Latest News

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Αρχαιοελληνικό ναυάγιο 2.400 ετών! (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι επιστήμονες οι οποίοι ερευνούσαν τον βυθό της Μαύρης Θάλασσας έπεσαν πάνω σε ένα συγκλονιστικό εύρημα. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 Σύμφωνα με τον Guardian πρόκειται για το αρχαιότερο και πιο ακέραιο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, αφού οι επιστήμονες εκτιμούν ότι παρέμεινε στον βυθό για περισσότερα από 2.400 χρόνια σε βάθος 2000 μέτρων. Το σκαρί του πλοίου έχει μήκος 23 μέτρα και σύμφωνα με τους ερευνητές και με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, πρόκειται για αρχαιοελληνικό εμπορικό πλοίο. Το πλοίο εκτελούσε τα εμπορικά δρομολόγια από την μητροπολιτική Ελλάδα προς τις αποικίες του Εύξεινου Πόντου.
Ένα αξιοθαύμαστο γεγονός είναι ότι το πλοίο παραμένει σε πάρα πολύ καλή κατάσταση, σχεδόν ανέγγιχτο από την πάροδο του χρόνου. Έτσι λοιπόν μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει το ιστίο του, το πηδάλιο και τα καθίσματα των κωπηλατών που βρίσκονται ακόμα στη θέση τους. Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες ο λόγος που το σκάφος βρίσκεται σε αυτή την καταπληκτική κατάσταση είναι ότι στο βάθος των 2000 μέτρων που βρίσκεται δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο ώστε να επιταχύνει την φθορά.
Για την ταυτοποίηση του πλοίου χρησιμοποιήθηκε μια απεικόνιση από αρχαιοελληνικό αγγείο στο οποίο απεικονίζει σκηνή από την Οδύσσεια «Ο Οδυσσέας και οι Σειρήνες». Το καράβι που βλέπουμε στην εικόνα έχει τρομαχτικές ομοιότητες με το ναυάγιο.  Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι  η ανακάλυψη είχε γίνει από το 2017 αλλά μόλις τώρα κατάφεραν οι επιστήμονες να χρονολογήσουν το αρχαίο σκαρί. Το συγκεκριμένο πλοίο συγκαταλέγεται μέσα σε άλλα 60 τα οποία ανακαλύφθηκαν μέσα σε διάστημα τριών χρόνων στο πάτο της Μαύρης Θάλασσας.