάζονται να ολοκληρώσουν την αγορά το ταχύτερο δυνατόν.
Μετά λοιπόν μεταφέρονται από τον αγοραστή Κινέζο οι 250.000 στον λογαριασμό του πωλητή και ο ενδιάμεσος μεσίτης παίρνει επιστροφή, κατόπιν συνεννόησης βέβαια με τον πωλητή, τα 40.000 ευρώ.
Έτσι, έχουν κερδίσει και ο πωλητής αλλά και ο ενδιάμεσος ένα μεγάλο επιπλέον χρηματικό ποσό. Ο μόνος που έχει χάσει είναι ο αγοραστής, που όμως δεν το μαθαίνει ποτέ.
Οι αγορές των ακινήτων πραγματοποιούνται με τραπεζικά εμβάσματα κι ακολουθούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Όμως επειδή το τραπεζικό καθεστώς στη Κίνα είναι δυσκίνητο λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων, μια αγοραπωλησία για να ολοκληρωθεί χρειάζεται περίπου τρεις μήνες.
Η συμφωνία κλείνεται ως εξής: Στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν συσταθεί εταιρείες με μέτοχους Έλληνες και Κινέζους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την ενημέρωση, την πρόσκληση ενδιαφερόμενων αγοραστών από την Κίνα, τη φιλοξενία τους και την ξενάγησή τους στην Αθήνα και, φυσικά, την υπόδειξη ακινήτων προκειμένου να προχωρήσουν σε αγορά ώστε να είναι σε θέση να πάρουν τη «χρυσή βίζα».
Αφού λοιπόν αυτές οι εταιρείες κοιμίσουν, ταΐσουν και ποτίσουν τους υποψήφιους Κινέζους αγοραστές, στη συνέχεια τους ενημερώνουν για τον αριθμό και τα χαρακτηριστικά των ακινήτων που έχουν στη διάθεσή τους προς πώληση μέσω των μεσιτικών γραφείων με τα οποία συνεργάζονται.
Δύο εκ των μεγαλύτερων διαμεσολαβητικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται αυτήν τη στιγμή στην Αθήνα συνεργάζονται με όσα μεσιτικά γραφεία βρίσκονται στις περιοχές ενδιαφέροντος για τους Κινέζους, μεταξύ των οποίων και η Γλυφάδα, που αυτήν τη στιγμή θεωρείται η δεύτερη δημοφιλέστερη μετά το κέντρο της Αθήνας.
Πρόκειται για μια κοσμοπολίτικη περιοχή με πολλά μαγαζιά, εστιατόρια, παραλιακά κέντρα, ξενοδοχεία και φυσικά έχει δίπλα τη θάλασσα, στοιχείο που τρελαίνει τους Κινέζους, ενώ βρίσκεται και σε λογική απόσταση από το αεροδρόμιο.
Εκτός όλων αυτών, επειδή κάποια στιγμή θα χτιστεί το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, με ένα κομμάτι του να βρίσκεται εντός των ορίων του Δήμου Γλυφάδας, οι Κινέζοι το βλέπουν και ως επένδυση, ποντάροντας στην ανάπτυξη της περιοχής.
του Δημήτρη Σταυρόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο