Latest News

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Παράδεισοι «στο σφυρί» σε Αιγαίο και Ιόνιο

Είναι μικροί –ιδιωτικοί– άγνωστοι «παράδεισοι», απλωμένοι στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και του...
Ιονίου πελάγους!

Τους γνωρίζουν ελάχιστοι και ακόμα λιγότεροι τους έχουν επισκεφτεί. Πρόκειται για 11 ακατοίκητα νησιά που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προς πώληση, από τη διεθνή ιστοσελίδα αγοραπωλησιών PrivateIslandsOnline.
Έγκυροι βρετανικοί κύκλοι του real estate κάνουν λόγο για έναν κτηματομεσίτη ονόματι KnightFrank, ο οποίος ισχυρίζεται πως μέσα στα επόμενα χρόνια πρόκειται να πωληθούν πολλά ελληνικά νησιά, τα οποία θα βοηθήσουν να ανακάμψει η οικονομία της χώρας.
Για τα 11 νησιά που έχουν βγει επίσημα στο διαδίκτυο ως διαθέσιμα για μεταβίβαση από τους κατόχους τους, υπάρχει ήδη έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και εταιρείες, που σκοπεύουν να τα αγοράσουν και να τα αξιοποιήσουν, είτε με τη μορφή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων είτε με τη μετατροπή τους σε ένα υπερπολυτελές θέρετρο για εκατομμυριούχους. Άλλωστε κάθε κροίσος που σέβεται τον εαυτό του θέλει και ένα νησί στα περιουσιακά του στοιχεία! Όμως μπορεί να υπάρχει ενδιαφέρον αλλά μέχρι εκεί, αφού η επένδυση στην Ελλάδα είναι ακόμη μεγάλο ρίσκο…
Προς πώληση «έχουν βγει» τα εξής νησιά:
  • Όμφορι (Ιόνιο πέλαγος), 50 εκατ. δολάρια.
Το νησί έχει μόνο ένα οίκημα, αλλά εκτιμάται πως υπάρχει άδεια για να χτιστεί το 20% του νησιού ενώ, αν ο αγοραστής αποδείξει πως η επιπλέον ανέγερση του νησιού θα έχει θετικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση είναι πιθανό να χορηγήσει περαιτέρω άδεια.
  • Δουλίχιο (Ιόνιο πέλαγος), 40 εκατ. δολάρια.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό νησί προς πώληση στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή. Το υψηλότερο σημείο του νησιού είναι 250 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έχει περίπου 4.000 ελαιόδεντρα και θάμνους. Το νησί δεν έχει ακόμα μεγάλη ανάπτυξη, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία για κάποιον να το μετατρέψει σε ένα πολυτελές θέρετρο-ξενοδοχείο.
  •  Άγιος Θωμάς, 15 εκατ. δολάρια.
Το νησί του Αγίου Θωμά βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Διαπόριων Νήσων, ένα σύμπλεγμα νήσων του Σαρωνικού κόλπου, μεταξύ Αίγινας,Αγκιστρίου, Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας και της πελοποννησιακής ακτής, και είναι σε απόσταση μόλις 20 λεπτά από την Κόρινθο με θαλάσσιο ταξί και 45 λεπτά από την Αθήνα.
  • Νήσος Ναυσικά, 6,9 εκατ. δολάρια.
Tο νησί πωλήθηκε πρόσφατα, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται στην ιστοσελίδα. Tο ορεινό νησί είναι ένα από τα τελευταία υποανάπτυκτα στο Ιόνιο πέλαγος, αλλά με μια ασύγκριτη φυσική ομορφιά.
  • Καρδιώτισσα, 5,5 εκατ. δολάρια.
Αυτή η μεγάλη ιδιοκτησία, στην καρδιά του Αιγαίου, έχει απίστευτες συγκοινωνιακές συνδέσεις και είναι σε προνομιακή θέση, ώστε να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις για θαλάσσια ιστιοπλοΐα, καταδύσεις και άλλα. Η Καρδιώτισσα είναι ένα ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της Σικίνου. Η έκτασή της είναι 1,05 τ.χλμ. Διοικητικά ανήκει στην κοινότητα Σικίνου.
  • Σοφία
Ακατοίκητη νησίδα του νησιωτικού συμπλέγματος των Εχινάδων, που βρίσκονται στο Ιόνιο πέλαγος, και συγκεκριμένα ανατολικά της Ιθάκης και δυτικά της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος μετά τον Πεταλά, την Οξεία, τη Δρακονέρα και το Προβάτι. Έχει έκταση 1 τ.χλμ., όπως η Μάκρη.
  • Γαία, 3 εκατ. δολάρια
Πρόκειται για την «παιδική χαρά των εκατομμυριούχων», επειδή ανήκει σε μια ιδιωτική εταιρεία που έχει την έγκριση για την κατασκευή έξι βιλών και την υποδιαίρεση κι άλλων οικοπέδων, ενώ αξίζει λιγότερο απ’ ό,τι ένα σπίτι στο Λονδίνο!Πρόκειται για το 43 στρεμμάτων νησί Γαία, που αποτελεί μέρος των Εχινάδων στο Ιόνιο.
  • Τοκμακια(Λέσβος), 4.952.573 δολάρια.
    Έκταση: 34.50 στρέμματα.
  • Στρογγυλό(Δωδεκάνησα), 5.571.645 δολάρια.
    Έκταση: 54.00 στρέμματα
  • Μάκρη(Ιόνιο), 16.714.934 δολάρια.
    Έκταση: 245.00 στρέμματα.
  • Μόδι(Κεφαλονιά), 1.500.000 δολάρια.
    Έκταση: 51.00 στρέμματα.
Όπως αποκάλυψε ο Αθηναίος κτηματομεσίτης Νίκος Φρεζαδος, «προτού ξεσπάσει η οικονομική κρίση το 2010, τα περισσότερα ιδιωτικά νησιά πωλούνταν σε τιμές πλησίον της αντικειμενικής τους τιμής. Σήμερα, αυτό έχει διαφοροποιηθεί άρδην, καθώς νησιά που στο παρελθόν μπορεί να κόστιζαν και 70 εκατ. ευρώ, σήμερα δύσκολα θα βρουν αγοραστή σε τιμή μεγαλύτερη των 10-15 εκατ. ευρώ».
Ωστόσο, παρά τη σημαντική αυτή πτώση, οι συναλλαγές τέτοιων ακινήτων παραμένουν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2013 μέχρι σήμερα, και παρά τα όσα ακούγονται κατά καιρούς, δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια νέα αγοραπωλησία ιδιωτικού νησιού. Ακόμα και οι συναλλαγές του 2013, με πιο προβεβλημένες την πώληση της Οξειάς στον τέως εμίρη του Κατάρ ή του Σκορπιού στην Εκατερίνα Ριμπολόβλεβα, κόρη του ομώνυμου Ρώσου μεγιστάνα, έγιναν με σημαντική έκπτωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό τίμημα για το άλλοτε νησί του Αριστοτέλη Ωνάση (περιλαμβάνει και το γειτονικό νησάκι Σπάρτη, το οποίο χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση του Σκορπιού με ρεύμα) ανήλθε σε 117 εκατ. ευρώ, όταν μόλις το 2008 φημολογείται ότι είχε κατατεθεί προσφορά που ξεπερνούσε τα 200 εκατ. ευρώ, η οποία και είχε απορριφθεί από την Αθηνά Ωνάση. Αντίστοιχα, η ζητούμενη τιμή για την Οξειά, που βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων, δεν είχε ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ, από 7 εκατ. ευρώ αρχικά.
Τα κρατικά νησιά που πωλούνται 
Από τα 598 καταγεγραμμένα νησάκια που ανήκουν στο κράτος, για τα 400 δεν υπάρχουν διεκδικήσεις, ωστόσο μόλις 50, ή το πολύ 100, θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα εθνικό σχέδιο αξιοποίησης.
Ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει έτοιμη λίστα με νησιά ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου, που κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες –και ευκαιρίες– θα μπορούσαν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες.
Αυτά είναι τα εξής:
  • Σύβοτα (τρία νησιά):
    Μαύρο Όρος και Άγιος Νικόλαος, ΜπέλαΒράκα.
  • Αλόννησος (τέσσερα νησιά):
    Βραχονησίδες Μανώλας, Μίκρο, Στρογγυλό, Σκαντήλι. Στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες ακατοίκητες βραχονησίδες που εντάσσονται στην Α΄ και Β΄ Ζώνη του Θαλάσσιου Πάρκου Σποράδων.
  • Κύθηρα (ένα νησί):
    Το νησί Αβγό.
  • Άνδρος (δύο νησιά):
    Το Λαγονήσι και το Μεγάλο Νησί. Στη θαλάσσια περιοχή υπάρχουν δεκάδες άλλα νησάκια, όπως το Πρασονήσι, η Κοπητήτα, τα Γαυριονήσια (οκτώ νησάκια κοντά στο Γαύριο).
  • Μήλος:
    Νησίδα Άγιος Γεώργιος.
  • Σύρος:
    Νήσος Σχοινονήσι, Ασπρονήσι, Ψαθονήσι. Ακατοίκητα νησάκια σε μικρή απόσταση από την εκπληκτική παραλία Αγκαθωπές.
  • Πόρος:
    Νησί Πλατεία.
  • Σπέτσες:
    Φαλκονέρα.
  • Πειραιάς:
    Νήσος Φλέβες.
  • Άρτα:
    Πέρα Νησί.
  • Λευκάδα:
    Νησάκι Άγιος Νικόλαος, νησάκι Αλεξάνδρου.
  • Σητεία:
    Νησίδα Ελάσα, νησί Γράντες, Ήρα.
  • Τήνος:
    Δρακονήσι, νησίδα Απόκοφτος.
  • Εύβοια:
    Νήσοι Νέων Στύρων.
του Δημήτρη Σταυρόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο