Δύο δικογραφίες με βασικό «πρωταγωνιστή» το Γιάννο Παπαντωνίου διαβιβάζονται στη Βουλή... προκειμένου να αποφανθεί για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βαθμό κακουργήματος.
Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα και στη μεταβίβαση πολυτελούς κατοικίας στη Σύρο, για τα οποία οι βουλευτές θα αποφανθούν αν η υπό διερεύνηση παθητική δωροδοκία έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του υπουργού του ΠΑΣΟΚ ή όπως στην υπόθεση Novartis η ενδεχόμενη διάπραξη αδικήματος τελέστηκε επ’ αφορμής της υπουργικής ιδιότητάς του.
Στην πρώτη περίπτωση, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, η πράξη θεωρείται παραγεγραμένη και η ανάκριση θα σταματήσει ως προς αυτή, ενώ στο δεύτερο το αδίκημα παραμένει «ενεργές» και έτσι οι δικογραφίες θα πρέπει να επιστρέψουν στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης για να ελεγχθούν περαιτέρω.
Την έρευνα θα συνεχίσει να διενεργεί η ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα, η οποία ήδη ερευνά το ζεύγος Παπαντωνίου για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, με βασική πράξη την απιστία, η οποία έχει ήδη πραγραφεί. Μάλιστα, ήδη έχει αποστείλει σχετικές κλήσεις τόσο προς το Γιάννο Παπαντωνίου όσο και προς τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου, προκειμένου να απολογηθούν τις επόμενες εβδομάδες.
Να σημειωθεί ότι η έρευνα «ξεμπλόκαρε» πριν λίγο καιρό, όταν οι δικαστικές αρχές της χώρας έλαβαν στοιχεία που περίμεναν από την Κύπρο και την Ελβετία αναφορικά με ένα δαιδαλώδες δίκτυο τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί, φέρονται να έχουν διακινηθεί περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ζημία που υπολογίζεται ότι υπέστη το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ.
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας εμφανίζεται να έχει χρησιμοποιήσει μέσω τρίτων προσώπων επτά λογαριασμούς και 35 υπολογοριασμούς. Από αυτούς τα χρήματα εμφανίζονται να καταλήγουν σε έναν λογαριασμό και από εκεί να μεταφέρονται σε άλλους με συνδικαιούχο τη Σταυρούλα Κουράκου και τελικό αποδέκτη το Γιάννο Παπαντωνίου, ο οποίος αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση.